Ален Делон оцеля след инсулт

Ален Делон е икона на европейската филмова индустрия, след като участва в над 80 филма.

8.8.2019 Днес стана ясно, че легендарният френски актьор Ален Делон е оцелял след инсулт.

Звездата на френското и световно кино се възстановява в швейцарска клиника, след като претърпя инсулт и “лек” кръвоизлив в мозъка преди няколко седмици, заяви днес най-големият му син Антъни Делон.

Антъни каза пред националната френска информационна агенция (Агенция Франс-Прес, АФП, AFP), че лекарите са го информирали, че жизнените функции на баща му са “перфектни” и състоянието му се е стабилизирало.

“Той претърпя операция в болницата Pitié-Salpêtrière в Париж, където прекара три (3) седмици в интензивно лечение. Цялото семейство беше до него, брат ми, сестра ми и майка ми Натали”, каза той. “Жизнените му функции са перфектни и състоянието му се стабилизира. Според лекарите той се е върнал в Швейцария и си почива спокойно в клиника. Сестра ми, която сега пребивава в Швейцария, следи отблизо възстановяването си и ни информира за ежедневния му напредък“. В средата на юни антуражът на Ален Делон заяви, че актьорът е бил приет в Американската болница в Ньойли “заради замаяност и малки главоболия”. На 19 май 83-годишната филмова звезда получи почетен Palme d’Or d’honneur от дъщеря си Анушка на 72-ия филмов фестивал в Кан.

Френският актьор-ветеран е икона на европейската филмова индустрия, след като участва в над 80 филма. Работил е с създатели на филми като Микеланджело Антониони и Жан-Люк Годар.

Алѐн Фабиа̀н Морѝс Марсѐл Дело̀н (Alain Fabien Maurice Marcel Delon) е френски киноактьор, певец, кинорежисьор, киносценарист и кинопродуцент. Носител на наградата „Сезар“ за най-добра мъжка роля във филма „Нашата история“ през 1985 г. Кавалер на Ордена на почетния легион през 1991 г.
Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в град Со (предградие на Париж). Започва да се снима в киното през 1957 г. като изиграва ролята на Жо във филма „Quand la femme s’en mêle“. Към началото на 2010 г. се е снимал общо в 88 филма и сериали, режисьор е на 3, сценарист на 10 и продуцент на 23.

Ален Делон и Роми Шнайдер

На 25 започва неговият живот на “Казанова“.
През 1958 г. при снимането на филма „Кристина“ Делон се запознава с австрийската актриса Роми Шнайдер. От 20 март 1959 г. двамата са сгодени.


По време на тяхната връзка Ален има любовна афера с немската певица и фотомодел Нико, която на 11 август 1962 г. ражда син Кристиан Аарон Булон. Делон е опровергал своето бащинство, но Нико твърди, че той е бащата и детето отглеждат през повечето време неговите родители.
През декември 1963 г. след близо 5-годишен годеж Делон и Шнайдер приключват връзката си.

На 13 август 1964 г. Ален се жени за Натали Бартелеми, родена на 1 август 1941 г. в Мароко – известната френска актриса и модел Натали Делон. Един месец след това им се ражда син Антони.

Антъни Делон

На 25 август 1968 г. Ален и Натали се разделят и от 14 февруари 1969 г. са разведени.Интимни приятелки на Делон са били актрисите Мирей Дарк (1969 – 1980) и Ан Парийо (1980 – 1982).

Ален Делон и Розали ван Бреемен

След това на 51 години той се жени за холандската манекенка Розали ван Бреемен и е с нея почти 15 години (1987 – 2001). По това време е удостоен с най-високите награди в кариерата си.

Официално има 3 деца от 2 брака:
Антони Делон (роден на 30.9.1964 г., киноартист) от брака му с Натали Делон;
Анушка Делон (родена на 25 ноември 1990 г., дебют в киното на 13-годишна възраст) и
Ален-Фабиан Делон (роден на 18.3.1994 г., дебютира в киното на 12-годишна възраст).
Анушка и Ален-Фабиан са от брака му с Розали ван Бреемен.

Ален има 3 внучки от сина си Антони: Лу (родена през 1996 г.), Лив (родена на 25 август 2001 г.), както и незаконната Алисън (родена през 1989 г.).

От 23 септември 1999 г. Ален Делон е с двойно гражданство – става гражданин на Швейцария и живее с двете си малки деца в Шен-Бужри, кантон Женева.

През последните години Ален Делон е известен не само като актьор, но и като успешен бизнесмен. Под търговската марка „Alain Delon“ се продават много стоки (парфюми, ръчни часовници, цигари, облекла и др.). Той също е станал собственик на собствена авиолиния. Колекционерите на произведенията на изкуството високо оценяват колекцията на Делон. В частност, през 2007 г. актьорът е продал част от своята колекция от картини за около 9 милиона евро.

На 6 май 2017 г. Ален Делон обявява, че завършва актьорската си кариера.

На 19 май Ален Делон получи почетна награда „Златна палма“ (Palme D’Or) за кариерата си на 72-ия филмов фестивал в Кан, въпреки протестите на феминистки асоциации.