Гергьовден – как празнуват в Лос Анджелис и всичко за празника (+ видео)


 Незабравимият Български Гергьовден в Лос Анджелес

Колко са българските именици и къде?

Гергьовското агне надживя и комунизма

Рецепти + ПЕТ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА за да стане агнето вкусно

ПОЗИЦИЯ

БЪЛГАРИ – “ЗАКОЛЕТЕ АГНЕТО”, КОЕТО СТОИ МЕЖДУ ВАС! С кръвта на агнеца да изтекът 3те “З” – Завистта, Злобата и Злорадството! Да изтече Омразата и Разделението! Кръвта да ни измие очите и да прогледнем! Седни на една маса с другите българи – не щади се, а живей! Обичта не е чак толкова лошо чувство, разбира се само ако я притежаваш!

БЪЛГАРСКИЯТ ПРАЗНИК

6 Май – на тази дата всяка година Православната църква почита паметта на един от най-големите български светци – св. Георги Победоносец – покровител на овчарите и стадата. Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия и по традиция се освещават бойните ни знамена. Денят е дълбоко почитан от всички религии по света и от ромите. Празникът е на изключителна почит и сред овчарите. Тази дата е Храмов празник на всички Храмове носещи името “Св. Георги”. 6 Май е и официален празник на България и не се работи … и се слуша много музика … На този празник посвети култовата си песен „Едерлези” Горан Брегович,  после я грабна Емир Костурица във филма „Циганско време”. Хит изпят дори и от суперзвездата Селин Дион.  За Гергьовден пее и най-добрата наша ромска певица – Софи Маринова. Чуйте дует на Софи, заедно със солистката на Ку-Ку Бенд ето тук на този аудио-линк: Sv Georgi Hit Duet SM KB

СРАВНЕТЕ СЪС СЕЛИН ДИОН – КОЛКО ПОВЕЧЕ ДУША НОСИ БЪЛГАРИНА – уникално изпълнение (кликнете в/у името): Celine Dion Ederlezi

ИМЕТО

Кой празнува Имен ден: Георги(-я), Гергана, Габриел(-а), Гинка, Га(-е)нка, Га(-е)нчо, Генади, Гошо, Глория, Генко, Галин(-а), Галя, Джордж(-ия).

Георги заема 2-то място в класацията по разпространено име у нас, след Иван. Близо 5% от мъжете у нас са наречени на почитания светец, като на 3-то място по честота на срещането се нарежда името Димитър. Следват Николай, Петър, Христо, Йордан, Стефан, Тодор и Васил. От Националният Статистически институт (НСИ) регистрират тенденция към все по-малко разпространение на традиционните български имена.

Незабравимият Български Гергьовден в Лос Анджелес –  кликнете за .pdf file на този линк

obzor-01-16

 

АГНЪНЦЕ-БАГЪНЦЕ

За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. Цените на агнешкото скачат по родните пазари, като пресметнато спрямо тези тук в САЩ, дори излизат “по-солени”, но никой не се отказва!

ГЕРГЬОВДЕН В ЕЛ ЕЙ – От Атон до Холивуд

На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне; всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци.

Чуйте рецептата за печено агне /градусите на печката са в Целзий/:  Kak da sgotvim agneshko

Гергьовден без чеверме е като манджа без сол, казват хората!

ОБИЧАИ И ТРАДИЦИИ

В селото трябва първо да слезе “главчето”, набучена на кол опечена агнешка глава украсена със джурджевче и зеленина, която се носи от по-стар човек. Трънското село Костуринци всяка година отбелязва Гергьовден.На самият ден се става много рано, тъй като трябва да се “излезе в Балкана” (Руй планина) и да се наберат цветя още преди да е изгряло слънцето.Докато си в по ниското се бере “джурджевче” (гергьовче – жълто цвете с обли листенца), което расте само на поляните покрай вода, защото когато слизаш в селото трябва да дадеш джурджевче за да те “нагостят” хората, които те посрещат.Казват, че навремето на мястото е имало камъни, като всеки род си имал свои и там се събирал на Гергьовден.Колоритен представител на традиционната архитектура за района е и църквата „Света Богородица”.

Става се рано и трябва непременно да се умиеш с роса, за да бъдеш здрав през годината. А някои от момите търсят под камък живинка, нали и по тази живинка, когато се сложи на определено место се гадае дали ще бъде здрава годината, дали изобщо те ще се омъжат… бабите потъркват на внучетата бузките с червена ябълка, да са здрави, да са весели, да растат здрави.

Овцете в Кюстендилския край се доят за първи път на Гергьовден, до 6 май млякото им се оставя за агнетата. Първата овца се дои в котле, на което се поставят билките-джурджовче и върти поп, хлебно геврече и венчална халка. Гледа се под котлето дали има буболечка, за благоденствие, след това се дава по залък от геврека на останалите овце. Първото издоено мляко се раздава на съседите или се излива в реката, за берекет и за да дават повече мляко животните.

Георги Победоносец, заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден, винаги е при хубаво време. Затова се нарича Зелен Георги (или Цветен Георги).

Гергьовден се празнува от всички религии

Мюсюлманите са го взели от тюрките и няма нищо общо с циганите, но и те са го приели като свой голям празник. Поетът – техният класик на ХХ век, Усин Керим е казал: „Циганин съм, детството ми босо, прошумя с катун под нощи хладни. Ала нож в джоба не нося и не дебна кон да ти открадна”!

Чуйте песента “СВЕТИ ГЕОРГИ – ЕДЕРЛЕЗИ”…обичайте се … без мъка и задръжки … мачкай чужденеца за да те уважава / … разбирай – бъди по-добрият и по-големият професионалист, дръж на Рода си за да те почита и чужденеца! 

Събитието върви по древен календар, който не е по движението на Луната и Слънцето, а е свързан с изгряването и залеза на съзвездието, наричано на български “Квачката с пиленцата”, а на гръцки – “Плеяди”. Този календар дели годината на две. Първата започва с Хъдърлез, които ние наричаме Гергьовден, и завършва на турския Касъм, който при нас е Димитровден.

Oбичаите и традициите на Гергьовден се изпълняват по различни начини от християнското и мюсюлманското население. Но имат общи компоненти от взаимни влияния. Кръвната жертва с агнето и къпането в роса и в река го правят и едните, и другите. Гадаенето за бъдеще също е общо. При нас в равнините това се прави на Еньовден, когато денят е най-дълъг, а при планинското население в Родопите се извършва днес на Хъдърлез от двата етноса.

Вижте песента “Св. Георги” на 3 езика 

За първи път ГЕРГЬОВДЕН се отбелязва като военен празник

Александър Йозеф Батенберг е княз на България от 26 юни 1879 до 9 септември 1886 г. Роден е на 5 април 1857 г. във Верона, Италия. Пълното му име е принц Александър Йозеф фон Батенберг (Prinz Alexander Joseph von Battenberg). Втори син на германския принц Александър фон Хесен-Дармщад от морганатичния му брак с полската графиня Юлия фон Хауке, руска придворна дама. Потомците им се наричат “фон Батенберг” (по името на едно владение в Хесен), защото цар Александър II, женен за сестрата на принц Александър фон Хесен-Дармщад, е бил против този морганатичен брак. На 20 години младият принц Александър фон Батенберг получава разрешение от Александър II да постъпи в руската армия, преплува Дунав на понтон с 13 пехотен батальон, а след това преминава и Стара планина с прочутия 9 конен полк на генерал Йосиф Гурко.

през 1880г., наречен Празник на кавалерите на Ордена за храброст с указ на княз Александър I Батенберг. До 1947 г. се чества от българското войнство като Ден на храбростта и празник на войската. С решение на Министерския съвет от 21 януари 1993 г. става Празник на Българската армия. С решение на Народното събрание от 6 май 1998 г. Гергьовден – Денят на храбростта и Българската армия, е обявен за официален празник. На този ден по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия.

Гергьовското агне надживя и комунизма

Ако има нещо, което е надживяло комунистическия удар върху традициите, това е гергьовденското агне, казват изпечените ценители на пролетния деликатес. Властта зорко бдеше за нарушители, когато ставаше дума за Великден или Коледа, но си затваряше очите за деня на Св. Георги, като че не бе съвсем християнска направия. Гергьовден от стари времена спори с Ивановден за това, кой е изконният национален празник на българите. И печеното агне е голямото предимство на купона през май. Каквото и да се е случвало през годините, фурната никога не е оставала празна на този ден!

ПЕТ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА за да стане агнето вкусно

1) За хубавото изпичане са нужни минимум 5 часа. Добре е обаче в края на втория час тавата да се извади и да се огледа месото. Ако се наложи, агнето може да се обърне.

2) Никога не оставяйте тавата без вода. Рискувате да ядете подметка, а не сочно месо.

3) Не прекалявайте с подправките. Агнешкото е вкусно и само осолено.

4) Не купувайте съвсем младо животно. Ако можете да избирате, спрете се по-скоро на шиле, отколкото на сукалче.

5) Животното трябва да е заколено и изчистено 24 часа преди изпичането, за да може месото да се отцеди.

ВИДЕО ОТ БЪЛГАРИ ЗА АМЕРИКАНЦИ – LOOK AT THIS VIDEO /click & trick/:

Best Stuffed Lamb Pulneno Agne Bulgarian Style with Mint

ЛЕСНА РЕЦЕПТА ЗА ПЕЧЕНА АГНЕШКА ПЛЕШКА /във фолио/

  • 500 г агнешки дреболии
  • 1 бр. агнешка плешка
  • 3 връзки зелен лук
  • 1 ч.ч. ориз
  • сол, червен пипер
  • черен пипер
  • джоджен
  • 1 връзка магданоз
  • 150 мл олио
  • 125 г масло

Дреболиите се сваряват и се нарязват на дребно. Задушава се в олио зеления лук, добавя се ориза и дреболиите, сол, налива се 2 ч.ч. бульон. След като набъбне ориза се прибавят подправките. Измитата агнешка плешка, с отворен джоб се осолява отвътре. Пълни се с готовата плънка и се зашива с конец. Поставя се в тава и се намазва с разтопеното масло и червен пипер. Налива се 300 мл от бульона и се покрива с фолио. Пече се на 180 С за около 3 часа.

Агнешки котлети с вино

  • 800 г агнешки котлети
  • 4 с.л. растителна мазнина
  • черен пипер
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 4 с.л. брашно
  • сол

Котлетите се начукват с чукче, предварително намокрено с вода. Месото се запържва в сгорещеното растително масло. Котлетите се посоляват, поръсват се с черен пипер и се заливат с виното. Задушават се до полуготово състояние, изваждат се и се отцеждат. Овалват се в брашно и се пържат в нагорещено растително масло. Запържва се 1 с.л. брашно, добавя се сосът, в който са задушавани котлетите, като постоянно се бърка, посолява се, полива се с лимоновия сок и се смъква от огъня, след като леко се сгъсти. Котлетите се поднасят топли, залети с направения сос, с гарнитура от задушени зеленчуци.

Агнешка дроб сърма

2 връзки зелен лук
2 ч.ч. ориз
2 ч.ч. агнешки (ярешки) дреболи, измити, сварени и нарязани на дребно предварително
1 ч.л. червен пипер
джоджен и магданоз, много, на вкус
1 с.л. олио
4 ч.ч. бульон или гореща вода

за заливката – по желание
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
3 с.л. брашно
щипка сода за хляб

Зеления лук се задушава и се прибавя ориза, нарязаните надребно и сварени предварително дреболии и се разбърква добре.
Прибавя се червения пипер, джоджена, магданоза и горешия бульон (вода) и се изпича във фурна, до златисто.

Застройва се със заливката и се запича до зачервяване.
Консумира се топла или поне затоплена.

Много е вкусна, поднесена със зелена салата, или Шопска.

SHOPSKA SALATA

What you’re often missing though is the traditional Bulgarian white cheese or ‘Sirene’ that is grated on top of the veggies, giving this salad its unique flavour. The name ‘Shopska’ was apparently inspired by a big group of very frugal folks called the ‘Shopi’ who are of Bulgarian ethnicity, often living in the mountainous regions of the country.

Bulgaria, the land where Balkan and Slavic revelry meet. The country is also incidentally the birthplace of the Cyrillic alphabet! Bulgaria is fast gaining ground in other countries in Europe as one that is high on most backpackers’ lists of where to visit. A big part of this interest lies in the diverse geography, ecology, the history of the people and of course, the Bulgarian food.