Игнажден – започват Коледните празници и Новата година – какво се прави и внимавайте кой ще влезе 1ви в дома ви на 20 декември

По това кой човек-полазник, първи влезе в дома ви 
сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през 
годината
"Колко искри в тази къща, толкова пилета и берекет да има"
БЪРЗИ РЕЦЕПТИ

Децата от Българското училище в Лос Анджелис показват народни обичаи за Коледните празници на традиционното годишно тържество. Игнажден бележи началото на едни от най-богатите традиции и обичаи, съхранени и до днес – тези на коледните и новогодишните празници. Фото: Евгени Веселинов, bulgarica.com

Дните до Коледа се наричат Мъченици
Заради вярата си Св. Игнатий бил хвърлен на лъвовете

Заради вярата си Св. Игнатий бил хвърлен на лъвовете

20 декември На тази дата Православната църква отбелязва църковният празник на Свещеномъченик Игнатий Богоносец/ Предпразненство на Рождество Христово/, наричан от народа Игнажден. 
Игнатий Богоносец бил ученик на Свети Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където 1ви въвежда пеенето на божествените песни на два клира - хора, прието по-късно и от другите християнски църкви. 
Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че "носи Бога в себе си, в душата си". 
Заради вярата си е бил осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове. 

Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Дните през този период се наричат "Мъченици". 
Жените тогава не трябва да работят никаква домашна работа, за да забременяват и да раждат лесно. Народните обичаи гласят, че от Игнажден започват Коледните празници и Новата година. 

Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек-полазник*, първи влезе в дома ви сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.

Името Игнатий е от латински произход и означава „огън”, „пламък”, „огнен”.

Имен ден празнуват: Игнат, Игната, Пламен, Огнян и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Игнатия и Иго

*”Полазник” или “полезник”, символизира магическата сила на първия ден. Според него, който пръв прекрачи прага на дома, определя каква ще бъде идната година. И за да не оставят благополучието в ръцете на случаен човек, дедите ни избирали “полазника” предварително, като предходния ден му отивали на гости с бъклица вино, за да го поканят, тъй като били убедени, че именно той ще донесе сполука на цялото домочадие.

Според традицията, на самия празник, още преди изгрев слънце, огнището трябва да е запалено, а гозбата да ври. Полазникът не влиза в дома с празни ръце, а носи наръч от съчки, които пуска в огъня и по-голяма пръчка, с която разравя огнището, за да пръснат искри. През това време благославя дома и неговите стопани с думите: “Колко искри в тази къща, толкова пилета и берекет да има”.

Игнажден е 1-ят по-специален ден около зимното слънцестоене, смята се, че с него започват коледните празници. Затова е наричан още Нов ден и Млада година.

Отминаването на Старата година и идването на Новата е сблъсък между силите на тъмното и светлото, на разрушителното и съграждащото, на огъня и водата.  Всичко това намира израз в ритуалите и обредите на Игнажден, Бъдни вечер, Коледа, Василовден,  Йордановден, Ивановден, и Бабинден. Периодът, в който естествено са съчетани древни и християнски вярвания,  започва с огъня (Игнажден, 20 дек) и завършва с пречистващата сила на водата (Йордановден, 6 ян).

Огънят символизира слънчевия диск и е земният, човешкият образ на слънцето, което дава живот и радост.

Народна метеорология
От Игнажден денят започва да расте по-бързо, “колкото петел скача на прага”. Слънцето се обръща към пролет и лято, но все още е в най-далечната си точка. Подобно на Еньовден, когато е лятното слънцестоене, и за Игнажден се е вярвало, че на този ден всички заклинания имат особена сила. 
Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.
Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.
Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.
Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.
 
Народни поверия, свързани с празника
Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът.
Не се иска и не се дава нищо назаем.
Не се връщате с празни ръце у дома.
Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.
Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.
Не се вари боб, за да не бие градушка.
Не се пере, за да не налети болест.
Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг.
Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.
Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат.
Мъжете не впрягат добитъка, за да са здрави и пъргави през цялата година.
 
+++ +++ +++
Трапезата на този ден е хубаво да включва някои от следните продукти: боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.
Изключително постна и както на Андреев ден (30 ноем) се приготвят предимно храни, които увеличават обема си. Това е свързано с народното поверие, че както набъбват сушените плодове и зърната, така ще има изобилие и плодородие.
На трапезата на Игнажден задължително се слагат орехи и се наричат на членовете на семейството – като се счупи, ядката показва как ще върви животът му през новата година.
На Игнажден се захваща новия квас за хляба и е 1-та кадена вечеря от коледния цикъл.
БОБ ЯХНИЯ – Едно от най-популярните ястия в България (лесна рецепта с полезни съвети)
Науката е категорична – трябва да хапваме повече и по-често бобови култури! Бобът безспорно намира своето място на трапезата. Много обичани и полезни са обаче и лещата, грахът и нахутът. 

Ако изобщо някога си влизал в кухнята няма начин да не си приготвял едно от най-популярните ястия в България – боб яхния. 

Ако изобщо някога си влизал в кухнята няма начин да не си приготвял боб яхния. Едно от най-популярните ястия в България. Бобът яхния е една от любимите манджи от българската национална кухня, едно от ястията, които всяка домакиня може да приготвя и приготвя поне веднъж месечно. Но не само добрата българска домакиня приготвя боб яхния. Боб яхния са готвили сигурно и половината от българските мъже! А защо е толкова популярна рецептата за яхния от зрял боб? Отговорът е лесен: Адски вкусна е! Като добавим, че за да се получи вкусна боб яхния не са необходими кой знае какви кулинарни умения, както и фактът, че бобът яхния е едно много икономично, засищащо и здравословно ястие, става ясно как така се оказва толкова чест гост на българската трапеза.
Необходими съставки:
боб – 2 чаени чаши
моркови – 2 броя
лук кромид – 1 глава
чесън – 4 скилидки
олио – 1/2 чаена чаша
червен пипер – 2 чаени лъжици
джоджен – 1 чаена лъжица
домати – 2 броя
Приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за боб яхния е подготовката на боба. Накиснете боба в студена вода за няколко часа, може и от вечерта предишният ден. Препоръчва се винаги да се прави, за да се намали целулозата, която ви кара да “изригвате” в “задния двор”. 
Излейте водата, в която се е киснал, налейте друга и сложете на котлона. След като бобът заври излейте водата и налейте нова. Може да смените водата на боба още веднъж.
Във всяка къща има тайни и традиции какво да направим, за да се свари бобът по-бързо и за да бъде по-лек. Някои слагат ракия при варенето, други път сода за хляб. Истината е, че смяната на водата е напълно достатъчна. Иначе всичко зависи от сорта и качеството на боба.
След като смените водата налейте толкова вода, че да покрие боба с един пръст и сложете на котлона. Не слагате сол!
Почистете и нарежете на дребно лука и морковите и добавете половината от тях към врящия боб. Добавете и скилидките чесън, джоджена, както и половината олио.
Оставете боба да ври на слаб огън до пълно сваряване. Времето необходимо за сваряване на боба зависи от сорта и качеството му, но около час и половина трябва да е достатъчно.
След като бобът е почти готов добавете, измитите, обелени и нарязани на ситно домати, както и сол, около 1 чаена лъжица трябва да е достатъчно.
Идва моментът, в който трябва да запържим боба. В тиган изсипете останалото олио, и след като се сгорещи останалата половина от нарязаните лук и моркови. Добавете и червения пипер, разбъркайте за около 20-30 секунди, след което запръжката в тенджера с боб и разбъркайте добре. Оставете да заври за около минута.
+++
 
Зелен боб / зелен фасул с картофи

Зелен боб / зелен фасул с картофи

Рецептата за зелен боб с картофи е бърза за изпълнение, затова е много подходяща, когато нямате много време, не ви се прекарва много време около печката, а ви се хапва манджичка със сос. Най-често се използват пресни картофи.
Необходими съставки:
зелен боб – 500 грама
картофи – 500 грама
лук КРОМИД –1 брой
моркови – 2 броя
домати – 2 броя
чесън – 4 скилидки
олио – 1/2 чаена чаша
копър – 1/2 връзка
червен пипер – 1 чаена лъжица
 
ПРИГОТВЯНЕ:
Първата стъпка от рецептата за зелен боб с картофи е подготовката на продуктите. Измивате зеления боб и отрязвате двата края на всяка шушулка. Ако шушулките зелен боб са дълги ги разрязвате на две. Почиствате морковите, лука и чесъна и ги нарязвате на ситно. Доматите обелвате и настъргвате и оставяте на страна.
В тенджера загрявате олиото, след което изсипвате в него нарязаните моркови, лук и чесън и разбърквате, докато омекнат.
След това добавяте и зеления боб и червения пипер и разбърквате добре за около минута-две, добавяте картофите нарязани на едри парчета, 1 чаена чаша вода, посолявате с 1 чаена лъжица сол и оставяте тенджерата на котлона да ври на слаб огън.
След още 15 минути добавяте и настърганите домати и варите до пълно сваряване на картофите и зеления боб.
След като ястието е готово го сваляте от огъна, добавяте ситно нарязания копър и разбърквате.
 
ДОБЪР АПЕТИТ!