Американци Строят Туристически Комплекс за $172 Милиона Долара до КПП Капитан Андреево на границата с Турция ?

 

Американският проект до Свиленград включва и един (1) хотел, който ще бъде 2-ят по големина в България с 624 стаи за 1248 души. Ще се състои от два 9-етажни корпуса, високи по 28 метра. Фото: Община Свиленград

  9 август 2019 г. Американски инвеститор е получил разрешение за строеж на голям туристически развлекателен комплекс, разположен на терен от 143 дка за 300 милиона лева (171,6 милиона долара / 153,4 милиона евро) в близост до Свиленград, се казва в съобщение на общината.
Българският представител на американския фонд – „БиСи Индъстрис“ ЕООД ****, тази седмица получи строително разрешение от общината и стартира строителството, съобщават от общината. 
Проектът ще включва един (1) голям хотел, два (2) ресторанта, игрални зали, търговски център, един (1) паркинг, една (1) бензиностанция и една (1) зарядна станция за електрически автомобили, се казва в съобщение на община Свиленград от днес.
Местните власти не разкриват името на американския инвеститор.

Според международна компания, която отблизо наблюдава пазарите на недвижими имоти в Юго-източна Европа основен играч в сделката е Браво Пропърти Фонд АДСИЦ (Bravo Property Fund REIT)***, който е регистриран в България и през месец май т.г. стартира на Българската Фондова Борса (БФБ) с емисия акции от 57 пъти увеличение на капитала на дружеството от 650,000 лева, в размер на 36,050,000 лева ($20,640,000). Според професионалната мрежа ЛинкдИн единственно официално регистрирана под това име (Bravo Property) компания в САЩ е Bravo Property Management and Realty LLC в Атланта, щата Джорджия, с двама служители Брайън и Рейчъл Картрайт. Има още една Bravo Property Investments LLC във Фресно, Калифорния, но тя е регистрирана само на едно лице.  

Комплексът е с разгъната застроена площ от 61 000 кв. м. Хотелът ще бъде вторият по големина в България с 624 стаи и леглова база от 1248 места. Ще се състои от два 9-етажни корпуса, високи по 28 метра. Игралните зали ще са три – основната ще е с площ 4 000 кв. м, а по-малките ВИП зали ще са с обща площ 1 000 кв. м. Комплексът включва два ресторанта – голям със 724 места, и по-малък грил ресторант със 120 места. Търговският център ще е разположен на площ от 833 кв. м. Паркингът е от 500 паркоместа, включително за автобуси, електромобили и велосипеди. Комплексът ще разполага с метан станция, бензиностанция и станция за зареждане на електромобили. 
Комплексът ще бъде разположен на парцел от 14,3 ха, разположен в близост до автомагистрала Марица и контролно-пропускателния пункт Капитан Андреево на границата с Турция. BC Industries вече е платила таксата от 396 000 лева за закупуването на поземления имот и 36 000 лева такса за процедурата за одобрение на инвестиционния проект.
Очаква се проектът да създаде 780 нови работни места, разпределени в три смени – дневна 338, следобедна 236 и нощна 206 служители.  

Туристически развлекателен комплекс до Свиленград е с разгъната застроена площ от 61 000 кв. м.

Свиленград е избран от американските инвеститори след обстойно икономическо проучване от независима английска консултантска фирма, съобщи главният архитект на общината Анастас Карчев. По наши данни това е Мур Стивънс България – Одит ООД с управител Стефан Ненов, като част от глобалната структура от фирми на Мур Стивънс Интърнешънъл. Moore Stephens International Limited е създадена през 1907 г. и е международна мрежа от независими компании с главна квартира в Лондон. За 2018 г. приходите (Revenue) на корпорацията с над 30,000 служители в 112 държави (най-много в САЩ, №1 Калифорния), между които и България, достигат до $3.6 Млрд, Щатски долара. 
Анализаторите са посочили Свиленград като най-доброто място за инвестиции. Отчетени са добрата инфраструктура, действащите общи устройствени планове на града и общината и близостта с 20-милионния мегаполис Истанбул. 
***Браво Пропърти Фонд АДСИЦ [BUL:BPY] (София) е акционерно дружество със специална инвестиционна цел, което влага паричните средства, набрани чрез издаване на ценни книжа, в недвижими имоти (секюритизация на недвижими имоти), записано в Търговския регистър на 21 август 2017 г. Офисът на компанията се намира на ул. “Кузман Шапкарев” №1 в Столицата. Водещ мениджър по предлагането на нови акции от увеличението на капитала на дружеството е УниКредит Булбанк. Маркет-мейкър на емисията е инвестиционният посредник управляващо дружество „КАРОЛ КАПИТАЛ МЕНИДЖМЪНТ” ЕАД, което притежава 120 000 акции, с номинална стойност от 1 лев всяка, представляващи 18.46% от капитала на Дружеството. Асен Стоименов Лисев е изпълнителен директор на дружеството и притежава 469 500 акции с номинална стойност от 1 лев всяка, представляващи 72.23% от капитала на Дружеството и контрол над Дружеството упражнява само той. Фирмата има двама служители – Даниела Пеева и Константин Проданов, според собственната им регистрация в професионалната мрежа ЛинкдИн. В регистрацията на фирмата в Съвета на Директорите е записан и Андрей Въчев. Според нея инвестициите ще бъдат в София – над 50%, Варна и Пловдив по 20% и 10% за други географски области в България. Лисев, Въчев и Проданов са записани с 600 лева месечна заплата, а Пеева с 200 лева брутно месечно възнаграждение.
“Политическият риск” за състоянието на дружеството е незначителен, според документа от 7 януари 2019 г. 
Днес 9 август от ГЕРБ излъчиxa тpи (3) нoминaции зa ĸмeт нa Cвилeнгpaд – пapтийният лидep в oбщинaтa д-p Mapиян Kpъcтeв, гл. apxитeĸт нa Cвилeнгpaд Aнacтac Kapчeв и бившият зaм.-oблacтeн yпpaвитeл Baлeнтин Aнгeлoв. Един от активните общински съветници младият Стамо Димитров, който се занимава с инвестиции на финансовите пазари е пък номинацията на БСП за кандидат-кмет.  
"Cтaвa дyмa нe пpocтo зa инвecтициoннo нaмepeниe, a зa нaчaлo нa peaлни cтpoитeлни дeйнocти. B пoнeдeлниĸ издaдoxмe cтpoитeлнoтo paзpeшeниe нa „БиCи Индъcтpиc“ EOOД, зaд ĸoeтo cтoи мoщeн aмepиĸaнcĸи инвecтитop," yтoчни днес apx. Kapчeв, пред местия вестник "Мост".
През април т.г. „Бpaвo Πpoпъpти Фoнд” cĸлючи cдeлĸa зa пpидoбивaнe нa oфиc cгpaдa “ОFFІСЕ А” зa cyмaтa oт 59,457,232 лeвa бeз ДДC. Cдeлĸaтa e зa нoвoпocтpoeнa cгpaдa, c PЗΠ oт близo 22,000 ĸв.м., 100% oтдaдeнa пoд нaeм нa нaeмaтeли – cpeд ĸoитo голями компании.
„В резултат на сериозния ръст на пазара на недвижими имоти, наблюдаваме и засилен инвеститорски интерес в сектора. Логично идва и увеличението на капитала на Браво Пропърти Фонд, чието листване е най-значимoто от началото на 2019 г. Убедени сме, че капиталовият пазар дава отлична възможност за привличане на средства за инвестиции в недвижими имоти и ще сме свидетели и на следващи листвания от сектора“, каза пред “Менаджер” Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.
**** „БиСи Индъстрис“ ЕООД (BiSi Indastris (ЕИК: 204917386) е регистрирано на 20 декември 2017 г., като Еднолично дружество с ограничена отговорност с управител Ирина Божанова Стоянова, която има участие и в други компании, в които са включени и чужденци.