Света Екатерина почитаме на 24 ноември

Една от най-образованите жени на своето време и покровителка на майките

Лесна рецепта за погача

“Божествено почтения лик на мъчениколюбците, почитащи всемъдрата Екатерина, възвеличавайте я сега, защото в цирка проповядва Христа и, укротила разума на гиторите, потъпка змията.”

Св. великомъченица Екатерина

На 24 ноември църквата почита паметта на Св. великомъченица Екатерина.

Именден празнуват: Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин. Името е типично женско, и не е случайно, като се знае, че именно тя е покровителка на майките и девойките.

Света Екатерина е една от най-образованите жени на своето време, а православната църква я почита като великомъченица

Светицата е от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан.

Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще встъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен.

Майка й – християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост.

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император и се опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. 

На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи.

Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават.

Бита с волски жили, обезобразена, Екатерина търпяла глад и страдала. 

Осъдена е на смърт чрез разпъване на колело, което се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 г.

Паметта на света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й. /по писание на Св. Димитрий Островски/

Според народните вярвания св. Екатерина е покровителка на майките и бива почитана тая заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.

В написаното за традиционната българска народна култура се казва, че на този ден рано сутринта майките замесват тесто с прясно налята вода и изпичат погача и кравайчета. Погачата, намазана с мед, раздават из махалата за здравето на децата, а кравайчетата хвърлят на покрива на къщата “за Баба Шарка” или ги окачат над вратата. Дават от обредната пита и на кучетата, за да не ги хване бяс.

Светицата пази и от тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

Светицата се почита също и за предпазване от мишки и затова денят й е познат като “Мишин празник”. Рано сутринта стопанките замазват с пръст огнището и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), като така символично “замазват” очите и устата на гризачите. През целия ден се спазва забрана за работа, не се похваща нищо, за да се предпазят дрехите и посевите от мишки.

Света Екатерина е ПОКРОВИТЕЛКА на апологетите, занаятчиите, които работят с колело (грънчарите, предачите и т.н.), архивистите, умиращите хора, момичетата, юристите, точиларите на ножове, адвокатите, библиотекарите, библиотеките, механиците, мелничарите, философите, проповедниците, писарите, секретарите, старите моми, стенографите, учениците, учителите, теолозите, Сорбоната, неомъжените момичета. 

+++
ПОГАЧА – лесна рецепта

По форма погачата е кръгла – символизираща безконечността, цикличността в живота. По желание се украсява с форми от тесто изобразяващи кръстове, узрели класове, рало, орач, животни или плодове – символи за благополучие и плодородие. От остатъците от тестото може да си спретнете и кравайчета.

Продукти
2 г сол
вода хладка
15 г мая
40 мл. олио растително
10 г захар
0,5 ч.л. сода
1 кг. брашно
Мед
Начин на приготвяне
Размиваме маята с малко топла вода, добавяме захарта и малко брашно, разбъркваме, и оставяме на топло място да втасва
Пресяваме брашното два пъти и в средата му правим кладенче, в което изсипваме втасалата мая.
Прибавяме солта и содата, сипваме водата и замесваме тестото.
В края на месенето, потапяме ръце в олиото и преместваме още веднъж питката.
С останалото олио намазваме тавичката и слагаме в нея питката.
Оставяме я да втасва на топло около 40 минути.
Печем питката в умерена фурна (180-200 градуса), около 40 минути. 
5 минути преди да я извадите, или веднага след това, погачата отгоре се намазва с мед. 
По традиция питката се разчупва от най-възрастния човек в къщата. Смята се, че той играе ролята на своеобразен мост към предците ни. На някои места в България пък, питката се захваща от стопанина и стопанката, вдига се над главите и се изрича “Еййй толкова да е високо житото” и се разчупва. Останалите в семейството отговаряли “Амин! Дай Боже”. 
1то парче от питката се отделя за Богородица, 2то парче за къщата, а останалата част от питата се раздава на семейството – разчупването и раздаването се прави от дясно наляво – посоката на живота в разбиранията на българина.
 
На някои места в България (части от Странджанско, Пиринско, Софийско, Ловешко и др.) не се прави пита, а само баница, наричана още млин (Източна България); плакия, плакя (Еленско), зелник (Кюстендилско), булгурник (Хасковско) и др. В различните краища на България се приготвя по различен начин. В Америка може да ползвате готови кори. 
 
БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ И СИРЕНЕ (Ако постите, заменете сиренето с Тофу, но най-твърдото, маслото с маргарин)

БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ

ПРОДУКТИ:

кори за баница – 1 пакет
яйца – 3 бр.
сирене – 300 – 400 г
кисело мляко – 1 кофичка
брашно – 2 супени лъжици
сода бикарбонат – 1 кафена лъжица
олио – за помазване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Яйцата, сиренето, киселото мляко, брашното и содата се объркват в купа до получаване на сместа за плънката.

Корите за баница се вадят две по две. Първата се помазва с олио, а втората – със сместа. Навиват се и последователно се поставят в предварително помазана с олио тава до оформянето на баницата.

В случай че остане от сместа, се изсипва отгоре и се помазва с него, а в случай че не остане – помазва се с олио.

Печете баницата до зачервяване в предваритело загрята фурна на 200 градуса.