ТОП 10 Гимназиии в България 2019 (#видео)

Лидерите се запазват – нивото на образованието значително се вдига спрямо миналата година – английски и испански език най-предпочитани

ТОП 10-та на най-добрите училища в България не се е променила.
Балът за най-желаните столични училища тази година е много по-висок от миналата.

11 юли 2019 г. Излезе първото класиране за профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. За поредна година с най-висок минимален бал са влезли учениците в Софийската математическа гимназия. Прави впечатление, че тази година балът в най-желаните столични училища е много по-висок от миналата. ТОП 10 на най-добрите училища не се е променила.
Балът за най-желаните столични училища тази година е много по-висок от миналата. За сравнение в Софийската математическа гимназия (СМГ), която е училището с най-висок бал, разликата е от над 23 точки, а паралелката с най-висок минимален бал – 490,5 – отново е тази с математика и немски език в СМГ.
Най-много ученици са пожелали комбинацията испански с английски език – 2101 ученици са подали заявление за тази паралелка.
Елеонора Каридова от София е единствена с пълните 500 точки и ще учи в Първа английска гимназия. Има само една анулирана работа на седмокласник от СМГ, който напуснал залата заедно с теста си по математика.
Към момента има останали некласирани 836 деца най-вече от страната, които са кандидатствали в столицата. Свободните места пък са 684.
Какво следва – от 12 до 16 юли ученикът или трябва да се запише там, където е приет или да подаде заявление за участие във второто класиране.
Родителите са се справили с електронното подаване на документи, 94 % от тях са го направили сами.