Бойко Борисов качи България и Северна Македония на Американски самолетоносач (видео)

Ще акустира ли “Хари Труман” в Черно море, който администрацията на Тръмп се опита да “пенсионира” по-рано тази година? 

Каквото и да прави България за САЩ, НАТО, ЕС и Света – Американските визи и Шенген остават! 

9 декември 2019 г. Посланик Мустафа (д) и премиерът Борисов (ц) летяха в небето и кацнаха на вода днес. Те посетиха американския самолетоносач USS Harry S. Truman. Фото и текст снимка: Посолство на САЩ в София, България

9 декември 2019 г. Министър-председателят Бойко Борисов днес се качи на борда на американския самолетоносач „Хари С. Труман” (USS Harry S. Truman), заедно с ръководените от него официални делегации на България и Северна Македония, вкл. и дипломати. Те участваха в опознавателна обиколка в рамките на НАТО.

“Националната сигурност и отбрана на България са гарантирани само в рамките на колективната отбрана на НАТО. Страната ни разглежда участието си в мисии и операции на НАТО като основен приоритет и възнамерява да запази ангажимента и приноса си към тях. България ще продължи да оказва подкрепа на усилията на Алианса към постигане на световен мир и сигурност“, категоричен беше премиерът Борисов.

Заедно с премиера на бойния кораб на ВМС на САЩ бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на ВВС ген-майор Цанко Стойков, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

9 декември 2019 г. Бойко Борисов с делегацията при посещението им на американския самолетоносач “Хари Труман”

Групата на западната съседка също бе от най-високо ниво, и включваше премиера Зоран Заев, председателя на парламента Талат Джафери, вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска и началника на отбраната ген-лейтенант Васко Гюрчиновски.

Посланиците на САЩ в София и Скопие придружаваха политиците по време на посещението на американския самолетоносач. Всички гости летяха в небето и кацнаха на вода днес. 

Адмиралът от ВМС на САЩ Джеймс Гордън Фогго III, командир на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командир на Съюзническото командване на силите в Неапол, приветства делегациите на борда на самолетоносача „Хари С. Труман“. 

Заедно сме по-силни във всички области – ние сме съюзници в НАТО, партньори в областта на отбраната, партньори в енергетиката, партньори в бизнеса и много повече. По вода и по суша, ние сме силни заедно,“ заяви американският посланик в България Херо Мустафа.

Търси ли се място за боен кораб?

„Хари С. Труман“ е 8-ят самолетоносач от клас „Нимиц“ на ВМС на САЩ, струва $6,2 Милиарда долара (2007 г. стойност) и носи името на 33-ия президент на страната. Предвиден е за 20-25 години “живот” при максимален пробег.

Ще акустира ли 21-годишният “Хари Труман” в Черно море, който администрацията на Тръмп се опита да “пенсионира” по-рано тази година? Този въпрос сега излиза на дневен ред, след като и на срещата Борисов-Тръмп в Белия дом през ноември, стана ясно, че във Варна ще бъде открит център на Военно-Морските Сили (ВМС) на НАТО.

През ноември 2019 самолетоносача “Труман” имаше спешни ремонти, а придружаващи го три бойни кораба ракетоноосачи разрушители, седмица по-рано бяха върнати във военната база в Норфолк, според управлението на ВМС на САЩ, цитирани и от “U.S. Military System”. По-рано тази година администрацията на президента Тръмп обяви, че ще “пенсионира” самолетоносача. Малко по-късно, след дебати в Сената, вицепрезидента Майк Пенс съобщи, че “за сега пенсионирането се отлага”.

„Хари С. Труман“ е 8-ят самолетоносач от клас „Нимиц“ на ВМС на САЩ и носи името на 33-ия президент на страната. Позивната марка на кораба е Lone Warrior и в момента се води във Военноморската база Норфолк, Вирджиния, и е в зоната на отговорност на VI-ти американски флот.

През август 1998 г. “Хари С. Труман” излиза за 1-ви път в открити води, за да проведе тест, последвано от множество морски изпитания. На 28 ноември 2000 г. “Хари S Труман” приема на борда си военно-въздушната част Carrier Air Wing Three (CVW-3, the “Battle Axe”). На 16 фев 2001 г. самолетоносача преминава през Суецкия канал „в подкрепа на операция „Южен страж“ в Ирак, вкл. удари по иракските обекти на ПВО.

На 5 дек 2002 г. “Хари Труман” излизс за 2ри път в открити води на посещение в Марсилия, Франция, залива Сауда, Крит и Копер, Словения. През март и април с.г. от него се осъществяват 1300 бойни полета от Средиземно море в ранните етапи на инвазията в Ирак. 

През ноември 2004-та година, след учения в Средиземно море преди това, “Хари Труман” е изпратен в Персийския залив за още 13,000 полета в Ирак, от неговата платформа. 

На 1 септ 2005 г. бойният кораб е изпратен в помощ за урагана Катрина. 

„Хари С. Труман“ е самолетоносач от клас „Нимиц“ с два ядрени реактора. 

През 2010 самолетоносача прави 7-месечна мисия с 5-ти и 6-ти флот в подкрепа на операциите по морска сигурност, посещава Суецкия канал, Марсилия (Франция), Дубай (ОАЕ), Манама (Бахрейн) и остров Крит.

“Вкарайте ги в Ада” (дайте им ад) пише на флага на самолетоносача “Хари Труман”

На 22 юли 2013 г. “Хари С. Труман” под командването на 5-ти флот започва мисията си в операция „Трайна свобода“ в Афганистан. 

На 29 дек 2015 г. “Хари С. Труман” започва удари срещу групата на Ислямска държава (ИДИЛ) и поставя рекорд (1118) до април 2016.

2018 г. самолетомосачът пътува до Близкия изток и Европа. 

На 27 февруари 2019 г. Пентагонът обяви, че зареждането и основния ремонт на “Хари С. Труман”, планирани за 2024 г., може да бъде отменени, а вместо това корабът да се пенсионира по-рано, като мярка за икономия. Номинираният ръководител на военноморските операции каза на Конгреса, че е съгладен „да се откаже“ от планирания за ремонт за $3,5 милиарда долара.

На 1 май 2019 г. стана ясно, че “Хари Труман” ще оцелее и остава на въоръжение. Тогава президентът Тръмп обяви, че отменя решението за извеждане от експлоатация на “Хари С. Труман”, като заяви, че “отменя заповедта си за извеждане от строя на великолепния самолетоносач Хари С. Труман, построен през 1998 г. (сравнително нов), и го счита за един от най-големият и най-добрите в света. Той ще бъде актуализиран с част от цената на нов (който също се изгражда)! “

25 ноември 2019 г. Бойко Борисов разговаря с Доналд Тръмп в Белия дом, но не успя да договори отмяната на американските визи за своите сънародници. Президентът нс САЩ похвали българския премиер за закупуването на бойните самолети Ф16.

В началото на 2019 г. Българският парламент възложи на МС да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70, който ще бъде произведен от американската компания “Локхийд Мартин”. През април 2019 г. откриват завода на американската самолетостроителна компания “Локхийд Мартин” в Грийнвил, Южна Каролина, където се очаква да бъдат изградени изтребителите Ф-16 Блок 70. Оборудването и производствената екипировка в обновеното съоръжение в Грийнвил, Южна Каролина преди това са използвани във Форт Уърт, Тексас. 

Българска делегация заминава на 7 май за Вашингтон, за да преговаря. Окончателните преговори за закупуването на бойни самолети F-16 са през юни. Според първоначалната оферта цената на 8 от изтребителите е 2,2 млрд. лв., които не са заложени в бюджета на държавата т.г. и за да бъде финансирана, м-вото на финансите планира да увеличи нивото на държавния дълг. Парламента одобрява 1,8 млрд. България може да си позволи и плаща цялата сума за купуване на F-16 наведнъж. През юли 2019 г. България подписва 4 договора със САЩ за новите изтребители F-16 блок 70, а сумата от $1,256 млрд. долара е платена през август. Най-сериозната причина за срещата между американския президент Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов през ноенври т.г. става покупката на изтребители F-16 от САЩ. Тогава бе съобщено и за отварянето на команден център на ВМС на НАТО във Варна.

Посланик Херо Мустафа в Атлантическия клуб Фото: Американско посолство в София

ПРИПОМНЯНЕ – Какво каза посланик Мустафа за военното сътрудничество пред Атлантическия клуб в София за Деня на Благодарността т.г. (публикуваме текста без редакторска намеса, публикуван на сайта на посолството на САЩ в София): 

“През 2019 г. имаме 200 съвместни военни мероприятия, включително 19 учения, спонсорирани от САЩ.

От присъединяването си към НАТО през 2004 г. България е ангажирана с отстояването на силна и свободна Европа и действа като надежден съюзник на Балканите – регион от стратегическо значение за Съединените щати. Българските войници се биха редом с американските в операции в Ирак и Афганистан и участваха в коалиционни операции в Либия, Косово и Босна. Освен това в съответствие с обещанията за разходи за отбрана, поети от всички съюзници по време на срещата на НАТО през 2014 г. в Уелс, България следва план за достигане на своята поставена цел за разходи за отбрана до 2024 г.  Скорошната покупка на многоцелеви изтребители Ф-16 демонстрира, че България предприема активни действия за военна модернизация, за да бъде още по-способен съюзник и партньор.

От наша страна, правителството на САЩ е инвестирало повече от $350 милиона долара под формата на различни видове помощ за укрепване на сигурността, подпомагайки обучението и въоръжаването на Българските въоръжени сили през последните 30 години. Повече от 5000 български военнослужещи и цивилни представители на министерствата на отбраната, вътрешните работи и външните работи са участвали в американски обучителни програми. Освен това американските военнослужещи са изградили добросъседски отношения с хората по места из цялата страна.

“Моята цел през следващите три години е да придвижвам това, в което виждаме бъдещето на нашите отношения през следващите 30 години, реализирайки споделена визия и издигайки още повече нашите стратегически отношения,” каза Н.Пр. Херо Мустафа, без да спомене и дума за Американските визи, ден след Деня на Благодарноста. Посланик Мустафа специално благодари на д-р Соломон Паси за предоставената възможност да говори пред всички членове на Атлантическия клуб и присъстващите специални гости.

“Вчера в САЩ беше Деня на благодарността, ден за размисъл върху всичко, за което сме благодарни, добави г-жа Херо Мустафа.

ПРИПОМНЯМЕ ОЩЕ, че България е член на НАТО (2004 г.) и има още три (3), общо четири (4) съвместни военни бази (от 2006 г.), че страната е член на ЕС, че  държавата НЕ фигурира в каквито и да е СПИСЪЦИ ЗА ТЕРОР и финансови измами, Американците нямат нужда от предварителна виза за да влязат в българската държава, дипломатическите отношения м/у двете държави са от 1903 г (прекъсват само 1941-47, 1950-60)! 

А сега българи, отидете и си подайте заявка за Американска виза, защото това сте “заслужили”!