ОСКАРИ 2020 – всичко за Ага – българският филм за номинация и наша композиторка от Лос Анджелис (+ видео)

Всичко за копродукцията с Германия и Франция и актьори от Якутия

Кога са премиерите в 11 щата на САЩ? 

Постер на филма “Áга” на режисьора Милко Лазаров,който е българското предложение в надпреварата за номинация за наградата ОСКАР 2019 на Американската филмова академия в категорията “чуждестранен филм”.

10 септември 2019 г. Филмът “Áга” на режисьора Милко Лазаров ще бъде българско предложение в надпреварата за номинация за наградата ОСКАР на Американската филмова академия в категорията “чуждестранен филм”. Това съобщиха от Националния съвет за кино с председател Владимир Андреев, където е избрана копродукцията, която е съвместна с Германия и Франция. Музиката на филма е на Пенка Кунева, наш композитор от Лос Анджелис, Калифорния. 

Сюжетът на филма разкрива историята на семейство ескимоси, което мечтае да се събере с дъщеря си Áга. Тя е прекъснала връзката с традициите, премествайки се в града. След смъртта на жена си Седна, бащата на Áга Нанук извървява дълъг път, за да я намери.

Чрез филма зрителите стават свидетели на това как модерният свят променя взаимоотношенията между хората. 

“Душите имат непогрешимата санкция за добро и зло. Неосъзнат грях съществува, но не съществува греховна постъпка, която да не е съпътствана с дълбоко усещане за нередност. С духовно съмнение и тревога. Свободният избор е дар, който винаги води до каене. Няма пътеки към Храма. Човек никога не е излизал оттам. Представата за „отвън“ примамва, но такава територия не съществува. Бъркаме това понятие с „другият“. С времето ставаме благи и обръщаме очи навътре, към необятния космос на познанието.” – реж. Милко Лазаров пред ОфНюз, който с Ага отново търси греха и апокалипсиса, “през който трябва да преминем, за да започнем нещо ново”.

Главните роли изпълняват актьорите от Якутия Феодосия Иванова, Михаил Апросимов и Галина Тихонова. 

“Ага” вече има близо 40 отличия от различни международни фестивали. Филмът прави дебюта си в официалната селекция на фестивала Берлинале на 23 февруари 2018 г., като по този начин български филм се завръща в основната програма на фестивала след пауза от 29 години.

1 comment for “ОСКАРИ 2020 – всичко за Ага – българският филм за номинация и наша композиторка от Лос Анджелис (+ видео)