Д-р Стефан Черкезов – лекар-герой (+ видео филм)

“Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи; и нека да бъде горд с мене – показах се като истински лекар…”

Д-р Стефан Черкезов (26 април 1937 – 16 август 1963)

В късния следобед на 15 август 1963 г. 26-годишният тогава д-р Стефан Черкезов се връща от служебна командировка в Горна Оряховица. Той е лекар в търновското село Стрелец, като е започнал лекарската си практика само 8 месеца по-рано – през януари 1963 г., а е роден на 26 април 1937 г в село Виноград. Д-р Черкезов се качва в автобус, който е бил претъпкан с хора.

На излизане от Горна Оряховица обаче автобусът се блъска в камион и избухва в пламъци. От взривната вълна лекарят е изхвърлен в канавката, но не е бил ранен. Става и се връща към горящия автобус и започва да вади хората. Успява да извади 47 души, но за съжаление е облечен с бяла найлонова риза. Тя се стопява върху тялото му. Косата му също гори. Изгасява я с ръце и продължава да се бори за живота на хората.

Когато идват линейките от Горна Оряховица, д-р Черкезов продължава да помага, въпреки че самият той е жестоко обгорял. Отказва да се качи в линейка, въпреки че кожата му виси на парцали и пеша тръгва към града. По пътя го пресреща последната линейка и го откарва в болницата. Когато го свалят в хирургията, д-р Черкезов казва на лекарите:

“Колеги, оставете ме, аз ще умра. Гледайте другите пациенти!”.

На другата сутрин – 16 август – наистина умира в адски мъки. Преди да издъхне д-р Черкезов казва на съпругата си:

“Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи; и нека да бъде горд с мене – показах се като истински лекар…”

Това е най-големият герой на българското лекарско съсловие.

Всички останали хора от автобуса са спасени и нито един не е починал.

След смъртта на д-р Черкезов, дъщеря му споделя, че нито един от спасените от баща й хора не е отишъл след това да ги потърси и да ги подкрепи.

Заедно със съпругата си Лидия Черкезова, 23-годишна счетоводителка тогава, д-р Черкезов имат момиченце на 7-8 месеца.

На 19 октомври 1963 г. Д-р Стефан Черкезов е обявен за „Герой на социалистическия труд“, а тогавашният здравен министър Ангел Тодоров предлага на съпругата му да следва медицина без приемен изпит. Тя се съгласява, завършва и става доцент по социална медицина. Дъщеричката им Антония пък е отгледана от баба си и дядо си. В момента тя е лекар със специалност „Уши, нос, гърло“ и от години живее и работи в Германия. Там е омъжена. Майка й вече е пенсионерка, но за съжаление е болна.

Историята на д-р Стефан Черкезов е разказана от Мари-Виолет Йовкина, победител за месец август 2019 г. в играта на муве бе ге с издателство “Изток-Запад” – “Сподели история, спечели книга”.

От 2005 г. в негова чест 15 август е обявен за Ден на спасението в България. Отдава се почит на всички лекари, починали при изпълнение на своя дълг и на пострадалите при всички професии.

Неговото име носят Многопрофилната болница за активно лечение във Велико Търново, улицата във Виноград, на която се намира родната му къща, здравната служба в селото, а на лицевата ѝ страна е поставена паметна плоча. В София е била кръстена улица на неговото име, но след 1989 г. улицата е прекръстена.

ФИЛМ В ПАМЕТ НА Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ

На 15 август 2019 паметта на Д-р Черкезов бе почетена пред Военна болница в София