България световен шампион по хокей на лед при младежите до 18 години

За първи път в историята България стана световен шампион в хокея на лед. Златото е още по-сладко, след като то бе извоювано от младежите до 18 години в собственната им Родина, на завършилото в София Световното първенство по хокей на лед в дивизия 3, група А.

31 март 2019 г. За първи път в историята България стана световен шампион в хокея на лед. Златото е още по-сладко, след като то бе извоювано от младежите до 18 години в собственната им Родина, на завършилото днес в София Световното първенство по хокей на лед в дивизия 3, група А. Нашият отбор се изкачи на върха в класирането с 13 точки, спечелени от 4 победи в редовното време и една победа след продължение, срещу тимовете на Турция, Израел, Исландия, Мексико и Нова Зеландия.

С тази победа младите български таланти се изкачват в Дивизия 2, група В на Световното първенство в тази възраст, и от догодина те ще играят в група с Китай, Хърватия, Австралия, а също така и от един от двата отбора на Холандия и Сърбия, плюс един отпадащ от по-високото ниво. 

“Това никога не се е случвало, като дори не загубихме и нито един мач, и следващата година ще играем с отбори, за които можехме да мечтаем,” каза Мартин Миланов, президент на Българската Федерация по хокей на лед. “Откровенно аз не съм изненадан, след като през последните години нивото на хокея в България се вдигна и даде резултат. Ще продължим да инвестираме в този отбор и в всички млади и талантливи деца в България въпреки че нямаме никаква помощ от държавата. Следващият ни ход е световното първенство за мъже което ще се проведе скоро в края на Април и за там сме се подготвили много добре и да се надявам че ще спечелим и там първо място,” допълни Миланов, който е наследник на известният ни вратар в миналото Георги Миланов.