ТОП 10 Български туристически обекти 2019

„Исторически парк“ край Варна начело на класацията

Как се определят победителите и как да гласувате?

Исторически парк се намира на 33 километра от град Варна на международен път Е70.

Министерството на туризма (МТ) обяви носителя на специалната награда “Изборът на българите” за туристичски обект за 2019 година. Ето всичките най-добри 10.

Топ 10 избрани от българина обекта:

  1. „Исторически парк“, с. Неофит Рилски, Варна – парк Ветрино – 15 446 гласа: ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК
  2. Национален исторически музей (НИМ), София – 13 793 гласа: https://historymuseum.org
  3. Архитектурно – исторически резерват „Царевец“, Велико Търново – 10 050 гласа
  4. Музей Рилски манастир в Рилска света обител, Кюстендил – 9 688 гласа: МУЗЕЙ РМ
  5. Архитектурно – музеен резерват „Арбанаси“, Велико Търново – 8 041 гласа
  6. Национален музей „Васил Левски“, Карлово – 7 849 гласа: В.ЛЕВСКИ МУЗЕЙ
  7. Мадарски конник, с.Мадара – 7 258 гласа: МАДАРСКИ КОННИК
  8. Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Габрово – 7 242 гласа: ЕТЪРА
  9. Панорама „Плевенска епопея-1877 г.“, Плевен – 5 803 гласа: ПЛЕВЕН ЕПОПЕЯ
  10. Музеен комплекс Цари Мали град – с. Белчин, Самоков – 5 638 гласа: ЦАРИ МАЛИ

Специалната награда “Изборът на българите” е част от провеждането на годишни награди за различните участници в туристическата индустрия. В конкурса участват 100-те национални туристически обекти на Българския туристически съюз (БТС), които познаваме от десетилетия (във вида, в който са публикувани на официалния им интернет сайт и разпространявани в издаваните от тях информационни материали) и 50-те малко познати туристически обекти, посочени от експерти и местната власт, в рамките на проект „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм“. Всеки потребител може да гласува за един от включените обекти. В случай, че не желае да подкрепи нито един от предварително посочените от МТ, потребителят има право да посочи в свободен текст един допълнителен обект. Всеки обект, който събере минимум 10 гласа, автоматично бива включен в предварително зададения списък и участва наравно с всички останали за получаване на наградата.

Като цяло целият конкурс, в който е включена специалната награда преминава през пет (5) фази с различен подход за оценка, в четири (4) групи по четири (4) категории, като за всяка група е предвиден различен процес и методика на оценка, съответно във всичките шестнадесет (16) категории. Ето и линк с подробен опис на методологията на оценяване:

0_Methodology

Ето къде може да гласувате в различните категории 

НАГРАДИ В ТУРИЗМА

ПОБЕДИТЕЛЯТ

Официалното откриване на Исторически парк за посетители и стартиране на активния сезон бе на 22 юни 2019 г.

Най-големият в света и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от вида си е мащабен комплекс на над 500 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. Пресъздава се развитието ѝ, случило се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство.
Чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати Паркът предлага на посетителите досег с древни и антични култури, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и запълвайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб.

Разполага и с традиционни места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти. Детска зона, кино салон и сувенирен магазин с автентични български възстановки от художници-майстори на артефакти от миналото и много други.
 „Идеята за създаването на Историческия парк е моя и се роди през 2011 г. Основната цел е да променим начина, по който чужденците приемат българите и България, както и начина, по който ние самите възприемаме себе си. Аз съм повече от щастлив“, споделя Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на „Исторически парк“ АД и инициатор на проекта.

Работата по Исторически парк е започнала преди повече от осем години, а от момента на планирането досега са включени над 4000 души, сред които едни от най-добрите български археолози-консултанти, писатели, музиканти, скулптори, майстори занаятчии, възстановчици и историци, които изпълняват прецизно проекта в цялостния му реалистичен вид. Използваните материали са изцяло автентичните за епохите – камък, дърво, мрамор и керамика.

Атракционът се изгражда поетапно от 2016 г. Планира се целият обект, в пълна функционалност, да бъде завършен през 2022 г, като в момента е готов 1ят етап – халколит, неолит и траки и зона за почивка с езера.

2-ят етап на парка е и втората историческа зона на „Първото българско царство“, която ще бъде открита следващия сезон на 1 юни 2020 г. Там ще бъде изградена и представена автентична пищна възстановка на двореца в град Преслав.

3-ят етап към вече изградената част ще бъде включена зона „Второ българско царство“ на 8 май 2021 г.

4-ят етап ще роди зона “Рим” през 2022 г,

5-ят етап на Староприемницата и Конната база “Величие” ще бъде изградена върху терен с обща площ от 50 декара на достъпно място и в непосредствена близост до основния терен на Исторически парк в началото на 2023 г.

Ммм