ИЛИНДЕН – 20 юли

sv_ilia20 Юли Св. славен пророк Илия (Илинден). Международен ден на шахмата. Професионален празник на пивоварите в България

Илинден се нарича денят, в който се почита Свети пророк Илия. Чества се като ден на Илинденско-Преображенското въстание. Вярва се, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия.

Отбелязва се като ИМЕН ДЕН на носещите имената Илия, Илин,”Илина”, Илинка, Илиян, Илиана, Личо, Лина и др.

Според народната традиция на този ден не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевици и градушките. На Илинден се прави КУРБАН за здраве и голям СЪБОР.

Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.Свети пророк Илия е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. От древност Църквата го нарича “Пророк и Предсказател на великите Божии дела”, “Ангел в плът” и “Предтеча на Второто Христово Пришествие”. В България нямаме храмове, посветени на други светци от старият завет (който се признава единствено от евреите, без Новият), като праотеца Авраам, боговидеца Моисей и псалмопевеца Давид.Житието на св. пророк Илия е непрестанна поредица от неизброими Божии чудеса. Но той е единствен и тайнствен избраник Божи с това, че неговият живот не завършва като у другите човеци – дори и най-славните сред пророците – със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница.Запазило се предание, че бащата на Илия имал за сина си странно видение. Той видял, че благообразни мъже беседват с детето, повиват го с огън и го кърмят с огнен пламък. Разтревожен, бащата разказал за това видение на свещениците. Един от тях му казал: “Не бой се от видението! На детето ще почива Божията благодат; словото му ще бъде като огън, силно и действено; животът му – угоден Богу; и ще съди той Израиля с меч и огън. Името Илия значи крепост Господня.”Израилският народ проявявал дълбоко благоговение към паметта на Илия и го считал за най-велик от пророците. “Дигна се пророк Илия като огън и словото му гореше като светило” – казва премъдрият Син Сирахов (48:1)© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).