Почетоха Бернардо Бертолучи с венец на Алеята на Славата в Лос Анджелис, Калифорния (+видео и цял филм)

Почетоха Бернардо Бертолучи (16 март 1940, Парма – 26 ноември 2018, Рим) с венец на Алеята на Славата в Лос Анджелис, Калифорния.

26 ноември 2018 г. Днес и на Алеята На Славата в ЛосАнджелис почетоха големият италиански сценарист и режисьор Бернардо Бертолучи (16 март 1940, Парма – 26 ноември 2018, Рим). Звездата му там е от 2013 г.

Един от генийте на световното кино е роден семейството на учителката Нина и поета и филмов критик Атилио Бертолучи.

Бернардо Бертолучи в Лос Анджелис, Калифорния през 2013 г.

Бернардо започва да пише стихове още на 12 години и скоро печели награди.

Бъдещият уникален творец на големия екран завършва литература и философия. След това отива в Рим, където е помощник на Пиер Паоло Пазолини във филма „Безделник“ (1961). Само на 22 години, режисьорът, който ще взриви екрана, заснема 1ия си филм „Сухата кумица“.

Бертолучи по време на снимките на „Последно танго в Париж“ с Марлон Брандо и Мария Шнайдер.

През 1972 г. Бертолучи заснема незабравимата лента „Последно танго в Париж“ с участието на чуждестранни актьори в главните роли (Марлон БрандоМария Шнайдер). Филмът се счита за скандален, с оглед на секс-сцените, които съдържа. След първата му прожекция в Ню Йорк е цензуриран както в САЩ, така и в Италия, а от 1976 до 1981 г. е спрян от екрана.

Това че е комунист, будист и поклоник на Зигмунд Фройд, не пречи на Бертолучи да стане носител на всякакви награди в киното – „Бодил“, „Златна палма“, „Сезар“, „Златна камера“, „БАФТА“, две „Европейски филмови награди“, 2 награди „Златен глобус“ и 2 награди „Оскар“ за ПОСЛЕДНИЯ ИМПЕРАТОР (1987).

Известни филми, режисирани от него, са „Сухата кумица“, „Конформистът“, гледайте целият филм

Следват „Последно танго в Париж“, „Последният император“, „Открадната красота“, „Мечтатели“ и други.