Гришо да “оправи главата”, за да оправи играта

Най-добрият български тенисист загуби от прохождащия на корта американец Франсис Тиафо с 1:3 сета на 1/8-финалите на Australia Open

Всичко за мача и какво каза “Ракета №1 на България” за “странното” си състояние 

Тони Надал: “Нещо съвсем малко трябва на Григор, за да стъпи на световния връх. Трябва да е много силен психически. Талантът е важен, но не е определящ.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров (№19, 27 год.) загуби от прохождащия на корта американец Франсис Тиафо (№39, 20 год.) с 1:3 сета на осминафиналите на Откритото първенство на Австралия (5:7, 6:7( 6), 7:6 (1), 5:7).

21 януари 2019 г. Да играеш срещу малолетен американец, който се е отлепил дъното на таблицата, в никакъв случай не е битка за класата на Григор Димитров, въобще не може да се нарече “битка”, а срамна загуба. Без психика не става! И Агаси му взеха за да оправи главата и пак не става. И целият свят е на негова страна, и аз също завинаги. Но пак казвам – ако не оправи главата, няма да оправи играта!

После “американците ни били криви”. Ами и в двата мача, и при мъжете, и при жените, които се играха и по едно и също време, победителите бяха американски прощапулници на корта! Ха сега де!?

Най-добрият български тенисист Григор Димитров (№19, 27 год.) загуби от прохождащия на корта американец Франсис Тиафо (№39, 20 год.) с 1:3 сета на осминафиналите на Откритото първенство на Австралия (5:7, 6:7( 6), 7:6 (1), 5:7). Гришо излезе на корта на “Мелбърн Арина” с категорично предимство в играта и победите си на междунароната сцена, като дори бе спечелил и двата мача, които бе играл с Тиафо. Мачът на Гришо в САЩ гледахме по телевизията и в интернет на руския канал на Евроспорт.

Непретенциозната пък американка Даниел Колинс изненадващо победи, и то категорично с 6:0, 6:2 шампионката от откритото първенство на Австралия за 2016-а година, поставената под №2 в Светованата листа и 3 пъти победител в Големия шлем  Анжелик Кербер. Така родената във Флорида 25-годишна Колинс се класира на четвъртфиналите в Мелбърн, като преди не бе печелила мач на турнири от Големия шлем.

КАКВО СЕ СЛУЧИ С ГРИШО НА МРЕЖАТА?

1та ни ракета бе пробит на два пъти още в 1ия сет и въпреки, че върна един пробив, веднага след това отново допусна друг и загуби със 7:5. Гришо имаше цели 8 възможности за пробив и стартира сета, като спечели подаването си в 1ия гейм без да даде и точка на съперника! А на края на сета стабилната игра на Тиафо го доведед до цели три сетбола. 

Във 2ия сет Григор отново не издържа психически, този път в създалия се тайбрек, и то след като поведе с 6:3 и стигна до цели три сетбола. Тиафо намали на 4:6, а след това и на 5:6, а топка в аут за българина доведе до изравняване – 6:6. Дойде и поредна двойна грешка за Димитров, която доведе до изоставане с 6:7 и още при първия си сетбол, американецът се възползва и спечели тайбрека с 8:6.

2 сет за 5:4 След нова грешка от форхенд на българина, Тиафо поведе, осигурявайки си нови точки за пробив. С уникален сервис Димитров отрази първата възможност, а след това повтори упражнението и изравни за 40:40. Нов отличен сервис доведе до аванс за Гришо и той спечели подаването си.

3ят сет отново бе оспорван и се реши от тайбрек, за радост този път в полза на Димитров и това даде надежди за родния тенисист за обрат в двубоя (7:6). До 5тата част на този сет двамата тенисити си разменяха водачеството всеки гейм.  

Асовете на Григор бяха двойно повече от тези на Тиафо, но това не помогна да спечели мача. Мачът на Гришо в САЩ гледахме по телевизията и в интернет на сайта на руския канал на Евроспорт.

В 4ия сет Григор Димитров имаше три възможности за пробив при 4:3, но американецът не само, че изравни, но и успя отново да пробие българина още от първия си шанс за 6:5. Франсис Тиафо поведе с 30:0 при своето подаване. Последва нова точка след добър сервис и така Тиафо си осигури цели три мачбола. Първият бе отразен от Димитров, но при вторият Тиафо успя и спечели сета и мача!

4:4 Тиафо прати топка в аут за 40:30 и така Гришо стигна до точка за пробив. Американецът обаче наделя и изравни. Двойна грешка на Тиафо пак даде шанс за пробив на Димитров, който отново и отново не се възползва. След това се отвори 3та възможност за пробив на Григор, след като съперникът му прати топка в аут, но Тиафо пак успя да спечели подаването си.

Двойните грешки бяха също в основата на загубата на Григор, въпреки че намаляват значително в сравнение с миналата година, но пак за съжаление му се получават във важни моменти!

Франсис Тиафо е роден в Мериланд на 20 януари 1998 в семейство на емигранти от Сиера Леоне (1993-1996). Франсис има брат близнак Франклин. Баща им започва работа при строежа на тенис центъра в Колидж Парк в Мериленд през 1999 г. и това свързва съдбата на семейството със спорта. Двамата братя израстват на корта, след като баща им получава правото да работи по 18 часа на ден за $18,000 на година, и да живее със семейството си в комплекса. Франсис е беден и дори няма пари за екипи и ракети. Но, Тиафо показва качества от малък и привлича вниманието на треньора от руски произход Миша Кузнецов, който успява да му уреди стипендия от $40,000. която му отваря врати. Франсис много залага на сервиса си, преминаващ често 210 км/ч. Тиафо притежава уникален форхенд с топспин, посредством характерно движение на ръката. В момента Франсис е под №39 в света, което е най-високата позиция, до която е достигал. 

Франсис Тиафо, който на днешния ден навърши 21 години и стана пълнолетен по американските закони, изигра мъжки двубой. “Девственната черна перла” на мъжкия американски тенис бе много по-ефикетивен с проста и премерена игра, като успешно се възползва от слабата психика на опитния и класен българин, също и не пропусна шансовете, които имаше. И така заслужено Тиафо за 1ви път в живота си се класира за четвъртфинал на турнир от Големия шлем, а Димитров напусна Аустарлия Оупън, като дори слезе едно стъпало по-ниско от миналата година. Американският мъжки тенис вече залага на Тиафо, след като вече 15 години е на “шести глух коловоз” и след успеха на Анди Родик през 2003 на US OPEN, бе оставил дори домакинския си турнир само OPEN, и нито един представител на янките не е триумфирал в турнир от Големия шлем. За разлика от 90-те години, когато турнир след турнир печелеха имена, като Андре Агаси, Пийт Сампрас и Джими Къриър. 

Скъсах се от работа, за да стигна до тук. Обещах на моите родители преди 10 години, че ще стана професионалист и ще променя живота им, а сега вече навърших 21 и съм на четвъртфинал на Аустрелиън Оупън. Не мога да повярвам. С Григор сме много добри приятели. Той е чудесен човек. Когато играхме миналия път, аз загубих и му казах, че следващия път ще спечеля”, сподели Франсис Тиафо след мача с Гришо.

За “странното” състояние на Григор Димитров говорят и думите му казани веднага след мача с Тиафо за сайта на първенството на Австралия.

“Общо взето сега имам много странно чувство. Искам да кажа, в миналото съм имал срещи, които са били и нагоре, и надолу. Не успях да обърна нещата. Днес беше просто странно. Странно дотолкова, че не успях да мина през едни така малки трудни моменти. След мача видях треньорите си, честно казано, няма много какво да кажа точно сега. Работихте толкова силно през сезона, за да се поставите в такава позиция. 

Гришо разочарова многобройната българска агитка на трибуната на “Мелбърн Арина” и стотиците хиляди наши сънародници пред екраните на телевизорите и компютрите. В Австралия не спряха да го подкрепят и заслужено, и от сърце, някои от тях получиха чисто нови ракети от Григор. Пак раздава подаръци – на едни ракети, на друг мачове….. нали е рожденник Тиафо. В коментарите на най-заклетите му фенове в специално създадените групи за него в социалната мрежа се появиха думи, като ”  

Испанската ракета №1 Рафаел Надал (№2, 32 год.), за който всички прогнозираха, че ще играе с българския си еквивалент на 1/4-финал в Австралия, категорично надигра непретенциозният чех Томаш Бердих (№71, 33 год.) на “Род Лейвър Арина” с 3:0 (6:0, 6:1, 7:6/4/). Вместо Гришо, Франсис ще се изправи срещу Рафа. 

Мнението на мнозина, че на Григор Димитров, не му липсва почти нищо друго, освен психика и постоянство, се повърди и от човека, извел Рафаел Надал до 16 титли от Големия шлем – неговият чичо Тони Надал. Той е определян като най-успешния тенис треньор в историята и в момента е в България, където говори пред медиите за Гришо и тениса днес.

“Нещо съвсем малко му трябва, за да стъпи на световния връх. Трябва да е много силен психически. Има страхотни качества. Характерът обаче също трябва да се тренира“, категоричен е Тони Надал. 

“Когато видях Димитров за първи път си помислих, че ще стане номер едно в света. Всеки мач срещу Григор за нас с Рафаел е бил много труден, защото той притежава всичко – сервира добре, има добър форхенд и бекхенд. Постоянство му липсва. Не е достатъчно да печелиш само 1ят сет, трябва да продължаваш да натискаш. Това му липсва според мен – още малко усилие. Забелязал съм, че понякога той отваря краката повече от необходимото при подготовката за удар, което допълнително затруднява изпълнението. Най-важното нещо е да се разбере, че загубата е нещо, което се случва и трябва да се поучиш от нея. Трябва да се работи упорито всеки ден. Загубата не е края на света, тя е нещо нормално, което всеки изживява. Талантът е важен, но не е определящ. Важно е колко още можеш да надградиш и да се трудиш.” 

За треньорите и новите “студенти” в тениса Тони Надал споделя: “Днес е много трудно да тренираш младите. Трябва да им казваш само добри неща. В академията, ако кажа на някой, че не е добър, ще дойде някой сърдит баща и ще ми се скара. Докато на Рафа можех да кажа само истината. И затова бяхме толкова силни

Това е 1та ми критична статия за Гришо. Но съм убеден, че има за какво!

Още за Григор Димитров: ОЩЕ И ОЩЕ ЗА ГРИШО