България победи САЩ в мач от Лигата на Нациите по волейбол в Пловдив

Американците дойдоха “под тепетата” с 2я си отбор и без старши треньора си, а в отбора на българите пристигна наш студент от Хавай – кой е той (видео)

Волейболистите на България победиха колегите си от САЩ в зала “Колодрума” в Пловдив в 1та среща от турнира на Лигата на нациите (21:25, 25:19, 25:23).

28 юни 2019 г. Волейболистите на България победиха колегите си от САЩ в зала “Колодрума” в Пловдив в 1та среща от турнира на Лигата на нациите (ЛНВ, 21:25, 25:19, 25:23). Възпитаниците на Силвано Пранди играха за 1ви път пред пловдивска публика и записа пети успех в ЛНВ, след победата си над бронзовия медалист от миналогодишното издание САЩ с 3:1.
Американците дойдоха за турнира “под тепетата” с 2я си отбор, всичките студенти в университети. 
Ст. треньорът Сперау реши да задържи топ играчите си в Анахайм, Калифорния за една седмица възстановяване и тренировки, като дори и самият той не дойде в България, за да може да подготвя основния си отбор. Помощник-треньорът Роб Нийлсън ръководи в малката Балакнска страна младежите на Съединените щати. В Пловдив играят дори двама играчи на САЩ, които не са и в официалния списък на 25-те играчи, а имат късмет да играят във VNL благодарение на отсъстващи, заради контузии.
 
“Лъвовете” поведоха с 2:1 в началото на двубоя, но “янките” бързо изравниха за 3:3. И след двете първи ранни технически прекъсвания американските младежи повеждаха. След решаващо прекъсване за американците се стигна до геймбол при 24:20 и успех за тях в първата част с 25:21. (0:1)
Във 2-та част след отлична игра България пък стигна до геймбол при 24:17. Американците отиграха две поредни разигравания и намалиха до 19:24. Силвано Пранди взе прекъсване за България. Пайп на Тодор Скримов донесе успеха на България във втория гейм с 25:19 (1:1).
Силно оспорвана 3-та част стартира с мощна атака на Цветан Соколов за 1:0, а Тодор Скримов атакува за 2:2. Но отново след техническо прекъсване САЩ поведе, за да се стигне до преднина на САЩ от 16:11 при 2то техническо прекъсване. “Лъвовете” се събудиха и забиха 5 поредни точки за България (16:16). Размяна на точки и равенството се запази до 20:20. Волейболистите на САЩ поведоха с 23:22, но нашите успяха да обърнат резултата за 25:23 и победа в 3я гейм и да вземат мача (2:1).

“Разбира се, че е хубаво усещането да играеш пред родна публика. Радвам се, че успяхме да зарадваме тези хора, които дойдоха. Залата беше почти пълна. Много съм щастлив, че хората ни подкрепиха, а ние ги зарадвахме с хубава игра и красива победа. Съставът ни днес също беше експеримент. В Бразилия и Варна ние играхме в различен състав. В този състав сме направили две тренировки заедно. Тази вечер победихме с повече емоции и желание. Тези играчи са доказани състезатели. Теодор Салпаров, Тодор Скримов, Николай Николов и Виктор Йосифов са имена в световния волейбол. Утре ще е важно да излезем и да се забавляваме срещу Иран”, заяви зваездата Цветан Соколов пред камерите на българска телевизия. 

Иран записа 11-а победа във Волейболната лига на нациите. “Персите” се наложиха над Сърбия с 3:1 (25:23, 26:28, 25:22, 25:19) в мач от група 19 на надпреварата, изигран в Пловдив. Волейболистите на Игор Колакович отново са лидери в класирането с 33 точки (11 победи, 2 загуби).

“Доволни сме от победата, но трябва да отбележим, че не сме на достатъчно високо ниво. Отборът е нов спрямо този, който игра до момента. Видяха се и хубави неща, ще подобряваме нивото си”, каза селекционерът на България Силвано Пранди.

В 3я гейм волейболистите на САЩ поведоха с 23:22, но нашите успяха да обърнат резултата за 25:23 и победа в тази част, и да вземат мача (2:1).

ЗАЩО АМЕРИКАНЦИТЕ НИ ИЗПРАТИХА 2ЯТ СИ ОТБОР?
14-тото място в света не само прави България най-ниско класирания съперник в графика на САЩ, но и отборът с най-лошата история (4-8) досега в Лигата на Нациите по Волейбол (Volleyball Nations League, VNL).
През 2018-та година волейболните ни национали завършиха едва на 11-то място на VNL и световните първенства. В края на сезона пък, Българската федерация реши да направи промяна, замени главния треньор Пламен Константинов със Силвано Пранди, италианец, който преди това тренира националния отбор на България от 2008 до 2010 г., а също така прекара известно време с италианския национален отбор и професионални отбори в Италия и Франция.
Въпреки че досега успехите на българските “лъвове на мрежата” са доста оскъдни във VNL, то тези, които успяха да постигнат са наистина впечатляващи. Най-изненадваща бе победата над Франция, в която лидерът на България Розалин Пенчев оглави класацията на “забиващите” със 17 точки, а 24-годишният Красимир Георгиев допринесе с пет блока, за да върнат отбора си в мача от 0-2 гейма за “петлите”, и да запишат победа в с 3-2.  
Зад Пенчев стои Цветан Соколов, който има завидните 103 точки. Соколов помогна и на професионалния си клубен отбор Cucine Lube Civitanova да спечели Шампионската лига и италианската лига тази пролет, преди да се присъедини към руския Zenit Kazan за предстоящия сезон 2019-20.

Радо Парапунов от Хавайския университет, който е добре познат в Калифорния, играе за България

Интересен факт е, че българин играещ в Американското първенство в мъжкия волейбол (NCAA), Радо Парапунов от Хавайския университет, който е добре познат в Калифорния, играе за България в Пловдив и дори излезе “под мрежата” миналата седмица срещу Германия.
Радо е известен, че има смъртоносна лява ръка в забиването, която не само обърква съперника, но и носи точки на отборите за които играе на поста “диагонал”.  
През 2018 г. името на Радо Парапунов е в листата на най-добрите на AVCA All-America и всички-Big West отбори. Играе 26 мача с средни успешни забивания с точка 3,55 на гейм, средно 272 докосвания на топката и 2-ро място в отбора с 23 аса от сервис. Печелил отличието на Big West Player на седмицата през последните две седмици от редовния сезон. Радо е добре познат в “слънчевия” щат, след като бележи 21 точки и 351 пъти удря кълбото за победа над отбора на Университета в Ървайн, Калифорния (23 февруари), по 20 пъти се разписва в мачовете срещу UC Санта Барбара (7 април) и Лонг Бийч Стейт (13 април), записва 15 точки, 3 аса от сервис и 7 успешни посрещания за победа над UCLA ( 26 януари).
През 2017 Парапунов е избран за “най-полезен играч при новобранците” (MPSF), като още в 1я си мачв кариерата в САЩ бележи цели девет (9) аса от сервиз в Лонг Бийч (18 януари).
Радо Парапунов играе в юношеския национален отбор на България, с който печели Балканското първенство през 2012 (U17) и 2014 (U18), отборът се класира на 12-то място на световното първенство през 2015 г., 6-то място през 2015 г. и 8-мо през 2016 г.. С юношите печели 2-ро място на Младежките олимпийски игри, избран е за най-ценен играч на Републиканския шампионат през 2012г., обявен за “най-добър на сервиса” през 2016 г. на Европейското първенство. Играе за ЦСКА в продължение на 10 години.

Парапунов завършва Националната природо-математическа гимназия “Любомир Чакалов” в София през 2016 г.
Радослав (Радо) Парапунов е роден през 1997 г. в Разлог, има една сестра, 10 години по-малка от него, а родителите са електроинженера Никола и юристката Ирина Парапунови от София. Радо е свързан от малък със спорта, започва с плуване, но се запалва по волейбола от родителите си, които следят отблизо играта.
“Първоначално, като малък започнах да тренирам плуване, като тренирах 4-5 години. Имам някои грамоти и медали, но си спомням как се отказах. По време на финалната фаза за Купата на кмета в Разлог басейнът се оказа прекалено плитък, а аз бях висок. И така при старта си разбих главата в дъното и след като излезнах от басейна, казах на майка ми и баща ми, че този спорт повече няма да го практикувам. И понеже моите родители, както бабите и дядовците ми, са играли волейбол в Пирин (Разлог), си казах: “Защо пък не и аз?”. Близо до нас се намираше ЦСКА и ме записаха там. Няма да забравя – беше събота сутрин и там бе Стефан Христов, който е първият ми треньор в ЦСКА. Така започнах с волейбола, като първоначално родителите ми не бяха много за спорта, защото те основно са се отдали на учението и образованието. Но аз реших да поема по друг път и че волейболът може да бъде моето бъдеще. И те като родители се съгласиха с мен. Така започна всичко”, разказва високият 203 см нападател. 
В университета в Хавай Радо Парапунов учи маркетинг, международни отношения и се опитва сертификат за руски език на бизнес ниво. Покрай образованието си Парапунов сериозно играе волейбол в отбора на учебното заведение.