Денят на Благодарността – празник, който трябва да бъде на българския календар!

Българинът трябва първо да си преведе само две думички от английски: appreciation & respect ! Благодарност и уважение!

Благодарни на всеки и за всичко, което ни е зарадвало и направило да се чувстваме поне по-добре и най-вече за да сме щастливи

БЪРЗИ РЕЦЕПТИ ЗА ПУЙКА, които ще свършат работа и за Коледа!

ТОВА НЕ Е ИЗПОВЕД – ТОВА Е БЛАГОДАРНОСТ! 

Денят на Благодарността – Thanksgiving Day: Защото нещата в тоз живот не се случват просто ей така! Те имат инициатива, но и подкрепа, за да съществуват, или просто за да се случат! Да, сега е времето да кажем на всеки, който ни е разбрал, изслушал или помогнал през изминалата година. На тези, на които съм потропал на вратата и те са могли да прочетат онова в душата ми, а не са пресмятали.

Денят на Благодарността – Thanksgiving Day: Защото нещата в тоз живот не се случват просто ей така! Те имат инициатива, но и подкрепа, за да съществуват, или просто за да се случат! Да, сега е времето да кажем на всеки, който ни е разбрал, изслушал или помогнал през изминалата година. На тези, на които съм потропал на вратата и те са могли да прочетат онова в душата ми, а не са пресмятали.

 

Денят на БЛАГОДАРНОСТА – любимият ми американски празник, един от малкото, които почитам. Дата, която бих желал да видя и на българския календар! За да може по-често да присъства това уникално и възвишено чувство и в нашата психика и култура.  Качество, което трябва да притежава, или да придобие всеки българин! 

 Защото нещата в тоз живот не се случват просто ей така! Има инициатива и подкрепа, просто да се случат, и да съществуват!

THANK YOU FRIENDS BULCARICA.COMДа вземем и да си преведем само две думички от английски: appreciation & respect ! Благодарност и уважение!

Да, сега е времето да кажем на всеки, който ни е разбрал, изслушал или помогнал през изминалата година. На тези, на които съм потропал на вратата и те са могли да прочетат онова в душата ми, а не са пресмятали келепира. 

“В крайна сметка ние бродим из един свят, в който нищо не е сигурно и ако ти е трудно да видиш пътя или да различиш майстора от учениците, причината може би е в това, че самото пътешествие е по-важно от това, кой кого води и кой кого следва.”

Като започнем първо от нашите семейства и фамилия, че са били до нас и в най-трудните моменти. На всички близки, които са ме мислили и продължават да ме учат да живея! Най-вече на моите деца, които обичам повече от живота! 

Да благодарим на всеки един, който по един или друг начин, ни е дал и дава това изключително предимство да РАЗБИРАМЕ – ДА НИ ОТВОРИ ОЧИТЕ.

“Учудващо е колко малка част от живота ни заемат значимите мигове. Най-често те свършват, преди още да са започнали. Но хвърлят светлина в бъдещето и правят човека, който ги е породил НЕЗАБРАВИМ.”  (из: „Анна и кралят”)

FAMILYДа кажа тази прекрасна дума и на българските родители в Америка, които успяват да запазят в децата си Българското! Защото децата не помнят това, на което си ги научил, а помнят това, което си самият ти! Завинаги!!!

THANK YOU BLAGODARIAРазбира се и на дечицата, които въпреки натоварената си програма, намират сили за да получат БЪЛГАРСКО ПОЗНАНИЕ! Въпреки, че повечето от тях са родени тук в САЩ. И да не забравяме, че наистина е по-добре да ги научим да дават, вместо да получават! Да не бъдат дребнави, дребни души, но да се радват за малките неща! Тези парченца от пъзела, наречен Живот. Да спрем навикът си все да търсим недостатъци, да упрекваме – това ли е нашата награда за тях като деца !? Да ги “бутаме напред”, дори когато отказват да вървят !?

Да им покажем кое е наистина зло и кое добро. Да разпознават добре скритото и нескрито лошо и фалшивото и откровенно хубаво в този живот! Не само да слушат ежедневното фалшиво, и дори понякога изгонващо “Thank you” около тях, а да чуват истинското БЛАГОДАРЯ!

Да ги научим да са БЛАГОДАРНИ! За да могат и мама и татко да чуят, ние, че децата им са признателни за цял живот!

“Благодаря ти, мамо,
за твоя топъл скут,
за майчиното рамо,
за майчиния труд.” /”Празничен календар на българчето”, Асен Босев/

 “Благодаря ти татко, че показа ми колко бедни сме самите ние!”

Да кажа БЛАГОДАРЯ на всички, които бяха с нас в уебсайта BulgariCA – БулгариКА | For BULGARians In CAlifornia

Нека да кажа БЛАГОДАРЯ на всички! На всеки българин, който по един или друг начин носи родното на местна почва!

Най-накрая, да благодарим на самите себе си! И да помислим за секунда-две, дали сме били полезни за самите нас, и дали това е така, ако сме полезни за самите други хора около нас. Да спрем гордостта за да видим и реалността, и да сме способни да благодарим!

Да живеем – докато сме живи, за да оставим жива следа! 

Стигне ли човек до смъртта, нищо, че е бил може би способен, с влияние, гениален – умира ли без благодарност и необичан, животът му положително изглежда провал, а самата смърт – смразяващ ужас.

Смъртта може да бъде и точка, и запетайка за един живот!

THANK YOU SIGNATUREЖивейте благодарно !

 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Happy Thanksgiving Day !

Евгени Веселинов, гл.редактор BulgariCA – БулгариКА (www.bulgarica.com)

ИСТОРИЯТА НА ПРАЗНИКА

 

HappyThanksgivingАКО НЕ СТЕ ГОТОВИ С ПУЙКАТА! /СЪВЕТИ И РЕЦЕПТИ/

СЪВЕТИ ЗА ВСИЧКИ

• Ако  е силно замразена, се оставя навън да се размрази от предходната вечер!
• Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок.

ЗА ПЛЪНКАТА: киселото зеле, ако е пресно – за да се вкисне се прибавя половин кафена лъжичка лимонена киселина!

Ако искате да печете пуйката пълнена, ето няколко неща, които не бива да забравяте:

• Всички видове птици са особено податливи на бактериите на салмоне¬лата, особено при по-ниски температури. Дръжте пуйката винаги добре охладена, преди да прибегнете до печене.
• Напълнете пуйката точно преди печенето, а не часове по-рано! Не я претъпквайте с плънка – по този начин плънката се сварява по-бързо и по-добре.
• Винаги пробвайте дали плънката е готова. Трябва да показва 80° С на термометър с моментални показания. Ако птицата е готова, а плънката не, извадете пуйката от фурната, преместете плънката в намазана с масло касерола и продължете да я печете (докато пуйката си почива).
• След благополучното изпичане на пуйката ви очаква още едно изпитание – нарязването на порции. Препоръчваме ви това да стане в кухнята, а не на масата пред гостите, особено ако досега нямате опит с тази материя. Иначе съществува реална опасност някое бутче да скочи в скута на свекърва ви, което няма да е най-добрата реклама за вашите кулинарни способности.

Пълнената печена пуйка се пече на 170*С / 340*F (умерена фурна), за не по-малко от три часа и половина до 4 часа! Вижте и други предложения!

_______________________________________________________

1) Пълнена пуйка – I вид: с кисело зеле
Thanksgiving_turkey

Начин на приготвяне:

Нарязва се киселото зеле (ако е прясно – за да се вкисне, се прибавя половин кафена лъжичка лимонена киселина), и се поставя в тенджера с червен пипер и олио. Налива се вода и се вари, докато не е полуготово. Пуйката се осолява (може и с бульон).
За плънката:
Дреболиите на пуйката се сваряват и нарязват. В отделено тиганче се запържва една глава лук в масло, прибавят се и дреболиите + 1ч.ч. и половина ориз+ буркан гъби + една шепа стафиди +черен пипер, сол (бульон), магданоз, джоджен – и се оставя да се свари докато ориза полуомекне.

Пълни се пуйката с готовата плънка и се зашива. След това се поставя в голяма тава, върху част от полусвареното зеле, като с останалата част от зелето се покрива самата пуйка. Покрива се с фолио и се пече за около 4 часа.
Поднася се с нарязани парчета лимон и люта чушка.

——————-

Да продължим да опитваме да бъдем щастливи в тези трудни времена и също да се помъчим да живеем в мир с околните.
________________________

2) Пълнена пуйка –II вид: с печени картофи

Roast_Turkey_and_Mashed_PotatoesНачин на приготвяне:
Картофите се измиват и нарязват.
За плънката:
Същата като Вид I.

Разликата е в това, че напълнената пуйка се запича за 2ч. И след това се прибавят картофките за следващите 2ч. под фолио.
——————

3) Пълнена пуйка – III вид: с кайма (без дреболии)
Начин на приготвяне:
Нарязва се киселото зеле (ако е пресно – за да се вкисне се прибавя половин кафена лъжичка лимонена киселина), и се поставя в тенджера с червен пипер и олио. Налива се вода и се вари, докато не е полуготово.

Пуйката се осолява (може и с бульон).
За плънката:
В тиганче се запържва една глава лук в масло + 1ч.ч. и половина ориз+ 150гр. кайма ( може да се прибавят и ненужните кожички от пуйката) + буркан гъби + една шепа стафиди +прибавя се и сос чили + черен пипер, сол (бульон), магданоз, джоджен и се оставя да се свари, докато ориза полуомекне.

Пълни се пуйката с готовата плънка и се зашива. След това се поставя в голяма тава върху част от полусвареното зеле, като с останалат част от зелето се покрива самата пуйка. Покрива се с фолио и се пече за около 4 часа.
Поднася се с нарязани парчета лимон и люта чушка.

—————————-

Помнете, че има Бог там горе и заради НЕГО трябва всеки ден да се стараем да бъдем по-добри хора и да сме благодарни за всичко, което ТОЙ ни дава.
____________________________________________

4) Пълнена пуйка – IV вид: с пилешко бутче (без дреболии)
Начин на приготвяне:
Нарязва се киселото зеле (ако е пресно – за да се вкисне се прибавя половин кафена лъжичка лимонена киселина), и се поставя в тенджера с червен пипер и олио. Налива се вода и се вари докато не е полуготово.

Пуйката се осолява (може и с бульон).
За плънката:
Пилешките бутчете се сваряват и обезкостяват. В отделено тиганче се запържва една глава лук в масло, прибавят се пилешкото месо + 1ч.ч. и половина ориз+ буркан гъби + една шепа стафиди +черен пипер, сол (бульонче), магданоз, джоджен и се оставя да се свари докато ориза полуомекне.
Пълни се пуйката с готовата плънка и се зашива. След това се поставя в голяма тава върху част от полусвареното зеле, като с останалат част от зелето се покрива самата пуйка. Покрива се с фолио и се пече за около 4 часа.
Поднася се с нарязани парчета лимон и люта чушка.
—————–

5) Печена пуйка
Продукти:
 1 пуйка, 90г. топено масло, 120г. ориз, 50г. стафиди, 60г. лук, черен пипер, сол.

За гарнитурите: 2 средно големи кисели зелки, 1 чаша мазнина, червен пипер.
За бял ориз – 1 чаша ориз, 20г прясно масло, черен пипер, сол.

Пуйката се напълва и се слага във вряла вода да се вари. Полусварена се изважда, натрива се с масло и червен пипер и се поставя в тава върху киселото зеле да се пече. Щом се зачерви кожицата и месото се къса, ястието е готово.
—————–

6) Печена пуйка
Продукти:
 1 пуйка, 1 глава лук, 3-4 лъжици масло, 1 чаена чаша ориз, бульон, 1 кафена чашка стафиди, 1 чаена лъжица черен пипер, 1/2 чаена лъжица канела, ситно нарязан магданоз и сол

Приготвяне: Пуйката се посолява отвътре и отвън. Дреболиите се сваряват в подсолена вода и се нарязват на ситно. Ситно нарязаният лук се задушава с маслото до омекване, прибавя се оризът, който се пържи, докато стане прозрачен, след което се залива с 1 1/2 чаша от бульона на дреболиите, стафидите, черния пипер, канелата, магданоза и солта.
С тази смес се пълни пуйката и се зашива. Слага се в тавичка, намазва се с масло, отстрани се сипва 1 чаша от бульона и се пече в умерена фурна. За да остане пуйката сочна, се полива често със соса.
Можете също, докато се пече, да я покриете с листа от кисело зеле, за да не изсъхва месото, както и да я печете върху 1 нарязана на ситно кисела зелка.

———————————

7) Празнична печена пуйка с пълнеж

Продукти:
3 с.л.масло или маргарин
1 голяма глава лук, нарязан на ситно
5 чаши царевичен хляб
5 чаши препечена галета
1 ч.л.сода за хляб
1 ч.л.подправка за пиле
1/4 ч.л.черен пипер
3/4 чаша пилешки бульон
1 голямо яйце (леко разбито)
1 пуйка, размразена
1 1 с.л.олио

Начин на приготвяне:
В средно голям тиган разтопете маслото и запържете в него лука до омекване.Отстранете от огъня.В голяма купа смесете царевичния хляб, галетата, , содата и черния пипер.Изсипете и лука.В малка купа смесете бульона и яйцето.Изсипете ги в хлебната смес.Покрийте съда, за да се овкуси добре.

Загрейте фурната до 170°C. Измийте пуйката, подсушете и Отстранете шията и дреболиите. Напълнете пуйката и я овържете с дебел конец.
Поставете я в дълбока тавичка, с гърдите нагоре. С помощта на четка обилно намажете с олио. Хубаво е да използвате термометър за печене, който трябва да поставите на дълбоко, без да се опира в костите. Остатъкът от пълнежа поставете в друг съд с капак.
Печете около 3 до 3 и 1/2 часа, с фолио, за да не прегаря месото, докато термометърът покаже 80°C. Печете остатъка от пълнежа за около 30 минути, преди да стане готово и месото, можете да добавите 2-3 с.л.бульон. Преди да нарежете месото, оставете пуйката да престои 15-20 минути.
—————————–

Пълнена пуйка със сармички – рецепта на класическо ястие за коледната трапеза

* 1 средно голяма пуйка ( около 3 кг.)
* 1 голяма кисела зелка
* 50 г краве масло
* 50 г шунка, нарязана на ситно
* 1 глава лук
* 100 г бекон
* 1 голяма ябълка
* 2 с.л. стафиди
* 2 с.л. коняк
* 1 ч.ч. ориз
* 1/2 ч.ч. вино
* 2 с.л. олио
* 3 с.л. свинска мас (или олио)
* 1 лимон
* 3 ч.ч. вода
* сол, черен пипер и ким на вкус

Пуйката се измива, намазва се отвътре и отвън със сол, масло и чеен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон. Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат.
Запържва се нарязания на ситно лук, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио. Добавя се 1 ч.ч. вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малки сармички с част от киселото зеле. С тях се пълни пуйката и след това се зашива отвора с бял конец (или се забожда с клечки за зъби).
От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а останалата част се нарязва на ситно и се запържва в тавата в която ще се пече пуйката в свинската мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон.
Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа (за да не прегори). Сипват се 2 ч.ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се полива със соса. Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост.
Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок.
Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути. Сервира се с гарнитура от варени картофи и плодове от компот от дюли, кайсии или праскови (те омекотяват киселия вкус на зелето).
———————————–

9) Печена пуйка над зеле (Бон Апети)
Thanksgiving turkey girlСписък на необходимите продукти:

1 пуйка (3 кг)
100 г сланина
2 кг кисело зеле
3-4 ч. л. червен пипер
3-4 дафинови листа

за плънката:
1 глава лук
300-400 г ориз
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1. Лукът се нарязва на дребно, запържва се за 1-2 минути и към него последователно се добавят оризът, предварително сварените и нарязани на дребно вътрешности, солта и черният пипер. Долива се бульонът, в който са врели воденичките, и се запържва, докато оризът поеме водата.

2. Нарязаната на дребни парчета сланина се поставя в сгорещен тиган да се разтопи (до получаване на пръжки). Киселото зеле се нарязва на ивици, задушава се в тенджера с малко мазнина и се подправя с червен пипер. Разбърква се, добавят се сухите дафинови листа и приготвените от сланината пръжки и всичко се слага в подходяща тава.
3. Пуйката се натрива отвътре много добре със сол и черен пипер, пълни се с готовата плънка, зашива се и се поставя в тавата върху зелето. Отгоре се покрива с ивици сланина и зелеви листа и се сипва вода, почти да покрие зелето. Тавата се покрива с фолио и се пече около 3 1/2 часа в умерена фурна.

Благодаря, благодаря, благодаря, благодаря и
БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!