Загубихме Дякон Стефан – “Гласът на Храм “Александър Невски”” звучал и в Калифорния (+видео)

“Този, на когото Бог е дал глас, трябва най-вече на Бога да пее”

Протодякон Стефан Марков oбиква и избира за свое служение дяконството, заради любовта си към певческото изкуство

Протодякон Стефан Марков (31 март 1936, Видин – 19 август 2019, София) Фото: Българска Патриаршия

19 август 2019 г. Великден е, годината е 2007-ма. Българската Православна Църква “Св. Георги” в Лос Анджелис кънти от “Гласа на Храм “Александър Невски”” – протодякон Стефан Марков. Човек и глас, които не ще забравим, след като днес загубихме “Дякон Стефан от Сан Диего”, както простичко тук и по цяла Калифорния всички го наричахме.

Тъжната вест съобщиха от Българска Патриаршия – “Престави се в Господа протодякон Стефан Марков”. Неговата дъщеря Бойка (Бона-Мария) Петрова, която живее със семейството си в Сан Диего, потвърди, и сподели, че татко й внезапно е починал, след наскоро прекаран инсулт. 

 “Днес сутринта в 11:00 ч.б.вр. е починал. Комшийката ми каза, че буквално за една минута, четири човека са били около него, седнал да си почине и край. Преди месец получи мозъчен инсулт, иначе всичко друго си му беше наред. Ти сам го виждаше тук, ходеше, говореше, беше

толкова здрав и телом и духом. Душичка, но силен.”  

Опелото ще бъде в 12:30 на обяд на 22 август (четвъртък) в БПЦ “Света Троица” в кв. Редута, ул. “Манастирска” №45, където служи синът на протодякон Стефан. Дядо Стефан “остави” и три внучета, Ана-Мария на Бойка, София и Стефан на Отец Йоан. 

Дякон Стефан получава Зелена карта през 2006 г., в същия ден след като дъщеря му, вече американска гражданка, подава петиция на място в посолството на Съединените щати в София. Постъпката е направена, след като той е изпаднал в трудно състояние след смъртта на съпругата му през 2004 г. Заминават зедно за САЩ, пътува през годините.

9 Април 2017 г. Скъп спомен от Цветница в Сан Диего с Дякон Стефан – “Гласът на Храм “Александър Невски”.
“”Господ събира,” каза Свещеникът и ни пожела с Ангелина “весел празник и щастливо посрещане на Великден”!
В Сръбската Православна Църква “Св.Петка” бяха дошли още българи. Фото: личен архив

През 2007 г. незабравим за нас остава Великден, когато “Гласът на Храм “Александър Невски”” звучи в черквата “Св. Георги” в Лос Анджелис, Калифорния.

“Един от най-незабравимите ми дни в Църквата за всичките ми десетки години служба в България и тук. Имах честта и удоволствието заедно да служа с протодякон Стефан. Това този глас да звучи в твоя храм е величественно. Бог да го прости.” Това днес сподели Отец Христо Цанков, с който тогава проведоха Църковна служба на “Празника на Празниците”.    

През последните години Дякон Стефан живее в Сан Диего от 2013 до 2018 г., където не пропуска служби в Православните Църкви. В края на юли 2018 Дякон Стефасам пожелава да се прибере в България, като се установява в Банкя.   

“Гласът” на Храм “Александър Невски” Дякон Стефан, чийто наследници живеят в Сан Диего по време на службата за Великден през 2007 г. в Българска Църква в Лос Анджелис “Свети Георги” Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА

Протодякон Стефан Марков е роден във Видин на 31 март 1936 г. и е единственното дете в свещеническо семейство от род на богослужители. Баща му е енорийски свещеник в с. Видло и с. Гурко (днес Дунавци).

По време на 2СВ баща му е полкови свещеник и на Бъдни вечер през 1945 г. се завръща от фронта, но е задържан под стража от народната власт. Изправен е пред т. нар. Народен съд, а обвинението е, че е „въвел България във война с обединените народи”. Дванадесет часа е бил измъчван на електрически стол, от което езикът му се набраздява. Дядото завежда 10-годишният Стефан Марков на делото, на което въпреки невинността си, баща му е лишен от граждански и политически права за 5 години.
Репресиите не отклоняват Стефан от начертания му път и през 1949 г. той постъпва в Софийската духовна семинария. Той е от випуска, който постъпва в София, но след няколко месеца семинарията е преместена при гара Черепиш. След завършването й постъпва в Духовната академия в София. Веднага след като завършва висшето си богословско образование започва работа в църковната администрация. Първоначално като куриер в Светия Синод, като началник на готовата продукция в свещоливницата, финансов ревизор в Софийска св. митрополия. Това показват данните на Българската Патриаршия.

Дякон Стефан (д) на дипломирането на внучката му Ана-Мария в Сан Диего, Калифорния, заедно със Стефан Петров (зет) и Бойка Петрова (дъщеря). Фото: личен архив Б. Петрова

Още при пристигането си в София като студент по препоръка на отец Йордан Мицов, дългогодишен солист на хоровата капела „Светослав Обретенов”, започва да учи вокално пеене при Геновева Списаревска, преподавател в консерваторията, и ходи редовно на уроци при нея до 1984 г., когато тя почива.

До 2001 г. протодякон Марков продължава да поддържа гласа си при Райна Михайлова – народен артист, прекрасен преподавател и дълбокорелигиозен човек, завършила музикалното си образование със стипендия дадена й от Русенския митрополит Михаил. Тя имала убеждението, че

този, на когото Бог е дал глас, трябва най-вече на Бога да пее, Него да славослови и да украсява с таланта си Божия дом – храма.

Убеждение, което и отец Марков носи дълбоко в сърцето си и което определя житейския му избор и служението му.

С храм-паметник „Св. Александър Невски” е свързан от 1955 г. Веднага след завършването на богословското си образование се явява на конкурс и го приемат в състава на хора, а само след няколко месеца диригентът Ангел поп Константинов го прави солист на състава. Негов духовен наставник е Левкийски еп. Партений, когото дълбоко почита.

Жени се за племенничка на архиерея, от който единствен брак има две деца – син Йоан, дългогодишен свещеник, и Бона-Мария, на която не е разрешено да има две имена по онова време и така до днешен тя се казва Бойка. Бракът продължава 45 години, до 2004 г., когато съпругата му почива. 

На 10 септември 1967 г. еп. Партений в качеството си на викарий на Софийския митрополит го ръкополага в митрополитската катедрала „Св. Неделя” в София за дякон, а от следващия ден постъпва на служение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. По онова време еп. Николай Макариополски е предстоятел на патриаршеската катедрала и едновременно с това – ректор на Духовната академия. Именно той препоръчва на патриарх Кирил своя студент Стефан Марков за дякон в катедралата.
Като щатен дякон към храм-паметника поема задълженията и на счетоводител-касиер при храма и секретар на църковното му настоятелство. По това време в катедралата служи и именитият протодякон Флавиан Григориев Иванов, който е с руски произход и вече с доста разклатено здраве. Служи в храма до 1976 г., след което протодякон Марков остава сам.
Разказва, че когато постъпил в храма, той се отварял сутрин в 8 ч. за сутрешна богослужба и се затварял в 12 ч. В 15 ч. се отварял за вечерното богослужение и се затварял в 17 ч. Тогава църковното настоятелство под председателството на еп. Николай решило храмът да бъде отворен от 7 до 19 ч. Посещаемостта се увеличила, приходите и задълженията – също.
Като свещенослужител отец Марков с изключителна ревност изпълнява своето служение. Той от самото начало

обиква и избира за свое служение дяконството – вероятно заради любовта си към певческото изкуство.

Дякон Стефан не пропуска църковни служби по време на престоя си (2013-2018) в Сан Диего, Калифорния. Придружават го дъщеря му Бойка и зет му Стефан Петрови.

Винаги идва пръв в храма, за да почисти и подреди в олтара всичко необходимо за богослужението. Неговият дългогодишен съработник и приятел доц. Д. Димитров казва за него, че е отказвал турнета в чужбина, считайки, че нищо не оправдава отсъствието му от богослужение в храма.
Със своята богата култура и изрядна богословска подготовка дякон Марков често произнася и проповеди в храм-паметника.

Живо се интересува от всичко свързано с историята на ПКСХП „Св. Александър Невски”, събира сведения, документи и подготвя книга за историята на храма, която поради липса на средства все още не е издадена. Все още може да помогнете това да се случи!

През 1974 г. за храмовия празник на 23 ноември в България гостува руска църковна делегация. По време на всенощното бдение в навечерието на празника по решение на Св. Синод на БПЦ Ленинградският митрополит Никодим го отличава с офикията „протодякон”.
Протодякон Стефан Марков е участвал като хорист и солист в почти всички звукозаписи на църковна музика на плочи и компактдискове с хорове като: „Смесен хор при ПКСХП „Св. Александър Невски” и смесен хор „Св. Софроний Врачански” с диригент доцент Димитър Димитров; в запис през

1979 г. със сборен църковен хор и запис през 1980 г. със Софийския свещенически хор под диригентството на архим. Неофит (сега Български патриарх),

с камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния” с диригент доц. Димитър Димитров; със Софийския свещенически хор през 1992 и през 1999 г., мъжкия хор при катедралния храм „Св. Неделя” през

1999 г. и с мъжки хор „Св. Йоан Рилски Чудотворец” през 1994 г. с диригент Кирил Попов (сега свещеноиконом);

със Софийски ортодоксален хор с диригент проф. Мирослав Попсавов и др.

Дякон Стефан, дъщеря му Бойка и внучката Ана-Мария на Рилския манастир. Фото: личен архив Бойка Петрова

През 1998 г. отец Марков се пенсионира и административните му задължения към храма поемат семейство Калайджиеви. Продължава да свещенодейства както в патриаршеската катедрала, така и навсякъде, откъдето му отправят покана. Служи в различни храмове и епархии, участва в богослужбите по повод по-значими събития в БПЦ. Написва и книга за Левкийски еп. Партений и друга – посветена на православната икона.

През 2010 – 2011 протодякон Стефан Марков губи певческия си глас. Според лекари – на неврогенна основа. Загубата на този дар Божий, който без остатък е полагал десетилетия наред пред Престола Божий като жертва чиста, невъзможността да служи в храма го измъчва много. Воден от разбирането, че човек трябва да поднася пред Престола на Бога най-доброто, той се оттегля от служение, а в нашия църковен живот остава осезаема празнина.
С напредването на възрастта човек неизбежно губи все повече неща, които в младостта и силата си е приемал като даденост, но когато приема тези загуби с вяра и упование в Бога, придобива не по-малко важни дарове – търпение, смирение, мъдрост, крепка вяра и надежда в Бога.

А отец Стефан Марков, без съмнение, има и силна вяра, и надежда, и любов към Бога, на Когото служи с всичките си сили и дарования през всички дни на своя живот.

С подобаваща тържественост на 31 март 2011 г. по решение на Светия Синод на БПЦ – БП протодякон Стефан Марков бе отличен за особени заслуги към Църквата с ордена на БПЦ „Св. Климент Охридски” – ІІ степен.
Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

ВИДЕО ОТ БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ