Грами за албум на български хор и испански вокал

Албумът “Al este del cante” на Арканхел с хор Нови български гласове “Еструна” взе Грами в Лас Вегас.

16 ноември 2018  г. (Лас Вегас) Хорът Нови български гласове с испанския изпълнител Арханкел (Arcangel) получи престижната статуетка “ГРАМИ” в категория “Най-добър фламенко албум” за “Al este del cante”.

На провелите се в Лас Вегас 19-и поред награди “Латино Грами” 

Хорът е създаден в Нов български университет (НБУ) и в него участват бивши и настоящи студенти на Университета. Създател и диригент на формацията е Георги Петков.

Проектът “Еструна” с оригинална музика и нови интерпретации на испанското фламенко и българския фолклор, са преплетени в единен художествен образ. Вокалните аранжименти са дело на композитора и диригент на проекта – доц. д-р Георги Петков, преподавател в департамент “Музика” на Нов български университет. Замислен e през 2012 г. в София от продуцентите от “Джаз плюс” и испанския фламенко певец Arcangel, след което проектът привлича диригента Георги Петков. 

“Еструна” е нова българо-испанска музикална програма от оригинални композиции и аранжименти на традиционна фламенко и българска музика за хор и фламенко вокал, акустична китара, перкусия и контрабас. 

Първата им съвместна среща с публиката е през 2013 г. в зала “България” в София, след което музикантите и певиците излизат многократно заедно на сцените на различни фестивали в Мадрид, Гранада, Севиля, Кордоба, Уелва, Картахена, Памплона, Барселона, Мерида, Ла Унион.

Албумът е записан на живо през месец август 2017 г. от концертите на Арканел с Нови български гласове в Алахар, Ла Гранха и Мерида, Испания.

Корицата на албума Al este del cante на Арканхел с хор “Нови български гласове”
дир. Георги Петков, с Дани де Морон (кит), Рикардо Морено (кит), Хосе Мануел Посада “Попо” (бас) и Агустин Диасера (перк)

Това е световно признание. След този огромен успех се надявам на още много концерти, за да могат повече хора да се докоснат до това вълшебство“ – диригентът на хора доц. д-р Георги Петков каза в „Преди всички“, БНР.

В състава на най-младия камерен народен хор Нови български гласове съм включил основно студенти от НБУ, които са преминали школата по народно пеене на Нелка Петкова. С тези младежи работя още от НМУ “Л. Пипков”, където съм бил техен учител и ги познавам добре. Всички те са част и от “Фолк-джаз формацията” на НБУ, където продължават да участват и след тяхното завършване. Една от големите ми мечти като преподавател е да видя на световна сцена наши студенти от Нов български университет и ученици от Национално музикално училище “Любомир Пипков”. Този иновативен международен музикален проект ми предоставя точно такава възможност. Радвам се много на тези млади хора с прекрасни професионални качества и умения, които ме карат да се чувствам горд! Шест от осемте момичета, с които представихме новият албум “Al este del cante” в Испания през май 2018 г., са възпитаници на Нов български университет”, казва доц. д-р Георги Петков, диригент и аранжор на проекта.

Продуцентът на музикалния проект Маргарита Борисова призна, че не е очаквала да получат такова голямо признание:

Силно сме вярвали, че музиката, която се ражда от формацията, ще бъде призната. Това е уникално съчетание между две традиции в един цялостен и хомогенен проект. Трябваше да намерим пресечната точка на две много различни традиции и да създадем нова музика. По същество проектът предлага нова музика“.

Част от песните са и по текстове на Федерико Гарсия Лорка – Aurora de Nueva York, La leyenda del Tiempo, Baladilla de tres ríos, както и авторска поезия на Исидро Муньос – Vieja blancura, 23 diez, Galaxia rosada, Al Este del cante, La capital a al sol.

В албума, който се издава от Universal Music Spain S.L.U., са включени традиционни текстове от българския фолклор като “Лале ли си”, “Кузум Еленке”, “Мъри Радо” и “Дъмбата”. Вокалните аранжименти са на диригента на хора Георги Петков.