Серина Уилямс рекорден шампион и “в пенсия”? (+ видео)

Серина Уилямс се класира на още един финал на Откритото първенство на САЩ, където печели мач за 101-ви път. И тя е само на един двубой от рекордна 24-та титла за Големия шлем. Mandatory Credit: Geoff Burke-USA TODAY Sports

5 септември 2019 г. С лесна победа с 2:0 сета (6-3, 6-1) над украинката Елина Свитолина днес, Серина Уилямс се класира на още един финал на Откритото първенство на САЩ, където печели мач за 101-ви път. И тя е само на един двубой от рекордна 24-та титла (23-9) на сингъл от Големия шлем, и то “у дома, където и стените помагат”, при това на същия стадион, където вече има 6 титли. Уилямс е на път и да изчисти срама от домакините, които при американските мъже на корта в Ню Йорк отдавна не стигнаха до никъде, и оставиха US OPEN само OPEN.

Серина добре знае, че това е последният й шанс, този месец наближава нейният 38-ми рожден ден. Уилямс преследва рекорда, след като се върна на корта миналата година, около 6 месеца след като роди дъщеря си Олимпия.

 След като победи Свитолина, Уилямс със сигурност ще играе за 10-ти път за титлата на Ю Ес Оупън в събота срещу много по-неопитна съзтезателка, без нито един финал от Големия шлем. Съперник на Серина ще бъде победителката във 2-я полуфинал днес Бианка Андрееску (15), която надигра Белинда Бенчич (13) и Бианка Андрееску (15). Като гледам двубоя, категорично мога да кажа, че нито едната не може да се опре на Серина, а два пъти по-младата от нея Андреску е и с болки в коляното.

Преди цели 20 години Серина спечели 1-та си титла за сингъл от Големия шлем, и то именно тук на US Open 1999, тиинейджърка на 17 години. Обаче по-лесно се помни миналата година, след като бе победена на финала от Наоми Осака в грозен и срамен мач, когато на Уилямс не издържаха неевите и се изпокара със съдията Карлос Рамос, заради поредица от нарушения на правилника. Американската публика се обърна срещу Рамос, освирквайки го по време и след мача. Така бе разбит един човек и чистотата в спорта, Осака плака по време на цялата церемония по пчв20награждаването за 1та си титла от Големия шлем. Тогава Уилямс мина с едно писмо до Осака, като каза, че е “потърсила съвет за справяне с емоционалните проблеми от този мач”. Които се появиха около майчинския период на Серина Уилямс. Тя спечели 21 от първите си 25 финала на Големия шлем, но загуби 5 от последните си 7. Именно, че тя все още не е спечелила титла от какъвто и да е вид, откакто спечели на Australian Open 2017, докато е бременна с дъщеря си Олимпия. Сега тя играе в 7 турнира от Големия шлем,  достигайки до 4 финала, но без титла.

Моята прогноза за Серина Уилямс е да стане рекорден шампион и да излезе “в пенсия” у дома.

Lll