Да не “цапаме” малкото българско, останало в Ел Ей – или защо има засегнати българи във Фейса?

Коя е тази “някоя си” @Vera Sotirova, от която се е засегнала @Veselka Vasileva + последното й интервю (#видео), за български дипломи, лицензи, училища @Zhivka Kostova, и култура в Лос Анджелис, Калифорния

Веселка Василева и Васил Царев на V юбилеен концерт на ансамбъл Хоротропци, Лос Анджелис, Калифорния. 

Казвам се Евгени Веселинов, и си позволявам да пиша, защото част от публикуван текст във Фейсбук ме касае лично, и най-вече историята на българското малцинство в ЕлЕй, но и най-важната част – децата, плюс образование и култура. Защото, аз създадох както 1то Българско училище в Ел Ей “Иван Вазов” (2009), така и 1то печатно издание вестник “Обзор” (2005), част от работата на Фондация “BulgariCA” (2004). 

БЪЛГАРСКИ ИСТОРИИ В ЛОС АНДЖЕЛИС – НЕЩО СЕ ПРОМЕНИ

И защото точно знам какво съм правил и кой какво е работил или не, и всички думи “каза, чух, една” и прочее, нямат стойност за мен БЕЗ ФАКТИ И ТОЧЕН СИГУРЕН ИЗТОЧНИК, казвам го не само, като журналист, но и като обикновен читател. 

Моля ви, пишете имена, къде са публикувани/написани словата за които се спори или кой (име) ги е казал, от друга страна застанете “отсреща” и отговорете на думите отнесени към вас. От какво се притеснявате? 

Най-много ми тежи това, че се създава интрига с хора, които са ми приятели, и най-вече тя се върти и около децата и българската култура. 

Това са думите на Веси с профил във ФБ Veselka Vasileva, които ще коментирам и опитам да разясня:

“БГ училище се преподават танци пак видиш ли благодарение на някоя си и нейният лиценз. Питам се какъв ли е този лиценз за който никой не е чувал? Къде е издаден? Аз и БГ училище под ръководството на Zhivka Kostova такъв лиценз не сме виждали и не ползваме. Аз съм назначена там само и единствено с моята диплома.”

ФАКТИТЕ – УТОЧНЕНИЯ
Посочените:

“БГ училище” е 2то Родно школо в Ел Ей “Св. Св. Кирил и Методий” в Кълвър сити с ръководител г-жа Живка Костова, с профил във ФБ @ zhivka kostova , която го създаде след като 2 години бе учителка в 1то в Ел Ей “Иван Вазов” (2009-2011).

  • “някоя си и нейният лиценз” е Вера Сотирова с профил във ФБ @Vera Sotirova, която аз познавам в момента, като преподавател по народни танци в Колежа във Валето до Лос Анджелис.
  • Преподаването на народни танци в българските училища в чужбина е част от програмата на М-во на Образованието и Науката (МОН) за тях. Затова те получават голямо частично финансиране (80%) от България, за почти всички разходи на училището, вкл. за заплати на директори и преподаватели, оборудване, за мероприятия и за реклама.
    (1та година на у-ще “Иван Вазов” в Ел Ей финансирах със собствени средства и двама спонсора. Наем за зананятия съм плащал и на българската църква)
    Съответно трябва да се покрият определени изисквания. За директорите (които едновременно могат да бъдат и учители, това го има в няколко наши у-ща в чужбина), за учителите и други преподаватели се изискват дипломи за образование в определената област, сертификати за степен и правоспособност, които се одобряват от образователното министерство. 

“Училището не се гради от камъни, а от учители” (Иван Вазов)

По времето, когато създавах 1то наше училище тук, разговарях с Живка Костова за учител, и с Вера Сотирова за преподавател по народни танци, и ги помолих за дипломите им. 
Още повече, че съпрузите и на двете са ми приятели, а и те бяха вече сработили заедно, добре се познаваха, след като бяха работили заедно в един офис тук в Ел Ей.

ДИПЛОМИТЕ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ НЕ РЕШАВАТ ДАЛИ ДА ИМА БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ ПО СВЕТА, А ДОКАЗВАТ, ЧЕ ТЕ СА ПРАВОСПОСОБНИ И ТОЧНО ТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ НАЗНАЧЕНИ. Т.Е. ОТ ТОВА ЗАВИСИ

ДАЛИ ТЕ ЩЕ ИМАТ РАБОТА,

ЗА КОЯТО СЪОТВЕТНО ПОЛУЧАВАТ ПАРИ (ЗАПЛАТА ИЛИ ХОНОРАР, $30-60/час). 

В коментара на г-жа Живка Костова под поста на Веселка Василева във ФБ, тя потвърждава ролята на дипломите и лицензите на учители и преподаватели.

“Никой не ми е давал лиценза си, за да създам училището. Всички преподаватели имат сключен договор (бел.ред. с организацията, която ги назначава на работа, плаща им и ръководи училището)

Целият пакет се представя на институцията, която финснсира (спонсорира) начинанието. 

Подобен и начинът по който Веси получава пари ($5000/год) от местните организации тук в Америка. Форматите са различни, но всеки има изисквания. Нормално – показваш качества – получаваш финансиране.

От кандидатите НЕ се изискват Американски дипломи и ползване на Английски език.

Ето какво имам в архива на училище “Иван Вазов”.

Февруари 2010 г. Специални гости на българското училище “Иван Вазов” в Ел Ей са представители на нашите школа в Чикаго и Сан Диего. Директорката и учителка от “Джон Атанасов” от “столицата на България в САЩ” г-жа Боянка Иванова (ляво) обмени мисли с колежката си Живка Костова от Ел Ей (център) за инициативата МАРТЕНИЦА 2010 на школото в Ел Ей, подета от всички наши училища в Щатите и по Света.

Живка Костова представи диплома от Полувисшия педагогически институт “Любен Каравелов” – Кърджали. Институтът е основан през 1961 г. и по онова време подготвяше кадри за Начални учители, с мисия “да повишава образователния, научния и духовния потенциал на населението в Източните Родопи”. Днес “Любен Каравелов” е филиал на  Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и издава дипломи за Бакалавър по 8 специалности. 
Дипломата на г-жа Костова бе придружена от служебна автобиография, като и двата документа бяха одобрени от МОН.

Вера Сотирова

Вера Сотирова представи Диплома за придобита квалификация за ръководител на състав български народни танци и самодеен колектив. И документ от Съюза на Артистите в България за “Артист-балетист”, I-ва категория. 
В приложената автобиография пише, че “играе народни танци от 8-годишна в самодеен юношески състав в Кремиковци. 20-годишна постъпва в Школа за хореография в Пловдив, след завършване през 1987 г. открива ансамбъл в Завод “Витоша” в София. След промените през 1989 г. започва да играе в 1я частен ансамбъл “Лилия Стил”. Заминава за Италия и се прибира в България през 1995 г. Пристига в САЩ през 2008 г.” Документите бяха одобрени от МОН. 
Това е записано в автобиографията на г-жа Сотирова. Това, на което аз станах свидетел след времето на училището е, и е свързано с народните танци са две неща. Първо създаването от Сотирова на група “Нашенци” през 2014 г. в Уудланд Хилс, където се играеше безплатно и просъществува до средата на 2015 г. Второ, през 2та половина на 2015 Вера участва в създаването и воденето на платен клас по български народни танци във Валей Колеж, който е неуспешен и тя работи друг вид работа.  
Подробно написах за Вера Сотирова, защото тя е тази, за която не се знаят неща и хората в коментарите на поста на Веселка Василева във ФБ, сериозно се интересуват. 

Веселка Василева

За Веси и “Хортропци” не е нужно много да се говори. Много добре се вижда какво е направено за 6 години и как успява да работи и достстъчно да печели от това, което й е “на сърце”. Както и да го наречете, “късмет” или “упорита работа”, или и двете, без значение – успяла е! Точка! /напишете в търсачката на сайта “хоротропци” и вижте по-долу последното видео интервю на Веси/

Писал съм и снимал за всички, които наистина правят нещо. И за другото училище в Глендейл, и за Църквите в Калифорния, филми, концерти, пикници, дипломатически приеми, традици, празници, и какво ли не. Подкрепял съм и всички тези, които го правят и без пари. Вече 15 години, от сърце и със собственни сили. Ако отидете на сайта www.bulgarica.com  и в търсачката напишете една от горните думи и ще ги видите. Остана и доста непубликувано. Суров видео материал от репортажи за телевизиите bTV, BiT, TV+ също и видео-каналът

https://www.youtube.com/BulgariCA

Архивът ми от текстове, снимки и видео е доста голям и рано или късно ще се появи, и книга, и филм (“Българските Ангели През Новия Век”).

Ето малко снимки от най-голямото събитие за българи в Ел Ей, едно от най-големите в САЩ и Света, когато над 2000 човека излязоха на протест през февруари 2007 г., за да спасяват осъдените на смърт сестри в Либия, на затворения булевард Холивуд, само седмица преди Оскарите! Познайте се 🙂 

https://photos.app.goo.gl/ui24pdTZSafTHNsg6https://photos.app.goo.gl/ui24pdTZSafTHNsg6

Но както училищата и ансамблите, имат нужда от финансиране, така и това начинание чака своя час.

Ето ви нещо непубликувано, където ще чуете истории и рекорди: Veselka Vasileva Interview XoroTroptzi VI Annual Concert 2018 ХОРОТРОПЦИ ЛОС АНДЖЕЛИС КАЛИФОРНИЯ

Не знам защо трябва да се разправяте, като всичките сте готини и можете?! След като стана ясно, че народните танци са може би единственната българска структура в САЩ, която, не само се запазва цяла, но и се развива. Въпреки, че е платено, или може би това е начинът – всеки да си плаща, за да уважава. И да се спре да се говори за “патриотизъм”, и да се чуе “професионализъм”, който е формулата в САЩ! Всичко е бизнес и да спазва правилата му, да заделя бюджет за всяко “перо” в рaботата, така както дори е описано и от тези, които го финансират. Всеки да прави, каквото може, независимо какво, и да му се плаща, а не да го “потупват по рамото”, навик от Соца! 

Просто спрете разправиите, направете го дори “на инат”

на подобните неща за “разделение”, които се случват не само в нашия щат, а и в цяла Америка с българските групи. 

Според мен “заедно направено” е по-доброто за всички.

То е по-трудното, НО, което отговаря на вашето ниво на професионализъм и човечност. 

В крайна сметка нещата опират до това, кой колко получава и дава. И КОЙ ПЛАЩА цената на успеха и удоволствието. 

Някои ще приемат тази статия, като само-реклама. Не, нямам чак толкоз интерес в Ел Ей, защото голямата ми аудитория е в другите щати и извън Америка, особенно в България. Опитвам се да потвърдя с опита си, че много добре разбирам,

колко трудно е да направиш нещо за своите сънародници. За себе си. Да работиш това в Америка, което е твоя професия или/и призвание от България.

Едни успяват, други не.

Да бъдем позитивни, за да изтрием “Трите “З” на българина – Злоба, Завист и Злорадство! За да не ги Засилим и да станем Зависими от “матрицата”! 

Приятен уикенд с цели две български събития в Южна Калифорния, по едно и също време – филм и бизнес-изложение!

Веси, Вера и всички българи, от сърце и душа успех във всичко! 

За финал гледайте това хоро … ВСИЧКИ ЗАЕДНО … от всички поколения и нсй-вече дечицата … да НЕ го загубим!