Иване, Иван … Ивановден с настроение и видео

Св. Йоан Кръстител предрича идването на Христос на земята и е наречен “Предтеча” –
покровител на кумството и побратими
На 7 януари черпят повече от 300,000 българи – най-големият брой именници, които празнуват в един ден

Всяка година на 7 януари Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан.
Празникът е наричан от народа Ивановден

Всяка година на 7 януари Българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан.
Празникът е наричан от народа Ивановден.
Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на
месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като
проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан е проповядвал, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и
затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода. Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на Ирод Антипа.
Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като
действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би
могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с които се затваря широкият кръг на сватбената обредност. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците.

В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до една година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза.
Народната представа за Свети Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.
Обредната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.
На Ивановден изтича срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено “царя” на дружината на чешмата, където го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста, арапи. С празнично хоро завършва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Имен ден празнуват Иван, Иванka, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.
На Ивановден празнуват повече от 300 хиляди именници, сочат данните на Националния статистически институт /НСИ/ Това е най-големият брой
именници, които празнуват в един ден.
Иван е 2-то по разпространение мъжко име в България.
Традиционният женски вариант на името – Иванка, отново нарежда името на 2ро място по популярност. Името отпада от класацията на 25-те най-често наричани имена в България последните години, като популярност добиват производните имена Йоана, Ивайла и Ивана.
ПРИПОМНЯМЕ:Към края на тази седмица свършват празниците около Нова година, след като Йордан и Иван почерпят, и завършим, като уважим бабите и тези, които са се грижили за нашите деца.
Бабинден се отбелязва всяка година на 8 януари в чест на бабата и акушерката.

МАЕСТРО МУЗИКА

Клип с настроение и пожелания

БОГДАНА КАРАДОЧЕВА … Иване, Иване …та така ли се бяга от съдбата и от своят единствен Иван
Не разбирам отдавна за какво ли се мислиш. За герой вероятно от любовен роман.
Дон жуан да играеш така ти се иска, а пък всъщност си само Иван. И защо се стараеш, не ти ли ясно? Посивял си скучен, като празен екран. А мансардата с блянове вече е тясна, тя отдавна е само таван!
Припев: /2x/ Иване, Иване! (2)
Спасение няма, щом си с пръстен към мен прикован! И какво да направя, вече девет години с теб делим увехтелия сватбен диван. И редовно притопляме чувства изстинали на котлона с един реотан. И какво ми остава да тръшна вратата, да избягам от този панелен капан, но така ли си бяга човек от съдбата и от своя единствен Иван
Припев:… /2x/

Класика за Иван

Йовано Йованке – Джоко Росич, Слави и КУ-КУ Бенд

Ех, Йовано, Йованке…И аз те дома чекам, дома да ми дойдеш, а ти не довадяш душо… сърце мое, Йовано! А те чекам, Йовано песен да ми изпееш, како майка си има, имала… защо си не иская… се му майка давала, а син – болен! Болен, откакто се родил! Да ми пееш, как са разцъфтели бахчите, разпукали се люляци, замирисали девойки, а он болен… болен откакто се родил! Да ми пееш, как и аз по мръкно лутам, ноче ме бие… месечина ме бие! Нищо не ми е, здрав съм… а болен… е те за туй те чакам Йовано… дома да ми дойдеш, а ти не довадяш душо… сърце мое, Йовано, Йовано, Йовано… ееех…

Йовано, Йованке, край Вардарот седиш мори, бело платно белиш все нагоре гледаш душо сърце мое, Йовано.

Йовано, Йованке, я те тебе чекам мори дома да си дойдеш а ти не дохождаш душо сърце мое Йовано.

Йовано, Йованке, твоята майка мори тебе не те пуща при мене да дойдеш душо сърце мое Йовано.

Клип, който ще ви разсмее …

Сашка Васева – едно момче с широки рамене … и аз му казах дръж …
няма никога да си капо …

НAЗДРАВЕ !!!