Наглият вицепремиер Валери Симеонов даде оставка – премиерът Бойко Борисов я прие – майките на деца с увреждания ликуват (видео)

“Целта ми е да лиша протестите от тяхното основание”

Валери Симеонов Симеонов е български предприемач и политик, съпредседател на коалиция Обединени патриоти. Вицепремиер по икономическата и демографската политика в третото правителство на Бойко Борисов.

16 ноември 2018 г. Най-наглият министър в правителството на Бойко Борисов – вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, която бе приета от премиера.

Това се случи след близо месец упорити протести на майките на деца с увреждания, които бяха тежко обидени от Симеонов. 

За оставката си Валери Симеонов отрече, че Борисов го е накарал и обвини медиите.  

Решението съм го взел днес следобед, след като се консултирах с моята парламентарна група. Борисов не ме е накарал.”

“Медийната кампания срещу мен удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Това аз не мога да си го позволя! Не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък”, заяви Симеонов на извънреден брифинг в Министерския съвет, който директно гледахме в САЩ в инет.

Нагъл и надменен до край, Симеонов заяви с подигравателен тон, че се оттегля от поста си “с цел да лиши протестите от тяхното основание”. Като наблегна на постигнатите успехи за времето, през което е бил вицепремиер. По-рано Симеонов отказа да подаде оставка

На 21 март 2017 г. Симеонов се държи агресивно като дърпа възрастна жена от турски произход на границата с Турция. През октомври 2018 г. нарича майките на деца с увреждания, които протестират “кресливи жени с уж болни деца”, след което предизвиква нови протести и му е поискана оставката от БСП, Воля и Атака.

 

+++ КОЙ Е ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ +++

Валери Симеонов Симеонов е български предприемач и политик, мажоритарен собственик на телевизия СКАТ. Съпредседател на коалиция Обединени патриоти. Вицепремиер по икономическата и демографската политика в третото правителство на Бойко Борисов.
Синдикален лидер на КТ „Подкрепа“ и един от основателите на СДС – Бургас. Заедно с Волен Сидеров е от създателите на политическа партия „Атака“.
На 17 май 2011 г. заедно с Валентин Касабов и Данчо Хаджиев учредява политическа партия „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ).
Синдикален лидер на КТ „Подкрепа“ и един от основателите на СДС – Бургас. Заедно с Волен Сидеров е от създателите на политическа партия „Атака“.
На 17 май 2011 г. заедно с Валентин Касабов и Данчо Хаджиев учредява политическа партия „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ).

Валери Симеонов е роден 14 март 1955 г. в град Долни чифлик, област Варна в семейство на Симеон Балевски, военен (запасен полковник от армията) и учителка. По бащина линия произхожда от стар охридски род, едни и същ с този на Васил Балевски, революционер, и Ангел Балевски, заместник-председател на Държавния съвет на Н.Р. България и близък до Тодор Живков. Израства в с. Зараево. Завършва ямболската математическа гимназия с пълно отличие. Оттогава датира приятелството му с Волен Сидеров, който е от Ямбол и също е възпитаник на математическата гимназия.

“Тежка казарма беше, но съм страшно доволен, че я изкарах. Там се научих, че свободата е да се наложиш над самия себе си. Или да не се.”

Завършва електроинженерство във ВМЕИ – София. През годините родителите му сменят няколко населени места, заради работата на баща му.

“Като студент във ВМЕИ „Ленин” в София не харесвах първите години, през които се учеха и излишни работи.  Самодисциплината обаче ми помогна да съм един от оцелелите от касапницата на истинските изпити. След две години следване бях един от малкото останали в моята специалност.”

Започва работа по разпределение като помощник технически ръководител в „Трансстрой“, след това работи в отдела по реконструкции на Летище Бургас и в кораборемонтния завод „Драгни Недев“. Три години плава в Атлантическия океан с траулери на „Океански риболов“, като електромеханик. От 1985 г. до 1991 г. е енергетик в най-тежкото производство на металургичния комбинат край Дебелт – прокатната линия на Стан-300. В този период прави няколко рационализации по електрическата част на железопътната линия Бургас-Дебелт и по оптимизацията на технологичния процес в Стан-300. Синдикален лидер на КТ „Подкрепа“ в комбината, един от основателите на СДС – Бургас.

“Като всеки нормален българин, се напих от радост вечерта на 10 ноември 1989 г. Промените ме караха да вярвам, че е дошло моето време. Избраха ме за първи председател на новия синдикат „Подкрепа” в Бургас. Но безкрайното дърдорене и въздухарщини на новоизпечените функционери бързо ме отвратиха. И се върнах в Дебелт. Там направих най-мощната организация на „Подкрепа”. Стачката срещу тогавашното правителство на Андрей Луканов тръгна всъщност оттам.”

През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс Меден рудник.
През 1992 г. трима бизнесмени, Антон Ангелов, Румен Пеков и Валери Симеонов, започват да изграждат кабелна телевизия в жилищен комплекс Меден рудник в Бургас. На 24 януари 1994 г. стартира телевизия СКАТ с първата новинарска телевизионна емисия. Той притежава и бургаския вестник „Десант“.

“Скочих в частния бизнес с поставяне на таксиметрови апарати в баракоподобен гараж на един приятел в „Меден рудник”. Работехме от 6 сутринта до 1 вечерта, често и отвън, на минусови температури. През 1992 г. с първите спестявания не си купих „Мерцедес”. Бях на светлинни години далеч от мисленето на тогавашните парвенюта.Инвестирах в кабелна телевизия. Там продължих в познатия стил на работа – от сутрин до сутрин. Резултати имаше, но парите все не достигаха. Всичко, спечелено от абонаментни такси, влизаше отново в употреба и две години след началото по-голямата част от Бургас бе кабелизирана. Тогава дойде моментът за старата ми мечта – собствена програма.”

През 80-те години на XX век Валери Симеонов подава молба за членство в БКП, която е отхвърлена. В последствие става синдикалист и е един от основателите на СДС-Бургас.
След местните избори през 2007 г. е избран от листата на партия „Атака“ за председател на общинския съвет в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, като става председател на общинския съвет. През януари 2009 г. подава оставката си, заради гласуваното от мнозинството общински съветници решение да бъде изградена джамия в ж.к. Меден Рудник. През ноември 2009 г. заедно с още 10 съветника от „Атака“ напуска партията, те посочват че „не припознават в действията на парламентарната група на Атака двадесетте принципа и цели на партията, заради които те са влезли в местната власт“. Оттогава прекъсва и контактите си със своя кумец Волен Сидеров.
На 17 май 2011 г. е сред тримата учредители на политическа партия „Национален фронт за спасение на България“. През 2014 г. и 2017 г. е избран за народен представител, съответно от листите на Патриотичен фронт и Обединени патриоти. Председател на ПГ на „Патриотичен фронт“ в 43 Народно събрание.
На 10 юни 2016 г., след седем години пауза, Валери Симеонов се среща с Волен Сидеров за сближаване на позициите.
Валери Симеонов се споразумява с лидерите на „Атака“ и ВМРО-БНД за обща кандидатура на трите партии за президентските избори през 2016 г.
На 4 май 2017 г. е избран за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика в третото правителство на Бойко Борисов.
На 21 март 2017 г. Симеонов се държи агресивно като дърпа възрастна жена от турски произход на границата с Турция. През октомври 2018 г. нарича майките на деца с увреждания, които протестират “кресливи жени с уж болни деца”, след което предизвиква нови протести и му е поискана оставката от БСП, Воля и Атака.

На 16 ноември 2018 г. Валери Симеонов подава оставка, като вицепремиер на Р България. 

“Вдовец съм. Но това е прекалено лично. Имам дъщеря, която работи в София, а синът ми е в Бургас. Миналата година беше абитуриент. Аз съм работохолик, знаете. Историята, която не сме учили в училище, е моя слабост. Работният ми кабинет е затрупан от книги. Затова и спонсорирах изграждането на паметника на забравения ген. Колев. Никога не съм имал шофьор, управлявам сам личния си автомобил. Ситроенът е страхотна кола. А фигурата си дължа на тренировките по бокс.”

“Първият ми учител по китара беше брат ми, а инструментът беше купен със свидно спестените пари, които взех от копаене на канали цяло лято, платено с огромната сума от 35 лева. С „Кремоната” много ентусиазирано свирех ритъм-китара в ученическа група, която никак не беше толерирана от училищното ръководство. „Бийтълс“, „Лед Цепелин“, „Фрий“, „Юрая Хийп“, „Пърпъл“ бяха в репертоара на школската ни банда, която правеше забавите на Математическата гимназия. Много по-късно станах близък приятел с втория вокал на „Юрая“ Джон Лоутън, който снима в СКАТ тв поредица документални филми за България.”