“Сър” Димитър Бербатов напусна “зеленият килим” ( видео + уникални снимки)

Най-елегантният български футболист сложи край на кариерата си

Димитър Бербатов със звезда на алеята на славата на стадиона на ЦСКА “Народна Армия” в София. Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА

20 септември 2019 г. Най-елегантният български футболист Димитър Бербатов сложи край на кариерата си на “зеления килим”. Това обяви официално самият Бербо вчера. 

23 май 2008 г. Бербатов на ст. Народна Армия за 60-годишния юбилей на ЦСКА в компанията на едни от най-големите звезди от миналото на “червените”. Фото: Евгени Веселинов, bulgarica.com

Откритието на Димитър Пенев изигра 49 мача за ЦСКА (1999-2001) с 26 попадения  в 65 мача и футболист № 1 на годината на България с вечните рекордни 7 пъти.

Димитър Пенев със звезда на алеята на славата на ЦСКА, където сред всички “червени звезди” е тази на откритието му Димитър Бербатов. Photo: Evgeni Veselinov, BULGARICA

За да застане Бербо достойно до Гунди, който пък е “най-добър футболист на България за ХХ век”. С “червените” печели и Купата на България.

23 май 2008 г. Бербатов обсъжда със Стойчо Младенов и Георги Велинов евентуален бъдещ трансфер в Ман. Юнайтед на ст. Народна Армия, по време на тържеството за 60-годишния юбилей на ЦСКА. Фото: Евгени Веселинов, bulgarica.com

Роденият на 30 януари 1981 в Благоевград Митко стана и рекордьор за всички времена по вкарани голове за националния отбор на България – 48, следван от двамата големи голмайстори Христо – Бонев (р.1947) и Стоичков (р.1966). 5 години Бербатов е и капитан на “лъвовете” (2006-10), след което се отделя по свое желание.

Дебютът на Бербатов на европейската сцена отново е с екипа на ЦСКА.

Така Бербо тръгна от “Армията” в София по “млечния път” на звездите в най-популярния спорт на Планетата. “Червеният Сър” изящно “танцуваше” по терените на Европа с Байер Леверкузен (2001-06), Тотнъм (2006-08), Манчестър Юнайтед (2008-12), Фулъм (2012-14), Монако (2014-15), ПАОК и Керала Бластърс.

Върхът на кариерата на Димитър Бербатов безспорно е Манчестър Юнайтед,

с който печели 2 пъти титлата в Английската висша лига и споделена златна обувка за най-добър реализатор в първенството. На 24 февруари 2013 г. става 1ят български футболист, изиграл 200 мача в английското първенство.

Иначе за 1ви път на европейския “зелен килим” Бербатов се появява през месец юли 2000 г., когато подписва с немския Байер Леверкузен

за 4,5 години, като трансферната сума е 3,3 милиона марки. Под ръководството на треньора Берти Фогтс българинът дебютира с екипа на „аспирините“ в Бундеслигата. В Шампионската лига Бербатов се отчете за германците с голове срещу Лион и в изключително драматичния мач с Ливърпул (4:2). През сезон 2003/04 българинът реализира 19 гола във всички надпревари, а в следващите две години подобрява постиженията си – съответно 26 и 24 гола във всички турнири. Отбелязва общо 68 гола в 154 мача от Бундеслигата. В мачове от турнира за Шампионската лига има 9 гола в 30 мача.

Последният мач на Бербатов за Байер в Европа е срещу ЦСКА през 2005 г., когато „аспирините“ падат на 2 пъти с по 0:1 от „армейците“ в I-я кръг в турнира за Купата на УЕФА.

През пролетта на 2006 г. Бербатов преминава в английския Тотнъм,

където треньор е холандският специалист Мартин Йол, като трансферната сума, платена на Байер, е 15,7 милиона евро. Бербатов дебютира за „шпорите“ още в първия кръг на Висшата лига срещу Болтън, а във втория кръг вкарва и първия си гол в официален мач – при победата с 2:0 срещу „остриетата“ (Шефилд Юнайтед). В първия си сезон в Англия българинът реализира 12 гола в първенството, като добавя още 5 в 8 мача в турнира за Купата на УЕФА, 1 за „Карлинг Къп“ и 3 за ФА Къп. Въпреки спекулациите за трансфер в Манчестър Юнайтед Бербатов остава в Тотнъм и през сезон 2007/08, в който реализира 23 гола във всички надпревари, тимът стига до осминафинал за Купата на УЕФА, а на 24 февруари след победа с 2:1 над „сините“ (Челси) и 11 гол на Бербатов той стига до втория трофей в кариерата си, след като Тотнъм печели „Карлинг Къп“.

23 май 2008 г. Бербатов за 1ви път сподели за възможен трансфер в Манчестър Юнайтед през есента на същата година. Снимка за спомен на ст. Народна Армия. Фото: Евгени Веселинов, bulgarica.com

Тотнъм до последно не пускаха Бербатов и това стана причина много хора да са песимисти за неговия трансфер на „Олд Трафорд“, но това се случи.

Минути преди затварянето на трансферния прозорец през месец септември 2008 г. Бербатов преминава в Манчестър Юнайтед. 

за сумата от 30,75 млн. паунда (38,850 млн. евро), като по този начин става най-скъпият играч, купуван от Алекс Фъргюсън дотогава. Старши треньорът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън споделя, че Бербатов е един от най-добрите играчи в света.

Трансферът на капитана на българския национален отбор е най-големият в историята на българския футбол . С трансферната сума, дадена за Бербатов, той влиза в топ 1 на света за най-скъпите играчи.

Дебютният му мач за Манчестър Юнайтед в Премиършип е на 13 септември 2008 г. срещу Ливърпул, в който Бербатов асистира за гол, а пропуска 1я мач на Манчестър Юнайтед за сезон 2008/09 в Шампионската лига поради контузия в коляното. Дебютира в Шампионската лига за Юнайтед във втория му мач на 30 септември 2008 г. при гостуването на

датския Олбор БК. В този мач отбелязва и първите си два гола за Манчестър Юнайтед. „Червените дяволи“

побеждават с 3:0 като 2ят и 3ят гол са дело на Бербатов. Първият си гол за Манчестър Юнайтед в първенството на Английската висша лига отбелязва на 18 октомври 2008 г. в 8-я кръг при домакинската победа на Юнайтед срещу Уест Бромич Албиън с 4:0. С двата си гола в мача срещу Селтик се изкачва

на върха във временното класиране на голмайсторите в Шампионската Лига.

Въпреки това сър Алекс Фъргюсън повече залага на него като плеймейкър, изтегляйки го зад централния нападател.

През първия сезон (2008/09) с екипа на Юнайтед Бербатов печели титлата на Англия. За него това е първа шампионатна титла.

Той завършва сезона с 14 гола във всички турнири и 10 асистенции само във Висшата лига, като по този показател дели второто място с Фабрегас, Джерард и Лампард. През същия сезон отборът печели Световното клубно първенство и „Карлинг Къп“.

През втория сезон (2009/10) Бербатов вкарва 12 гола, като всичките са във Висшата лига. Манчестър Юнайтед завърша на 2ро място в първенството, но отново печели „Карлинг Къп“.

През първите си две години на „Олд Трафорд“ Димитър Бербатов нееднократно вдига феновете на крака с брилянтни изпълнения. Над всички се открояват …

… асистенцията му срещу Уест Хам, когато със страхотен финт преминава Джеймс Колинс и поднася топката на Кристиано Роналдо, когато коментаторът възкликна, че “благодарение на гениалния БЕрбатов, Роналдо не е вкарвал по-лесен гол”

… и незабравима остава и задната ножица срещу Съндърланд.

През третия сезон (2010/11) Бербатов е сред водещите играчи в Юнайтед и Премиър Лийг по голове и асистенции.

Димитър Бербатов е 1ят футболист в историята на Манчестър Юнайтед от 2СВ (1945) насам, който отбелязва хеттрик на вечния враг Ливърпул – на 19 септември Юнайтед побеждава „мърсисайдците“ с 3:2 (2:0, 2:2,3:2), като и трите (3) уникални майсторски гола са дело на Бербатов, 2 с глава. Насладете се:

На 27 ноември 2010 отбелязва 5 от 7те попадения за своя отбор в мача срещу Блекбърн с краен резултат 7:1. Нападателят влиза в историята на Висшата лига на Англия, след като реализираните от него пет гола във вратата на Блекбърн са най-многото отбелязани от един футболист в рамките на един мач.

По този показател той се изравнява с легендата на Нюкасъл Алън Шиърър. На 22 януари 2011 Бербатов отбелязва трети за сезона хеттрик срещу Бирмингам – постижение в цялата история на английския футбол само на Руд ван Нистелрой и Алън Шиърър.

Вкарва общо три хеттрика, завършва сезона с 20 гола за първенството и е един от двамата носители на Златната обувка за сезона на Висшата лига.

НО, Бербо е оставен извън състава за финала на Шампионска лига.

Започва 82 мача и влиза като резерва в 24 мача за първенство за Манчестър Юнайтед, в които вкарва 56 гола.

Бербатов преминава във Фулъм срещу 5 млн. британски лири. Треньорът Мартин Йол го закупува за 2ри път след като го е купил през 2006 г. за Тотнъм. На 30 август 2012 Димитър Бербатов подписа 2-годишен договор с отбора на Фулъм. Дебютира резерва на 1 септември срещу Уест Хям Юнайтед, а на 15 септември започва за 1ви път като титуляр, и отбелязва 2 от 3те гола при победата срещу „Уест Бромич“. Следват решаващи голове срещу „Рединг”, „Арсенал“ и „Саутхамптън“. На 1 януари 2013, Димитър Бербатов бележи 1ят гол във Висшата лига за 2013 г. при важната победа на „Фулъм“ като гост срещу „Уест Бромич Албиън“.

На 30 януари 2013 г. на връх рождения си ден Бербатов отбелязва попадение за победата 3:1 срещу „Уест Хям“, което е негов 8-ми гол за сезона. Отбелязва срещу „Стоук Сити“, „Съндърланд“ и единственият гол за победата срещу бившия си „Тотнъм“. С 2 гола срещу „Куинс Парк Рейнджърс“ покачва сметката си на 13 попадения за сезона, а също така става

1ят играч на „Фулъм“ след Стед Малбранк, който отбелязва голове в 4 последователни срещи.

Бербатов се разписва при загубата от „Ливърпул“ с 1:3, а в последния мач от сезона вкарва решаващ гол за по победата срещу „Суонзи“.

Бербатов завършва 1я си сезон във „Фулъм“ с 15 отбелязани попадения и получава признание за добрата си игра, като е избран за „Играч на Фулъм за сезон 2012/13

На 31 януари 2014 г. Димитър Бербатов преминава във френския Монако (Франция). Това се случва в последните минути на януарския трансферен прозорец, замества контузения Радамел Фалкао. 1ят си гол за „Монако“ отбелязва в осминафинал от турнира за Купата на Франция, като вкарва в 115-ата минута от срещата, а голът е решаващ за класиране на отбора му в следващия кръг. За Купата на Франция, Бербатов отбелязва общо 3 гола и прави 2 асистенции, a отборът му достига до полуфинал, където отпада от „Гингам“.

1ят си гол в шампионата на Франция, Бербатов отбелязва на 8 март 2014 г. срещу „Сошо“.

Бербатов завършва 1я си сезон в „Монако“ с 6 отбелязани попадения и 4 асистенции в изиграни общо 12 мача за първенството (общо 9 гола и 6 асистенции в 15 срещи, с мачовете за Купата на Франция). След успешното си представяне е избран за

„играч на френското първенство“

за месец април, а договорът му е удължен с още една година.

Бербатов започва 2я си сезон (2014-15) в „Монако“ като титуляр, а на 16 септември в среща от груповата фаза на ШЛ, Бербатов играе цял мач и прави асистенция за победа с 1:0 срещу Байер Леверкузен. В същият сезон, Бербатов и „Монако“ играят 1/4финал в Шампионска лига, като преди това българският футболист е с решаваща роля за отстраняването на „Арсенал“, като отборът му побеждава в Лондон с гол на Бербатов в 58-та минута за 3:1.

На 2 септември 2015 г. официалният сайт на ПАОК (Гърция).съобщава за трансфер на Димитър Бербатов с договор до 30 юни 2016 г., с по-силни изяви в началото на сезона. До 10 юни 2016 г. в 17 изиграни мача за ПАОК той е отбелязал 4 гола, и след като договорът му изтича

на 30 юни 2016 г. и ръководството на клуба решава да не го подновява. Бербатов вече е свободен агент.

На 23 август 2017 г. е обявено, че Бербатов е играч на Керала Бластърс, който играе в Индийска суперлига. Отбелязва първият си гол за отбора на 8 февруари 2018 г., а напуска след края на редовния сезон.

“Не е въпрос на години, а е въпрос на качество” – Бербатов пред британска телевизия за договора си в Индия: 

На 19 септември 2019 г. Димитър Бербатов обявява края на кариерата си. 

ВИЗИТКА

Бербатов с Джеки Велинов и дъщеря му. Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА

Димитър Бербатов (Бербо) е роден на 30 януари 1981 г. в Благоевград. Има по-малък брат на име Асен Бербатов, който също е футболист. Майка му Маргарита е бивша хандбалистка, а баща му Иван е бивш футболист на Вихрен (Сандански), Пирин (Благоевград) и ПФК ЦСКА (София). Дядо му Димитър е играл във ФК Струма.

Бащата на Димитър Бербатов – Иван е бивш футболист на Вихрен (Сандански).

В I-ви и II-ри клас Митко тренира лека атлетика и скок на дължина. Към футбола се насочва на 10 години и влиза в школата на Пирин, а през месец март 1998 г., на 17 години, преминава в школата на столичния гранд ЦСКА, като „армейците“ плащат за нападателя сумата от 800 000 германски марки. През пролетта на 1999 г. Бербатов подписва професионален договор с клуба и вече става част от мъжкия тим на ЦСКА.

“Армейци, един от най-изящните футболисти, раждали се някога в България – Димитър Бербатов, прекрати активната си състезателна кариера. … Благодарим на Димитър Бербатов за невероятните емоции, които ни носеше години наред с магичните си отигравания и голове и му желаем да продължи да твори със същата лекота и извън терена!” – признателна декларация към Бербо, след като обяви официално на 19-и септември краят ма своята кариера.

В училище най-трудният предмет за Бербатов е физиката. Завършва 81 СОУ „Виктор Юго“ в София с успех 4,80. Не отива на абитуриентския си бал, защото не познава новите си съученици. Почти не стъпва в казармата, дори не го остригват. Бербатов започва да учи английски, вдъхновен от филмовата трилогия „Кръстникът“. Извън футбола, той посочва като свои хобита рисуването и баскетбола.

Димитъp Бepбaтoв пoĸaзa зa пъpви път ceмeйcтвoтo cи нa Maчa нa звeздитe нa 14 юни 2017. Haпaдaтeлят oт ĸpaй вpeмe дъpжи близĸитe мy – пoлoвинĸaтa Eлeнa Щилянoвa и двeтe им дeцa Дea и Eлиa, дa cтoят вcтpaни oт cвeтлинитe нa пpoжeĸтopитe.

Бербатов има връзка с Елена Щилянова. На 15 октомври 2009 г. се ражда 1-то им дете – дъщеря, която е кръстена Деа. На 19 ноември 2012 г. се ражда 2-та им дъщеря, която носи името Елиа.

Елена и Митко. Фото: личен архив

Бербатов владее английски, немски и руски език.

 

 

 

Фондация „Димитър Бербатов” 11 поредни години дава стипендии за талантливи деца с цел подпомагане на тяхното бъдещо развитие. Основана е с дарение от 07.04.2008 г. от футболната звезда Димитър Бербатов, воден от желанието си да допринесе за личностното усъвършенстване и реализация на децата на България. Основната мисия на Фондацията е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Фондацията се самоопределя за осъществяване на дейност в обществена полза. Тя е неправителствена, нерелигиозна и политически независима обществена организация.

„Успелите деца на България” е първият и най-голям собствен проект на Фондация „Димитър Бербатов”, който се реализира ежегодно и целогодишно.

През апри 2019 г. Бербатов подкрепя “златните” момичета за Световната купа по художествена гимнастика в София.

Създаден е през 2008 г. в осъществяване на една от основните цели на Фондацията – да стимулира децата в училищна възраст да развиват своите дарби и заложби и да им дава шанс и самочувствие да ги споделят със света. В рамките на този проект се връчват първите в България годишни награди за постижения на деца от І до ХІІ клас в областта на изкуствата, науката и спорта. Наградите са с висока стойност, защото кандидатстването (номинирането на http://dberbatov.org/nagradi става по строги критерии, а оценяването се извършва от експертно и обективно жури.

През ноември 2018 г. Бербатов официално представи автобиографията си “По моя начин”.

ДА СИ ЗДРАВ И ЩАСТЛИВ ВЪВ ВСИЧКО Митак!