Черен Петък в САЩ – празни магазини – пълен интернет – рекорд по ранни продажби

$2 Млрд. Онлайн и почти 1/4 от пазаруването за празниците е приключило

Въпреки че продажбите на Черен петък все още имат значение, неговата актуалност прогресивно избледнява, тъй като вече сезонът за празнично пазаруване започва още през седмицата преди Хелоуин и се простира чак до Коледа с търговци, предлагащи сериозни отстъпки през целия сезон.

29 ноември 2019 г. (Черен Петък).Тази година в навечерието на Черния петък в Щатите, окончателно стана ясно, че магазините се изпразват за сметка на пазаруването в интернет. Повече от $2 Милиарда Долара изхарчи народа онлайн само през първите часове на промоциите в Деня на благодарността в четвъртък, докато вече нетрадиционните места за продажби останаха без опашки, които никога не липсваха минали години. 

Денят след Деня на благодарността е най-големият ден за пазаруване в Америка, а през идващия уикенд се очакват над 165 милиона души, според Националната федерация за търговия на дребно (NRF).

Въпреки че продажбите на Черен петък все още имат значение, неговата актуалност прогресивно избледнява, тъй като вече сезонът за празнично пазаруване започва още през седмицата преди Хелоуин и се простира чак до Коледа с търговци, предлагащи сериозни отстъпки през целия сезон.

Да не забравяме, че идва и прословутият ден за онлайн-продажби т.нар. “Сайбър Мандей”, който вече се представя като алтернатива на “Черния петък”, след като бе създаден през 2005-та година. Драстичното нарастване на онлайн услугите и търговията в световен мащаб, кара експертите да твърдят, че скоро всичко ще си стане „кибер“ и потребителите ще спрат да се бутат във физическите търговски обекти. Засега разделение обаче все още съществува.

Времето за изгодно пазаруване тази година ускори ранните промоции и разходи, защото празничният календар отряза шест дни на търговците на дребно, между Деня на благодарността и Коледа тази година. Това изтегли намаленията и промоциите в началото на ноември. Според агенция Ройтерс повече от половината анкетирани от NRF потребители през първата седмица на този месец вече са започнали да правят покупки. Средно американците вече са завършили почти една четвърт от пазаруването си, най-много в историята на проучванията на NRF.

Въпреки че опашките по магазините все още остават важен показател, много пазаруване по време на Деня на благодарността и Черния петък сега се случва най-вече онлайн. Компанията Адобе Аналитикс, която следи транзакциите на 80 от най-добрите 100 онлайн търговци на дребно в САЩ, изчислява $7,5 милиарда долара на продажби за Black Friday онлайн тази година, ръст от над 20,5% спрямо предходната 2018. Към 12:00 ч. на обяд по часовника на Лос Анджелис в Деня на благодарността, купувачите в целите Съединени щати са похарчили $2,1 милиарда долара онлайн, което е 20,2% спрямо година по-рано.

Компании, вкл. Уолмарт, Таргет, Костко и Бест Бай много сериозно наблегнаха на онлайн присъствието си, доставките и бързите получавания в магазина, за да привлекат клиенти. На другия край на видовете продажби, специализираните търговци на дрехи ГАП, Виктория Сикрет и супер веригата универсални магазини Мейсиз направо се провалиха, докато се борят да примамват купувачи в молове и далеч от гигантите онлайн, като един Амазон. 

Тазгодишният валанционен сезон на разпродажбите не само ще изпита устойчивостта на компаниите и двете части – каса и онлайн, но ще покаже и как работи търговската война на президента на САЩ Доналд Тръмп с Китай.

Анализ на цените, извършен за Ройтерс от фирмата за анализи на дребно Профитеро, която изследва онлайн цените на седем (7) големи търговци на дребно за 21 000 продукта, открива сайтове, вкл. Уолмарт и Амазон, които отлично успяват да поддържат стабилни цени за много популярни ваканционни продукти, въпреки натиска от тарифите върху китайския внос, наложени от Тръмп. 

Националната федерация за търговия на дребно прогнозира, че продажбите на дребно за празничния сезон в САЩ през ноември и декември 2019 г. ще нараснат между 3,8% и 4,2% спрямо 2018 г., общо от $727,9 Mилиарда Долара до $730,7 Mлрд. Средногодишното увеличение през последните пет години е 3,7%.

Всяка година “Черният петък” се пада на различна дата. Датира от 1952-ра година и се отбелязва като начало на периода за пазаруване за Коледа.