На 22 декември погребват разстреляният българин от полицията в щата Ню Йорк Георги Пенев – събраха над $10,000 за разходите

Най-много даряват българи за погребението на племенника на водещата в Нова ТВ Гала

“Брат ми обичаше живия живот, той бе живото въплъщение на цитата „Аз съм тук за хубаво време, а не за дълго време,” споделя сестрата на Джордж Пенев (George Penev, роден 12 Март 1995 г. в София) (Photo: gofundme.com)

21 декември 2018 г. Към днешна дата $10,136 долара са събрани по дарителската сметка за разстреляния българин от полицията в щата Ню Йорк. Георги (Джордж) Пенев (George Penev, роден 12 Март 1995 г. в София) в къща в градчето Фредония (Fredonia, NY) , и е племеник на популярната водеща Гала в българската Нова ТВ. Пенев бе застрелян на 11 декември, а на два дни по-късно сестра му Мария открива фонд за дарение за “набиране на средства за погребение и адвокат” – Obicham te, George Penev.

“В 2 ч. през нощта на 11 декември ме събуди звънът на телефона. Полицай ми каза, че моят брат Джордж, познат на по-голямата част от Бъфало като Пенев, е бил прострелян четири пъти в гърдите от полицай от Фредония в понеделник, 10 декември в 1:30 ч. следобед. Адвокатът на полицая ми заяви, че офицерът няма да бъде обвинен,” пояснява Мария на страницата на сайта за набиране на средства.

Необходимата сума, която сестрата на Пенев обяви бе $10 000 долара, като за осем дни 125 човека са дарили пари, повечето от тях българи. Сумите варират до $100, но личат и дарения от $500 от Татяна Атанасова, което е най-голямото, всеки по $300 от Елена Триова, Румен Йорданов и Костадин Сарандев. Прави впечатление, че дарителите с американски имена са заделили суми до $100, а повечето адреси. от които са постъпили пари са в САЩ.

“Брат ми обичаше живия живот, той бе живото въплъщение на цитата „Аз съм тук за хубаво време, а не за дълго време,” още споделя сестрата на Джордж Пенев. 

Фредония е елитно малко градче в окръг Чаутука на щата Ню Йорк, и е едно от дванадесетте (12) единственно останали под собсвенно управление (incorporated under a charter). Градчето е създадено в началото на 1800-те и е известно с 1та Газова компания в Съединените щати (1858). Населението на градчето, което се намира на 50 мили от Юго-източно от Бъфало, 70 от водопада Ниагара и 460 мили Западно от града Ню Йорк, има близо 12,000 души население, от които 94% са бели и 0,06% “други” където попадат и българите. Фредония разполага с Държавен Колеж и Университет, както и Опера (1891).

Инцидентът стартира в средата на следобеда на 11 декември, след като полицията получава обаждане за лице в беда и изпраща служител на реда в къща на ул. “Либърти“. Според „Бъфало нюз“, офицер от Полицията на Фредония е застрелял и убил мъж, който го е заплашил с нож. Ножът е бил покрит с кръв от самонанесени рани, а униформеният се е опитал да накара мъжа да напусне банята, в която се е бил заключил. Когато най-накрая Георги (Джордж) Пенев отворил вратата, той вече бил целият в кръв и се хвърлил към полицая надолу по стълбите и навън на алеята. След няколко предупреждения, офицерът стрелял по Джордж. Полицейският началник Брадли Майърс обяви пред местни медии името на служителя, убил Пенев – Нейтън Скривън, служител с 15 години стаж, на чиято униформа е била закачена камера, заснела всичко. Униформеният не е пострадал и в момента е в служебен отпуск, въпреки, че на сайта на кметството на градчето има обява за работа, като полицейски офицер.

17 декември 2018 Публикувано във ФБ от Мария Пенева

“Приятели, погребението на брат ми ще бъде в събота – 22 декември от 10 часа сутринта. Който иска да сподели своята история за Джордж, моля да ме уведоми. Поклонението ще е в църквата “Crossroads”,” пише в личния си фейсбук профил сестрата на Георги Пенев. Мария (MARIA PENEVA) е дала и точният адрес на църквата.

“Hey friends, my brothers service will be held on Saturday the 22nd at 10am at Crossroads Church (1050 Girdle Road, East Aurora)

http://www.eacrossroads.com/

https://www.google.com/search?q=Crossroads+Church+1050+Girdle+Road%2C+East+Aurora&rlz=1C1EKKP_enUS788US788&oq=Crossroads+Church+1050+Girdle+Road%2C+East+Aurora&aqs=chrome..69i57.4353j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8#