ОСКАРИ – Чуждоезичните филми стават Интернационални – всички нови правила на Академията

Увеличава се бройката на номинираните, сериозни промени и актуализации на правилата за кандидатстване и избор за 92-то издание през 2020 

23 Април 2019 г. (Лос Анджелис) Името на категорията за “чуждоезичен филм” (Foreign Language Film) се променя на “Международен игрален филм” (International Feature Film). Това е една от промените за наградите Оскар.

23 Април 2019 г. (Лос Анджелис) Името на категорията за “чуждоезичен филм” (Foreign Language Film) се променя на “Международен игрален филм” (International Feature Film). Това е една от промените за наградите Оскар, след като днес управителният съвет на Академията за киноизкуство одобри новите правила за лентите на 2019 година, които ще бъдат наградени на 92-то издание през 2020-та. 

„Забелязахме, че позоваването на„ чуждестранни ”е остаряло в рамките на световната филмова общност“, коментира Лари Карашевски и Даян Вайерман, съпредседатели на Международния комитет за игрални филми към Академията.
“Ние вярваме, че името “международен игрален филм” представя по-добре тази категория и популяризира позитивния и всеобхватен поглед върху киното, а изкуството в киното, като универсален опит.”
Промяната на името на категорията не променя съществуващите правила за нея, процеса на кандидатстване или изискванията за тяхното одобрение. “Международен игрален филм” се определя, като пълнометражен филм, създаден извън Съединените американски щати (САЩ), с диалог предимно на език, различен от английски. Разрешени са анимационни, документални и игрални филми. В официалната селекция се приема само един филм от всяка една държава. 
Освен това броят на номинираните за “международен игрален филм” се разширява до десет (10) филма. Седем (7) от тях ще бъдат избрани във Фаза 1 от Комитета за Международен игрален филм, а три (3) допълнително ще бъдат гласувани от неговата изпълнителна част, а именно Изпълнителен комитет на Международния игрален филм. 

Запазва се основното “Правило #2” за Допустимост до номиниране, и за 92-то издание на Оскарите. Правилото гласи, че за да има право да бъде предложен за награда, филмът трябва да има минимум 7-дневни прожекции в официално работещ киносалон в Лос Анджелис, с най-малко три (3) прожекции на ден с билети, т.е. платен вход. Лентите, пуснати в неофициални киносалони в Ел Ей, на или след първия ден от квалификациония кръг, ще бъдат допускани.

„Ние подкрепяме преживяването в киносалоните, като неразделна част от изкуството на киното, и това натежа в нашите дискусии“, каза президентът на Академията Джон Бейли.
„Понастоящем нашите правила изискват прожекции в киносалони, но също така дават и широк избор на филми, които да бъдат представяни за разглеждане за награда Оскар. Планираме да проучим по-нататък дълбоките промени в нашата индустрия и да продължим дискусиите с нашите членове по тези въпроси,” допълни Бейли.
Други изменения на основните правила включват и стандартни промени.
 
В категорията “Анимиция” вече не е необходимо пускане на осем (8) прожекции през календарната година за активиране на кандидата. Освен това, гласуването за номинация ще бъде автоматично отворено за всички активни членове на клона за късометражно кино и анимация. Други активни членове на Академията с право на глас, също трябва да участват в кръга на номинациите.
 
В категорията „Грим и прическа“ броят на номинираните филми също се увеличава от три (3) на пет (5), а общият предварителен  списък за одобрение за участи се увеличава от седем (7) на десет (10).
 
Най-сериозни са промените в документалното кино, както тези с нормална дължина, така и късометражните. На късите издания при игралните продукции също е обърнато специално внимание. 
 
До 1 октомври 2019 г. всички изискуеми материали и информация за кандидатстване за номинация, вкл. тези от чужбина, трябва да бъдат получени в офиса на Академията в Ел Ей. Крайният срок за подаване на филми в Академията за одобряване е 15 ноември 2019 г. Репортите за датите, когато лентите са били на екран в Лос Анджелис трябва да бъдат внесени до 6 декември 2019 г. Седмица по-късно е крайната дата (13 дек), за да бъде определен филм за номинация за Оскар. 
Официалната церемония на 92-то издание на Оскарите ще се проведе в неделя, 9 февруари 2020 г. в Dolby Theatre® в Холивуд и Хайленд Център в Холивуд и ще бъде предавана на живо по телевизионната мрежа на ABC в 18:30 часа ET: 3: 30 часа PT.