“Господ” е Григор, а “Кралят е гол” (+видео)

Григор Димитров е супер щастлив, след като за 1ви път в кариерата си победи най-добрият тенисист за всички времена Роджър Федерер.

Григор Димитров за 1ви път в кариерата си победи най-добрият тенисист за всички времена Роджър Федерер в своя 1ви 1/4-финал на US Open. 3:2 (3-6, 6-4, 3-6, 6-4, 6-2). Гришо е единственият българин в тенис елита, който въобще е играл срещу носителя на 20 титли от Големия шлем. /детайли от мача най-долу/. А Федерер се оказа в главната роля на “Кралят е гол”.

Гришо продължава на 1/2-финал на най-престижния мъжки турнир, където в петък ще срещне шампиона от Sofia Open руснака Даниил Медведев, който отстрани “чудовището” Стан Вавринка.

Другите полуфиналисти ще разберем утре, когато в единия двубой се срещат италианеца Беретини (24) и французина Монфилс (13) а в другия най-големия тореадор в тениса испанеца Рафаел Надал и новото аржентинско чудо Шварцман. 

Така т.г. US OPEN при мъжете в тениса, отново е само OPEN! 

 Димитров (78) стана тенисистът с най-голям и бърз скок в световната ранглиста, дори преди приключването на US Open 2019. Класирането му за 1/2-финал в турнира от “Големия шлем” осигури на българина 25-а позиция в класацията, което е +53 само от миналия понеделник насам. Точките на Димитров се увеличиха на 1,432, а ако победи и на полуфинала, то ще спечели още 480 точки, което ще направи актива на българина 1,812 точки и ще го постави на 1-а позиция. Ако вдигне купата на Ю Ес Опън, то това може да върне българина в Топ 10 с 2,712 точки.

Класирането за 1/4-финал донесе на Гришо $500,000. За полуфинала цифрата почти се удвоява – $960,000. За поява на финала отива на $1,900,000. Победителят пък в Ню Йорк ще получи рекордния за турнир по тенис чек от $3,850,000!

Гришо не само, че ще излезе от турнира с повече от $1 милион, но и лиши от печалби всички комарджии. Букмейкърите единственно познаха, че “българският лъв на корта” ще направи повече двойни грешки. По останалите показатели Димитров напълно ги задраска. Основният залог за победа се движеше от 7 до 10 към 1 в полза на швейцареца.  

Честито на вярващите и невярващите! “Господ” е Григор!

Федерер очаквано започна по шампионски мача с Димитров, и проби още в 1я сет и до края удържа аванса си. И когато всички вече бяха сигурни в лесен успех за него, Гришо “възкръсна”. Във 2я сет “българският лъв” стигна до пробив за 4:2. Но, швейцареца показа класа и върна брейка, което въобще не сломи българина и той взе следващото подаване на Федерер, за да изравни резултата при 1-1 сетс след 6:4 гейма.

И хайде отначало…

В 3я сет Роджър натисна яко и увеличи скоростта, като можеше да направи пробив още в 5я гейм, но Гришо просто изригна, за да обърне резултата от губещата позиция 0:40 при негов сервис. При следващото си сервиране Григор допусна брейк и Федерер завърши с 6:3 и 1:2 сета за него.

Още в 1я гейм на 4-тата част Гришо проби Федерер. Числото “7” му донесе лош късмет, след като в 7я гейм пропусна цели 7 брейкбола. Но, в крайна сметка бе безмилостен, и след като отново се измъкна от ситуация 0:40, овладя още два брейкбола на швейцареца, за да може с много професионални и точни отигравания, да затвори така важния 4ти сет за себе си, след 6:4, и да изравни резултата 2:2 сета.

Тогава на почивката се случи нещо много рядко за Федерер – той се прибра в съблекалнята, за да получи медицинска помощ. Тенисистът, който няма отказан мач, и този път реши да продължи, но излезе на корта съвсем различен. В първите 4 гейма от решителния 5ти сет Маестрото сякаш липсваше.

А Гришо се оказа безпощаден, както е във всеки спорт, направи два пробива в аванс, спечели си следващите два сервиса и затвори мача при 6:2, за да постигне победа в “мача на живота си”.

Ето и видео от мача