Най-силното земетресение в Калифорния от 20 години – какво казаха българите в Лос Анджелис, Вегас и наоколо (+видео)

2 десетилетия по-късно пак до военна база

Ген.консул Веселин Вълчев: “Към момента нямаме постъпили обаждания от българи относно земетресението” 

От Сан Бернардино Каунти съобщават за пожари и спукани водопроводи. Фото / видео: Си Би Ес

4 юли 2019 г. Едно от големите земетресения за последните десетилетия в Южна Калифорния изненада хората за един от големите празници, този на Независимостта. Сякаш “по поръчка” точно на тази дата, най-голямото от 20 години насам, за да напомни, че ако от друго не, то от природата, човека винаги ще бъде зависим.

През 1999 г. трус от 7.1 степен, наречен “Hector Mine” удари военната база “29 Palms Marine Corps base”, припомня сайта на в-к “Ел Ей Таймс”.

Днес земетресението удари в 10:33 ч. сутринта с продължителност няколко секунди, с епицентър в долината Сиърлс, районът на Керн, Сан Бернардино каунти, 5.4 мили (8,7 км) навътре в обширния район на пустинята Мохаве, на около 150 мили северо-източно от Лос Анджелис.

Епицентърът е разположен на границата на забранената зона на американските Военно-Морски Сили (ВМС), известна като Китайското езеро (Naval Air Weapons Station China Lake) , където се извършват опити с най-различни боеприпаси. “Чайна Лейк” обхваща 1,1 милиона акра (445 000 хектара) и въздушното пространство над нея строго се контролира. Там ВМС на САЩ разработват и тестват ракети, бомби, артилерийски снаряди и други военни снаряди, както и самолетите, използвани за тях. Има “значителни щети” на съоръженията, включително пожари, течове на вода и разливи на опасни материали, заяви длъжностно лице от военната база, цитирсн и от АФП.

От Сан Бернардино Каунти съобщават за пожари и спукани водопроводи, по данни на телевизията Си Би Ес Лас Вегас.

 

Днешният трус бе усетен от хората чак в Лонг Бийч, Санта Моника, Вентура и Лас Вегас. От целия район на големия Ел Ей дойде потвърждение от българи, че са го почуствали, но няма оплаквания и данни за разрушения или пострадали наши хора. 

Аз лично си подреждах колата след автомивка в Сими Валей, която буквално се помръдна настрани. Инстинктът ме накара да погледна съседната сграда, където в един апартамент яко се клатеше някакъв полюлей. Две паникьосани семейства излязоха навън, като единият съпруг приканваше децата и жена си да се качват в колата. 

Галя Стрински (Ресида, Ел Ей Валей, на 150 мили югозападно от епицентъра): “Докато излязох навън и спря.” 

Филип Петров (Редондо бийч, на 180 мили южно от епицентъра, на океана): “В Редондо люля зверски. 6.6” 

Иван Кутиков (Ел Ей Сити, на 170 мили южно от епицентъра): “Силно 6.6” 

Любен Романов (Оак Парк, на север над Агура хилс и 101, на 180 мили югозападно от епицентъра): “В Оак Парк беше слабо”.

Зои Пиринлиева (на 170 мили южно от епицентъра): “И в Източен Лос Анджелис се осети слабо”.

Добромир Добрев (Кълвър Сити, до Санта Моника): “Стига излишна паника! Всичко е под контрол!” 

Кристиано Галанте (Лас Вегас, на около 150 мили “по въздух” източно от епицентъра): “И в Лас Вегас ни залюля!”

Тони Марчев (Лас Вегас): “Като че ли друсна и във Вегас малко” 

Нели Кичукова (Сан Хосе, Северна Калифорния): “Дано всички сте ок, доста силно е било”

От генералното консулство на Р България в Лос Анджелис, до момента на публикацията, няма информация за пострадали български граждани от днешното земетресение в Южна Калифорния. 

Веселин Вълчев, ген.консул: “Към момента (бел.ред. 15:30 ч.м.вр.) нямаме постъпили обаждания от българи относно земетресението. Изпратихме информация до Външно министерство и подържаме непрекъсната връзка с местните власти. Телефонът за спешни случаи е (310)437-3606, и 24 часа в денонощието е на разположение за нуждаещите се”. 

От международното летище в Лос Анджелис (LAX) заявиха, че пистите са невредими и всички операции продължават нормално и полетите вървят по график.

От полицията (LAPD) съобщиха в Twitter, че не са “получили никакви съобщения за щети или повиквания за служба, свързани с проблеми след земетръса”.

Но, местните власти подчертахa, че все още не е ясна окончателната ситуация с пораженията и пострадалите.

Сеизмологът на Калифорнийския технологичен технологичен институт (CALTEC) Люси Джоунс заяви на пресконференция, че “ще продължат много вторични трусове”, добавяйки, че “вече са настъпили десетки и че някои от тях могат да достигнат да магнитут от петта степен (5 ст.).”

Президентът Доналд Тръмп написа в Twitter, че “изглежда всичко е под пълен контрол!”. 

 

1 comment for “Най-силното земетресение в Калифорния от 20 години – какво казаха българите в Лос Анджелис, Вегас и наоколо (+видео)