Жълт кантарион – една от “магиите” на Петър Дънов

Може да действа и като натурално хапче “анти-бебе”, уникален антидепресант и лек за рани

Жълт кантарион (Hypericum perforatum) е вид тревисто растение от семейство Звъникови (Clusiaceae).

Едва ли има билка, която да лекува толкова много болести, както жълтия кантарион. Не случайно хората го наричат Христова кръв, магическа билка, която оказва мощно влияние върху тялото и духа.

Рецептата на Петър Дънов:

Слагат се цветове от жълт кантарион в буркан или шише до гърлото. Заливат се със зехтин. Слага се марля на гърлото и стои на слънце за около 40 дни. Течността става кървавочервена на цвят.

Прецежда се и се сипва в тъмни шишенца с капачка. Може да стои в хладилника година. Ако се появи мухъл – просто го махнете. Маслото не е повредено.

Използва се противовъзпалителното му действие за мазане на рани, при изгорено, попарено с вряла вода, натъртване, навяхване, циреи, за разтривка при ишиас, ревматизъм, лумбаго, болки в гърба, спортни травми, алергии по кожата, херпес, ухапвания и др. При нощно напикаване се разтрива с това масло основата на гръбначния стълб. При колики може да се разтрие коремчето на бебето.

Дънов препоръчва 50 г жълт кантарион да се накисне в 200 мл зехтин и да стои на слънце 20 дни. С полученото масло успешно се мажат рани.

Според наше проучване действа вълшебно при язва. Течността не само успокоява болката, но спомага и за заздравяването на язвата, за „полирането“ на нейната повърхност, независимо дали се намира в стомаха или в дванадесетопръстника.

Известната природолечителка Мария Требен съветва, че за рани от изгорено жълтият кантарион се кисне в ленено масло. С маслото може да се лекуват и рани при животни.

Жълтият кантарион, наричан още звъника, Hypericim perforatum e древна билка, която лекува много болести.

Наричат го още Христова кръв, заради червения цвят който пускат стъблата му при рязане и киснене. Надобява кръв. Ценни са стъблата с листата и цвета. Бере се след 24 юни. Може да се използва както сурова, така и сушена. Тя съдържа гликозити, червен пигмент, хиперацин, флавоноиди, танин, смоли, етерично масло.

Улеснява зарастването на рани. Действа нервноуспокоително, противомикробно, пикочогонно, противоглистно. Използва се за вътрешно и външно лечение. От жълт кантарион се правят чай, тинктура и масло. Много добре действат и седящи бани с тази билка, като цяла кофа стръкове жълт кантарион се залива с вода. Стои една нощ. На другия ден се кипва и се изсипва към водата за банята. Тя трае 20 мин.

ЧАЙ ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Най-разпространеното приложение на жълтия кантарион е под формата на чай

Най-разпространеното приложение на жълтия кантарион е под формата на чай. Най-традиционната рецепта за приготвянето на чай е като се попари една пълна чаена лъжичка билка с ¼ л. вода. Кисне малко. Може да направите и по-концентриран чай като залеете 2 суп. л. от билката с половин литър вода. Ври 5 мин. Прецежда се и се пие по 100 мл. 15 мин. преди ядене 3-4 приема на ден.

Мария Требен препоръчва на младите момичета в годините на половото си развитие да изпиват по две чаши чай от жълт кантарион дневно, защото той подпомага развитието на женските органи и редовността на менструацията. Чаят трябва да бъде захлупен, защото жълтият кантарион съдържа етерично масло.
В аптечната мрежа се продават и кутии с пакетирани торбички чай от билката.

КАКВО ЛЕКУВА ЖЪЛТИЯТ КАНТАРИОН

Мария Требен съветва, че за рани от изгорено жълтият кантарион се кисне в ленено масло. С маслото може да се лекуват и рани при животни.

Жълтият кантарион, наричан още звъника, Hypericim perforatum e древна билка, която лекува много болести.

Наричат го още Христова кръв, заради червения цвят който пускат стъблата му при рязане и киснене. Надобява кръв. Ценни са стъблата с листата и цвета. Бере се след 24 юни. Може да се използва както сурова, така и сушена. Тя съдържа гликозити, червен пигмент, хиперацин, флавоноиди, танин, смоли, етерично масло.

Улеснява зарастването на рани. Действа нервноуспокоително, противомикробно, пикочогонно, противоглистно. Използва се за вътрешно и външно лечение. От жълт кантарион се правят чай, тинктура и масло. Много добре действат и седящи бани с тази билка, като цяла кофа стръкове жълт кантарион се залива с вода. Стои една нощ. На другия ден се кипва и се изсипва към водата за банята. Тя трае 20 мин.

+++

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) има голо, силно разтворено в горната си част стъбло, с две надлъжни ребра, на височина между 30 до 70 cm. Листата са срещуположни, без дръжки, овално елипсовидни, целокрайни, дълги от 1 до 3 cm. Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в съцветие – метлица. Чашката се състои от 5 продълговато заострени, свободни, целокрайни листчета.

Жълт кантарион (Hypericum perforatum) е вид тревисто растение от семейство Звъникови (Clusiaceae). Той е многогодишно тревисто растение с голо, силно разтворено в горната си част стъбло, с две надлъжни ребра, на височина между 30 до 70 cm. Листата са срещуположни, без дръжки, овално елипсовидни, целокрайни, дълги от 1 до 3 cm. Гледани срещу светлината, те са пунктирани (перфорирани) поради наличието на вместилища с етерично масло

Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в съцветие – метлица. Чашката се състои от 5 продълговато заострени, свободни, целокрайни листчета. Венчето има 5 яркожълти листчета, два пъти по-дълги от тези на чашката. Тичинките са много, сраснали в основата си в 3 снопчета. Плодът е яйцевидна тригнездна кутийка. Цъфти от май до септември.

Народното наименование на билката е „христова кръв“ или „христова чудотворка“. Събира се в пълен разцвет около 24 юни, Еньовден. В много западни страни се нарича „билка на свети Йоан“.

НЕ ПРАВЕТЕ ГРЕШКА!

При събирането на жълтия кантарион той не трябва да се смесва с други видове, които приличат на него: четириръбестата звъника – Hypericum tetrapterum Fries (Hypericum quadrangulum L.), която има четириръбесто кухо стъбло; мъхестата звъника – Hypericum hirsutum L., на която стъблото е обло, но мъхесто и без надлъжни ребра, а чашелистчетата, наблюдавани под лупа, са с жлезисти реснички.

Надземната част се събира в началото или през времето на цъфтенето чрез отрязване на облистените стъбла с цветовете и пъпките на около 20 cm от върха. Не трябва да се събират прецъфтели стръкове.

Старите билкари твърдят, че билките са най-лечебни, когато сме си ги набрали сами. Жълтият кантарион се бере около 24ти юни.

 

СЪДЪРЖАНИЕ И ДЕЙСТВИЕ

Растението съдържа 0,5% хиперицин и псевдохиперицин, които са кондензирани антрахинонови производни. Намерени са също флавоноидите хиперозид (около 1%), рутин, кверцитрин, изокверцитрин, кверцетин и др., смолисти вещества (до 10%), 5 – 10% катехинови дъбилни вещества, до 0,10% етерично масло – оцветено в зелено и съставено предимно от сесквигерпени, каротен, никотинова киселина, ксантони и др.

Жълтият кантарион притежава разнообразни и много полезни свойства.

Билката, наричана и „христова чудотворка“ е безспорен лидер сред билките при депресивни състояния, стрес, тревожност, безсъние, паническо разстройство. Качествата му на антидепресант са научно доказани. Билката повишава нивото на серотонин (хормон на щастието), който се смята отговорен за настроението на човека.

 Действа противовъзпалително, противомикробно, ранозаздравяващо и противоязвено, тонизира нервната система, има подчертан кръвоспиращ ефект, подобрява оросяването на сърдечния мускул, засилва сърдечната дейност, леко понижава артериалното налягане, има пикочогонен ефект. Съставката хиперицин има меко антидепресивно действие. Използва се при производството на много лекарствени препарати, като напр. Esbericum, Remotiv, Doppelherz energie-tonicum N, Sanoral.

Клинични изследвания в областта на депресивните разстройства свидетелстват, че жълтият кантарион се толерира добре. Страничните ефекти се ограничени до тези на плацебо, а именно стомашно-чревни разстройства, световъртеж, умора и унес.

Предполага се, че антидепресивните качества на билката се дължат на задържането на реабсорбцията на серотонин, подобно на повечето фармацевтични антидепресанти. Фактът, че жълтият кантарион е билка, не означава, че не може да доведе до сходни на тези лекарства нежелани реакции.

При главоболие и мигрена се препоръчва да се пие по чаша чай сутрин обед и вечер.Чаша чай с лъжичка мед е отлично средство при безсъние.

Жълтият кантарион е полезен и за бъбреците, стомаха, черния дроб, жлъчката  – успокоява гастритните болки, язвите на стомаха и дванадесетопръстника бързо заздравяват, спомага изчистването от бъбречни камъни, успокоява възпалената лигавица на пикочния мехур, лекува нощното напикаване.

В някои случаи на употреба е докладван ефект на фоточувствителност – това е състояние на свръхчувствителност към слънчева светлина, което може да е съпроводено с ултравиолетови изгаряния на кожата.

Не консумирайте жълтия кантарион, ако е киснал по-дълго време от посоченото. Повечето билки стават вредни, ако са престояли във водата. Винаги спазвайте указанията за приготвяне на всеки тип билка.

Екстрактът от жълт кантарион (и по-точно веществото Hypericin) взаимодейства със светлината (видима и ултравиолетова) и формира свободни радикали, които взаимодействат с важни протеини в окото, повредата на които води до катаракта. Затова е особено важно да носите слънчеви очила (с ултравиолетов филтър) и да избягвате излагането на светлина когато приемате жълт кантарион.

Подобно на конвенционалните антидепресанти, жълтият кантарион може да влияе негативно върху плодовитостта и при двата пола. Също така може да намали ефикасността на оралните контрацептиви.

Природолечителка Мария Требен препоръчва на младите момичета в годините на половото си съзряване да изпиват по две чаши дневно чай от жълт кантарион, защото той подпомага функцията на половите органи и редовната менструация.