Калифорния с най-скъп бензин за Денят на Благодарноста – най-високи цени в САЩ от 4 години насам

Повече от 48,5 милиона американци ще изминат поне 50 мили

Лос Анджелис е градът, в който има повече МПС-та, отколкото жители, и допринася най-много тежест за по-висока ср.цена на бензина в щата и в цяла Америка. Освен броят на аспусите, голямо значение за високия ср.разход на гориво са големите разстояния, поради ниското строителство (земетръсна зона) и страхотния трафик “световен шампион”. Повече от 104 часа средно са прекарали шофьорите-“ангели” в трафик през 2016 г, което поставя града на върха в света.

21 ноември 2018 г. Калифорния запазва “челните си позиции” за най-скъп бензин и за Деня на благодарността в Съединените щати. Американците,  като цяло пък ще платят най-високите цени по “празничните” бензиностанции от 4 години насам.

Средната цена на дребно бе средно $2,61 долара за галон в понеделник, което е увеличение с 4 цента от същото време миналата година, според данни на държавната администрация за енергийна информация. По-високите цени на суровия петрол “спасяват добрите” стойности на горивото за МПС-тата през последните няколко години.
 
“Преди 4 години по време на този празничен уикенд ОПЕК реши да отвори “казанчетата” и това доведе до спад в цените, и така през последните 3 години имаме относително ниски цени на дребно, въпреки, че трудно се случва, то следва година след година,” споделя Патрик Де Хаан, ръководител на анализ на петрола в ГазБъди.

Повече от 48,5 милиона американци ще изминат поне 50 мили за празника на благодарността, според най-голямата компания за обслужване по пътищата – ААА. Това прави 2,425,000,000 мили, за което ще са им нужни 121,250,000 галона
бензин при среден разход 5 галона за 100 мили, за които през този уикенд ще платят $316,462,500. Ако всичките бяха Калифорнийци това щеше да им струва  $406,187,500 (вж. по-долу защо е тази разлика). 

21 ноември 2018 LAX – международното летище в Ел Ей вечерта преди Денят на Благодарноста 2018. Снимката направих в 21:30 от виадукта на входа на аерогарарата. Фото: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА

 
Лос Анджелис е градът, в който има повече МПС-та, отколкото жители, и допринася най-много тежест за по-висока ср.цена на бензина в щата и в цяла Америка. Освен броят на аспусите, голямо значение за високия ср.разход на гориво са големите разстояния, поради ниското строителство (земетръсна зона) и страхотния трафик “световен шампион”. Повече от 104 часа средно са прекарали шофьорите-“ангели” в трафик през 2016 г, което поставя града на върха в света, следван от Москва (Русия) с 91 часа “замръзнали” на пътя и Ню Йорк с 89, по данни на елитната фирма за анализ на транспорта – Инрикс. 
 

Райони на концентрация на автомобили в Лос Анджелис, Калифорния.

Спрямо площта на всеки 2 кв. мили в Ел Ей има автомобил. 
Над 31,000,000 са регистрираните МПС-та в слънчевия щат, в т.ч. тези за бизнес, и най-малко 21,000,000 от тях са личните автомобили. 
Изключително малко са градовете в Щатите, където всеки дом да има средно по-малко от един автомобил.
Докато хората си плащат по-високи цени на бензина в сравнение с миналата година, могат само да бъдат благодарни за нестабилността на петролния пазар и доброто понижаване на цените на колонките спрямо месец октомври т.г.. Средната цена е намаляла с около 20 цента през последните шест седмици, според ОВОС.
 
Водачите на МПС на брега на Атлантическия океан, който има около половината от капацитета на САЩ за рафиниране и произвежда повече бензин, отколкото консумира, пък ще се радват на още по-ниски цени. На 19 ноември средните цени на бензина на Източния бряг бяха с 30 цента на галон по-ниски от средните за страната, докато цените на Западния бряг бяха с цели 74 цента на галон по-високи. Така шофьорите в Калифорния плащат с цял долар повече от събратята си в Ню Йорк.