Системата НЕ ни убива – всичко зависи от нас

Майките на деца с увреждания победиха – единодушно бе гласуван Закона за личната помощ

Системата НЕ ни убива – всичко зависи от нас

Днес депутатите единодушно приеха окончателно Закона за личната помощ, след два часа дебати в присъствието на майките на деца с увреждания в залата на Народното събрание.

След сесията жените-героини премахнаха палатковия лагер на служебния вход на Парламента след 189 дни протест. Сега той се мести пред Здравното министерство докато реформата за хората с увреждания не бъде доведена докрай.
Новият закон ще влезе в сила на 1 януари 2019 г., а лична помощ по него ще се отпуска от 1 септември с.г. Догодина социалното министерство ще разполага с 437 млн. лв. за помощниците на хората с увреждания. Часовете, които държавата ще плаща на личните асистенти ще бъдат от 15 до 168 часа месечно и ще се определят въз основа на 4 степени на затруднение, одобрени след индивидуална оценка и решение на ТЕЛК. Заплатите ще са равни на минималната за страната, а с годините ще се увеличава. До края ма 2020 г. право на помощ ще имат възрастните с 90% и над този процент намалена работоспособност с чужда помощ, а също и децата с над 50% с чужда помощ и с над 90% без чужда помощ.