Кубрат Пулев за 1я си мач в САЩ в 1во ексклузивно интервю от “мястото на събитието” в Калифорния

“Две в едно” – 2 български двубоя в 1 ден 23 март – Тервел играе 1ви срещу американец 

Българската звезда на професионалния бокс Кубрат Пулев – Кобрата разказва за 1я си мач в САЩ в 1во ексклузивно интервю от “мястото на събитието” в Калифорния.

2 Март 2019 г. Българската звезда на професионалния бокс Кубрат Пулев – Кобрата разказва за 1я си мач в САЩ в 1во ексклузивно интервю от “мястото на събитието” в Калифорния.

Кобрата за 1ви път съобщи, че този ден ще има два мача. Първият е подобен на “подгряващ”, но бой със сериозен противник от домакините на брат му Тервел, и ще започне в 15:30 м.вр (3:30 pm PT).

Вторият е 10-рундовата Балканска битка на Американска земя, когато Кубрат ще се бие с румънеца Богдан Дину, а двубоят е обявен, като TOP RANK от спортния медиен гигант ESPN, с начало 19:00 м.вр. (7:00 pm PT). 

Така на 23 март (Събота) 2019 г. в зала “The Hangar” в “Квартала на Богатите” Ориндж каунти, в градчето Коста Меса, на около 40 мили от Лос Анджелис, щата Калифорния ще може да се гледат два български двубоя. 

Кубрат Пулев специално бе дошъл от Лас Вегас за срещата на Вицепрезидента на Р България г-жа Илияна Йотова с българите в Ървайн. Когато разбрал, Кубрат, който е добре известен родолюбец, веднага решил да присъства. След нея той даде и това ексклузивно интервю за bulgarica.com. 

“Знам, че са имали мачове при аматьорите. Дину е от Румъния, а Пулев е от България. То е като Ню Йорк срещу Ню Джърси в САЩ. Двамата много добре се познават и имат сходен стил и габарити”, заяви Грег Коен, импресарио на румънеца.
Дину е спечелил 18 от мачовете си (14 с нокаут), като има една загуба. През ноември Джарел Милър го нокаутира в 4-ия рунд.
В края на 2018 г. Кобрата подписа договор с компанията “Топ ранк”, чийто собственик и основател е 86-годишният популярен американски промотър Боб Аръм.

“Кубрат Пулев ще стане световен шампион в тежката категория през 2019 г.,” заяви тогава американският промотър.

Постерът за двубоя Кубрат Пулев и Богдан Дину на 23 Март 2019 г. в Коста Меса, Калифорния, на 40 мили от Лос Анджелис

Кубрат има 26 победи и само 1 загуба на професионалния ринг, през май т.г. ще навърши 38 години и е един от задължителните претенденти пред Антъни Джошуа. Пулев стана официален претендент за пояса на Международната боксова федерация (IBF), притежаван от Джошуа, след убедителна победа по точки срещу британеца Хюи Фюри през октомври м.г.

Същият ден тогава, пак се игра 2ри двубой с участието на брата на Кубрат

+++

Кубрат Венков Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София.

Кубрат Венков Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София. Освен с брат си Тервел, който счита за най-добрия си приятел в живота, Кубрат е отраснал и с трите си сестри – Ани, Виктория и Боряна в столичния квартал Младост.
Страстта към бокса Кобрата дължи на баща си Венко, боксьора в тежка категория и шампион от 50-те и 60-те години, който превръща мазето на блока, в който живеят, в импровизирана боксова зала. Там Кубрат, а и брат му Тервел получават първите си уроци по бокс. Пулев-старши е добър боксьор, но в правенето на синове хич не го бива, чака цели 30 години. От първите три опита – три щерки. Той обаче не се отказва, иска да има двама сина, които да го наследят в боксовата зала. Така сравнително късничко, след 50-ата си годишнина на бял свят се появява първата гордост на Венко – Кубрат. След 2 години идва и Тервел.
Когато таткото вкарва двамата сополанковци в залата за бокс, те приличат на закачалки, дрешките им висят отвсякъде. Кубрат тежи 40 килограма, Тервел още по-малко.
По онова време майка им почива, докато Кубрат е едва на 12 годинки, като за тях остава да се грижи единствено баща им и трите им каки.
Засега през 2019 г. Кубрат е единствен от цялото семейство, който все още няма наследници и играе ролята на чичо. Синът на Тервел – Калоян, се обръщал към него с „чичо Кобра“.

Първите си стъпки на ринга Кубрат прави в залата на Локомотив, но започва боксовата си кариера на 13 години в школата на ЦСКА. После преминава в боксов клуб НСА, състезава се и за Академик, Национал-София и БК Левски. Завършил е Национална спортна академия Васил Левски в две специалности-треньор и учител.
Преди да започне да тренира бокс е тренирал 1 година футбол. Състезава се в категорията на най-тежките – над 91 кг. Брат му Тервел Пулев също е известен боксьор.

През 1998 г. е привлечен в националния отбор на България, а през 2002 г. Кубрат печели 1-то си голямо отличие – купа „Странджа“. През 2005 завоюва бронзов медал на световното първенство в Китай, а през 2006 – и на европейското в Пловдив.

Семейство Пулеви

Идва 2007 г., една от най-тъжните в живота на братя Пулеви. В началото на месец септември Кубрат е на турнира “Златен пояс” в Констанца (Румъния). С него е личният му треньор Михаил Таков и селекционера на националния отбор Ангел Ангелов. Кубрат стига без проблеми до финала, но…точно в деня, в който боксьорът трябва да излезе, за да спечели златния медал, защото той е абсолютен фаворит, от България долетява ужасната новина. Баща му е на легло, всеки момент ще си отиде от този свят. “Събирай си багажа и се връщай в България. Никакъв турнир, няма да се биеш”, казват Михаил Таков и Ангел Ангелов. Кобрата се прибира моментално в София, но…заварва баща си починал. Не успява да го види жив, за да чуе последните му думи, желания или наставления.

“За Кубрат баща му беше идол, както на ринга, така и в живота.

Обичаше го и прие тежко смъртта му.”
Кубрат Пулев участва и на Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. – първата си и последна Олимпиада като аматьор. Губи злощастно още на старта от млад кубинец. В България го сриват до земята, в боксовите среди започват да шушукат, че той е поредният, който не става за нищо.
Но, само няколко месеца след това става европейски шампион в Ливърпул в категория над 91 кг., и Кобрата ще приключи с аматьорския бокс.
В най-трудните години един от хората, които постоянно помагат на Кубрат, е благодетелят на “Литекс” Гриша Ганчев. Дълго време боксовият клуб носи името “ЦСКА – Литекс” и е безспорен №1 у нас. През 2008 г. обаче бившият състезател по борба решава да прекрати издръжката на клуб “ЦСКА – Литекс”, заради финансовата криза. Парите спират и е време Кубрат да се ориентира в живота. Взима едно от най-трудните решения в кариерата си, да напусне клуба, националния отбор и като цяло аматьорския бокс.
Сключва договор с германската фирма “Универсум” за спаринг партньор и да помага в подготовката на боксьори в Германия. Кубрат Пулев става идол в Германия, печели два шампионски пояса и е кандидат за световните титли на Владимир Кличко, вече е световна звезда.
На 19 септември 2009 г. Кубрат Пулев дебютира на професионалния ринг. В 1ия си мач българинът разби румънеца Флориан Бенке с технически нокаут. Последваха още 19 поредни победи за общо 20 последователни успеха.
През 2011 г. Кобрата става носител на интерконтиненталната титла на Международната Боксова Федерация (IBF) в тежка категория, след победа в изтощителен мач в 12 рунда срещу американеца Травис Уолкър с единодушно съдийско решение.
Това е най-големия успех в кариерата му, и благодарение на него България за 1ви път има шампион по бокс при професионалистите в тежка категория.
Тогава Пулев стана №10 в света в обобщената ранглиста на най-тежките боксьори на професионалния ринг. Класацията се прави от “BoxRec”, или “Боксовата библия”, както наричат най-популярния портал за мъжкия спорт. Подреждането се прави на базата на резултатите в четирите най-силни организации в профибокса – Световен боксoв съвет (WBC), Международна боксова федерация (IBF), Световна боксова организация (WBO) и Световна боксова федерация (WBF). Място в 10-та тогава вече даде право на мениджърите на българина да предизвикат на бой някои от световните шампиони в отделните организации.
На 5 май 2012 г. става европейски шампион в тежка категория в мач с Александър Димитренко – спаринг партньор на братята Кличко.
От 2009 г. е в професионалния бокс и постига успехи само за две години и половина. Понастоящем Кубрат Пулев тежи 112 кг и е висок 194 см.
През 2012 г. печели европейската титла на Европейския боксов съюз в тежка категория. На 29 септември в Хамбург Пулев се изправя срещу руския боксьор Александър Устинов и защитава двете си титли, като побеждава Устинов (202 см, 136 кг) в тежък двубой. Пулев нокаутира руснака в 11-тия рунд. Спортист на годината на България за 2012 г. Мъж на годината за 2013 г.
На 24 август 2013 г. побеждава по точки Тони Томпсън. По този начин става официален претендент за титлата на Владимир Кличко във версия IBF (Международна боксова федерация).

Кубрат Пулев получава приза „Родолюбец“ номер 1 за 2013 година.
На 14 декември 2013 г. Кобрата побеждава американеца Джоуи Ейбъл чрез технически нокаут в мач за защита на интернационалната си титла на Международната боксова федерация.
На 15 ноември 2014 г. в мач за световната титла в Хамбург, Германия, Кобрата допуска 1-та загуба в кариерата си, и към февруари 2019 последната, на професионален боксьор като е нокаутиран в 5-ят рунд от световният шампион Владимир Кличко.
На 17-и октомври 2015 г. в Берлин Кубрат Пулев се завръща победоносно на ринга след почти година отсъствие. Побеждава по точки бразилеца Джордж Ариас в 8-рундов мач в Берлин.
На 5-ти декември 2015 г. в Хамбург Кубрат Пулев записа гръмотевична победа над американеца Морис Харис още в първи рунд на двубоя им в Хамбург – светкавичен нокаут само след 108 секунди от началото на срещата. Така Пулев направи още една вярна стъпка по обратния път към върховете на световната ранглиста. За първи път, откакто започнаха съвместна работа в ъгъла на българина застана легендарния немски специалист Ули Вегнер.


В исторически 1ви професионален мач в кариерата си пред родна публика, на 3-ти декември 2016 г. Кубрат Пулев изпълни до краен предел “Арена Армеец” в битката си срещу бившия световен шампион Самюел Питър. Пред 16,000 зрители в трибуните на най-голямата зала в родния си град София, Кубрат отказа съперника си с технически нокаут в 4-ия рунд, след като Питър получи контузия в ръката и не успя да продължи. Това бе 24-та победа за Пулев на професионалния ринг и негова 4-та поред от ноември 2014 г. насам. Успехът над Сам Питър короняса Кобрата и като интерконтинентален шампион на Световната боксова асоциация (WBA) като го превърна отново и в претендент за световната титла в тежка категория.
През 2017 г. Кубрат Пулев показа, че си държи на думата – каза, че ще изпрати Кевин Джонсън с празни ръце обратно към САЩ и го направи. Интерконтиненталният пояс на Световната боксова асоциация (WBA) остава собственост на родната гордост в тежка категория. Българинът защити титлата си с категорично надмощие над американеца, макар и без да постигне нокаут. Нокаутът обаче висеше във въздуха в Арена Армеец през последните 4-5 рунда от пълните 12. Висейки в повечето време около кръста на Пулев, Джонсън стоически издържа точно 12 пъти, чувайки гонга. Накрая упорството го вкара в спешното отделение и той пропусна пресконференцията. След края на дуела пък Пулев изглеждаше така, сякаш е готов за още два пъти по 12 рунда.За втори път в кариерата си, един от най-обичаните и уважавани наши спортисти влиза в ролята на задължителен претендент за световната титла по бокс в тежка категория.

След година и половина отсъствие заради контузия, Кубрат Пулев “прегази” Хюи Фюри зала “Арена Армеец” .

През 2018 г. българската звезда на професионалния бокс се завърна по най-убедителния възможен начин на ринга. След година и половина отсъствие заради контузия, той съсипа жертвата си в зала “Арена Армеец” Хюи Фюри с единодушно съдийско решение. Така българинът спечели претендентския мач във версия IBF на световния бокс и заслужи правото да е задължителен опонент на световния шампион Антъни Джошуа.
В края на 2018 г. Кобрата подписа договор с компанията “Топ ранк”, чийто собственик и основател е 86-годишният популярен американски промотър Боб Аръм.

“Кубрат Пулев ще стане световен шампион в тежката категория през 2019 г.,” заяви тогава американският промотър.

Андреа и Кубрат Пулев мечтаят за голямо семейство.
„Аз лично искам да имам поне 5 или 7 деца“ – споделя Кобрата пред медиите в България.
„Аз също искам да имам голямо семейство и в един етап трябва да започнем, защото години си минават, часовникът тиктака. Има хиляди упреци, повечето към мен като жена. Но като че ли се разпиляваме покрай кариерите си,” признава Андреа.

Притеснявам се по време на неговите мачове. За мен той винаги ще си остане Кубрат, в който се влюбих. Пожелавам му световната титла”, заявява фолк-певицата Андреа, която е жената в живота на боксьора. Певицата е неговият идеал за това каква трябва да бъде една жена – привлекателна, интелигентна и точна. Кубрат признава, че Андреа е допринесла той да стане по-толерантен. Преди да я срещне е бил импулсивен.