СПИН е убит? 2ри случай на излекуван – видео интервю с доктора

“Много е трудно да се намери точният донор (бел.ред. на стволовите клетки), който трябва да бъде с вродена защита срещу вируса (бел.ред. ХИВ)”

Много вероятно е лондончанин да е излекуван от вируса на СПИН след трансплантация на стволови клетки, което е втори успех. Фото: стоп-кадър от видео на АП.

5 март 2019 г. Много вероятно е лондончанин да е излекуван от вируса на СПИН след трансплантация на стволови клетки, което е втори успех, след „пациента от Берлин“. Случаят бе публикуван в понеделник от списание Nature и ще бъде представен на конференция по ХИВ в Сиатъл.

 
Терапията имаше успех с американеца Тимъти Рей Браун, лекуван в Германия, в организма на който вече 12 години след трансплантацията не се открива ХИВ (HIV). Досега Браун е единственият човек, за който се смята, че е излекуван от инфекция с HIV, вирусът, който причинява СПИН, съобщи АП. Последният случай “показва, че лечението на Тимоти Браун не е случайно и отново може да бъде направвно”, казва д-р Кийт Джером от Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън в Сиатъл, който няма участие в конкретното изследване и лечение. Д-р Джером добави, че това може да доведе до по-опростен подход, който би могъл да се използва по-широко използване.
 
Такива трансплантации са много опасни и са претърпяли провал при други пациенти. Освен това, те са непрактични за лечението на вече заразените 37 милиона хора по целия свят.
 
“Вече 18 месеца тече лечението и ние сме убедени, че това ще бъде дългосрочно изследване,” казва д-р Равиндра Гупта, който води изследването в 3-я по големина колеж във Великобритания – Юнивърсити Колеж Лондон, (University College London – UCL). “Много е рано да се каже дали проблемът е решен или не,” добавя д-р Гупта.
“Много е трудно да се намери точният донор (бел.ред. на стволовите клетки), който трябва да бъде с вродена защита срещу вируса (бел.ред. ХИВ),”допълва ученият. 
“Също така трябва да се внимава с отделените клетки и тези, които са мутирали,” пояснява Д-р Равиндра Гупта.
Вижте цялото интервю (2 минути, в оригинал на английски).
 

Фгйлшш