100-годишна Американка игра хоро в Лос Анджелис (видео)

София Постър три пъти ходила в България – не й стига 

13 Април 2019 г. 100-годишната София Постър и Цветанка (д) и Иван Варимезови
на специално организиран уоркшоп за български народен фолклор в танцов клуб “LA Dance Club” в Санта Моника, Калифорния. Фото: Евгени Веселинов, Булгарика (bulgarica)

13 Април 2019 (Санта Моника, Калифорния). 100-годишната София Постър се хвана на хорото, заедно с още близо петдесет американци, дестина българи и няколко човека от други националности, вкл. и от съседски Македония и Румъния. Това се случи на специално организиран уоркшоп от семейство Цветанка и Иван Варимезови, преподаватели по етно-музика в UCLA.

“Цял живот танцувам. Започнах, като дете с латино танци, след това модерни танци и от няколко години се отдадох на фолклора,” сподели Мисиз Постър.

“Основната причина, за да избера българския фолклор е Димитър Трифонов, с който сме заедно близо тридесет (30) години. Срещнах Димитър, който свири на акордеон, влюбих се в него, влюбих се и в ритъма. И двамата са уникални за мен,” каза София, в отговор на въпрос, как е избрала точно нашите тоналности.

София Постър е една от живите легенди на мегаполиса Ел Ей – деветдесет и осем (98) години живее тук. Родена е в Чикаго през 1919 г., но идва в Лос Анджелис едва 2-годишна. След нея идват дъщеря, два внука и пет правнука. 

“Ел Ей беше село, сега е джунгла,” категоричен е живият вековен “ангел”. 

Попитахме София, как така е решил да “слезне” на хиляди мили  та чак в България.

 “Три пъти ходих в България, но не ми стига. Ако ми разрешат да пътувам, веднага тръгвам. Сега на 2 юни Айван (бел.ред. Иван Варимезов) ще дойде на моя рожден ден, те са прекрасно семейство с Цветанка,” сподели дамата, сякаш съдбата й избрала, да носи името на столицата на България.

Източната част на Планетата изостана само с пет години и на хорото, за да подкрепи София бе хърватинът Джон (Йован) Филсич, който наскоро записа 95 лазарника.