Ноле и Рафа тренират заедно в Париж – Гришо репетира с Гофен и започва срещу представител на домакините (видео)

Вижте пълната картинка на световния мъжки тенис в момента – схемата на Paris Masters и какво е сигурно до края на годината  

27 октомври 2019 г. (Париж) Григор Димитров днес проведе тренировката си в зала „Берси“ с Давид Гофен преди турнира Париж Мастърс, който ще започне утре и ще продължи до 3 ноември. 

27 октомври 2019 г. Днес в Париж съвместна тренировка проведоха световните №1 и №2 в мъжкия тенис Новак Джокович и Рафаел Надал, които пристигнаха във френската столица от Казахстан, където изиграха демонстративен мач помежду си. Организаторите на Париж Мастърс качиха видео, в което видяхме в действие също и прогресивният Даниил Медведев, който стигна до финал на всеки от последните шест турнира, в които взе участие. Кадрите показват как Медведев се засече с Ноле, като двамата размениха няколко думи на мрежата.

Сигурно е, че носителят на 18 титли от Големия шлем Рафаел Надал скоро ще се “качи на върха”, като по-рано и заяви, че се надява здравословното му състояние да му позволи да вземе участие и на Олимпийските Игри в Токио догодина.

Григор Димитров пък днес проведе тренировката си в зала „Берси“ с Давид Гофен. Двамата бяха съперници в мача за титлата на финалите на ATP през 2017 г.

Както и да завърши последният редовен турнир за сезона – “Мастърс” 1000 в Париж и финалната надпревара в Лондон, седмица по-късно, Рафаел Надал ще се завърне на върха на Световния тенис, само година без един ден, след като беше свален от него. Това се дължи на правилото за отпадане на точките от финалния турнир, за да се неутрализира  влиянието на предишната надпревара.

В момента основният опонент на Надал, Новак Джокович има актив от 9,545 т., като не игра никъде до Париж. Във френската столица Новак ще защитава 600-те точки от загубения последен финал от руснака Карен Хачанов. Което означава, че сърбинът ще да добави максимум 400 точки, и въпреки, че спечели надпреварата в Лондон, то 1600-те точки от там ще бъдат извадени от актива. Така максимумът, който може да достигне Ноле на 4 ноември е 8,345 т., което е недостатъчно да измести Рафаел Надал, който в момента е с 9,225 т. 

Григор Димитров (№29) ще стартира Мастърса в Париж срещу участващия с “уайлд кард” 21-годишният представител на домакините Юго Умбер (№63). До момента 28-годишният Димитров и Умбер не са играли един срещу друг. От програмата на турнира във Франция стана ясно, че Григор Димитров НЯМА да играе двубоя си от 1-ви кръг в понеделник (28 октомври). Този месец Димитров записа загуба в посленият си мач, който бе юбилеен №500 в Тура, във 2-ри кръг на турнира във Виена.

Гришо се намира в горната половина на схемата в Париж и ако се справи с Юго, във 2-ри кръг Григор ще играе с Давид Гофен. Доминик Тийм би бил съперник в 3-ти кръг, където е и Даниил Медведев. Григор отново е без треньор – само Себ и Кейси са с него, но пък от към пари го е докарал, и желание да играе за България.

Григор Димитров е на 17-то място към края на октомври 2019 г. по приходи за годината с почти $2 Мил. долара – само от наградни фондове, а знаем, че той има и стабилни рекламни договори.

Най-добрият български тенисист е решил отново да играе за Родината си и това да се случи на дебютния турнир ATP Cup, който ще се проведе от 3 до 12 януари 2020 г. в Австралия. Надпреварата ще носи точки за точки за светвоната ранглиста и е с огромен награден фонд. До сега са известни 20 участници от 24, като последните два отбора биха участвали и при пълно класиране 24-те отбора. Четирите (4) отбора ще бъдат определени на 13 ноември. Най-добрият ни тенисист има достатъчно преднина пред конкурентите си, от които зависи мястото на България в подреждането на нациите – 21.България с Григор Димитров (№27 1,477 т.), 22.Полша с Хуберт Хуркач (№37 1,198 т.), 23.Чили с Кристиан Гарин (№42 1,117 точки), 24.Уругвай с Пабло Куевас (№44, 1,102 т.)

27 октомври 2019 г. Роджър Федерер днес спечели турнира в родния си град Базел и записа юбилейна победа №10 в надпреварата и 103-та титла

Другият “голям” Роджър Федерер пристига в Париж, след като днес спечели турнира в родния си град Базел. 38-годишния швейцарец записа юбилейна победа №10 в надпреварата и 103-та титла, като очаквано победи 20-годишният австралиец Алекс де Минор, който играе в турнира с покана от организаторите и се изправя за първи път срещу Маестрото. Рекордьорът по трофеи от Големия шлем зарадва сънародниците си след близо три десетилетия. Големият Федерер днес взе медалите в ръцете си и ги сложи около вратовете на всеки един подавач на топки, за едно ново начало. Преди 26 години (1993) Роджър е малък подавач на топки на турнира в родния си град и получава медал от шампиона тогава германеца Михаел Стих.

Бившият №1 днес спечели и 4-тото си отличие тази година, след като вдигна трофеи в Дубай, Маями и Хале. А противникът му Де Минор тази година игра три финала преди този в Базел и не загуби в нито един, триумфирайки в Сидни, Атланта и Жухай.

Схема на Rolex Paris Masters 2019

Rolex Paris Masters се провежда в периода 28 октомври до 3 ноември.

Париж Мастърс (The Paris Masters (in French commonly referred as Bercy), известен и като Париж Оупън (т.г. Ролекс Париж мастърс) е ежегоден турнир по тенис за мъже от сериите Мастърс на АТП. Турнирът е последният, 9-ти годишен, от сериите Мастърс, както и последният мъжки турнир преди Тенис Мастърс Къп, с който се закрива сезона. Провежда се в столицата на Франция Париж в края на октомври и началото на ноември. Срещите се играят на закрити кортове в зала „Палас Омниспортс Париж-Берси“.

За 1-ви път турнирът е проведен през 1972 г. Преди да стане част от сериите Мастърс в началото на 90-те години, той е известен като Открито първенство на Париж. Мнозина го смятат за най-престижният тенис турнир на закрито.

Безспорен рекордьор в Париж е Новак Джокович с най-много титли в сингълите четири (4) (2009,13,14,15), с най-много поредни титли три (3) (2013, 14, 15), с най-много играни финала пет (5) (2009,13,14,15,18) наравно с Борис Бекер, с най-много поредни финала три (3) (2013,14,15), с най-много победи в турнира – 32, и с най-много поредни победи в мачове – 17. 

Каре́н Абга́рович Хача́нов (дясно, роден 21 Maй 1996), представител на Русия от Арменски произход е последният победител в Париж през 2018 г., когато спечели срещу Новак Джокович.
Photo credit: Reuters

Ммм