За 1ви път 9 музикални и танцови групи за народен фолклор от цяла Калифорния в Ел Ей – “Хоротропци се разширяват” (снимки и видео, история на ансамбъла)

На VI-ия пореден годишен концерт, всичките девет (9) участници са обединени от ансамбъл Хоротропци с ръководител Веселка Василева, който повече шест (6) години пише история на българския фолклор в Калифорния и САЩ. Всичко започва през 2012 г.. когато Алина Маринова избира Веселка за преподавател по народни танци в Санта Моника.

Постер на VI-я Годишен концерт на фолклорен ансамбъл “Хоротропци”, Лос Анджелис, Калифорния

Дебют на състав от столицата на Калифорния – Сакраменто

Единственният в САЩ еко-клуб по “българска фолк-аеробика” показва формули за удължаване на средната продължителност на живот

Хит на програмата е детски ансамбъл за народни танци в “Града на Ангелите”

“Зех тЪ Моме, Зех тЪ” или „Юницата ни е за даване, само търговеца да видим!” … вижте видео за историята на Хоротропци и участниците т.г.

4 Ноември 2018 г. За първи път в Лос Анджелис, Калифорния цели девет (9) девет музикални групи ще се съберат на една сцена. Причина за рекорда е най-многобройния ансамбъл за народни танци на Западния бряг в САЩ – Хоротропци, който за първа година ще обедини родни фолклорни звезди от щата на свой годишен концерт, който т.г. е VI-ти пореден.    

Специално име е избрано за концерта  “Обичаи от българската традиционна сватба” със народния повик от постера “Зех тЪ Моме, Зех тЪ”. Той е посветен на един от най-големите и значими обреди в живота и отбелязва прехода от промяната на статута на всеки, съзряването на момъка и момата. Подготовката на българска традиционна сватба, като от едно време е интересна и трудна работа, така както се оказала и тази за събитието, но успяли.  

Първи в списъка е група “Лудоноги” от района на Удланд Хилс, които там репетират в спортния център G-Way на многократния световен шампион по карате Гриша Тодоров. 

“Лудоноги” от Удланд Хилс в спортния център G-Way

Дебют в Ел Ей прави фолклорно-танцовата група за сценични изяви от Сакраменто “Росна Китка”, със седалища и учасрници в столицата на щата Сакраменто и елитния район на Бъркли. “Столичните китки” имат собствен стил балкански фолклор, който са нарекли “китки” и сами си го композират. От 2014 г. до сега са играли на редица български и международни фестивали. 

“Росна Китка” с изпълнители от Сакраменто и Бъркли

От топ-предградието на Сан Диего – Сан Маркос, на сцената в Лос Анджелис ще застане групата “Хороводна среща”. “Марковите” танцьори ще представят и Шопски танц по Зидарско хоро с хореография на Елена Димитрова и аранжимент на Борислав Сгуровски от именития Ансамбъл Тракия (създ. 1874 в Пловдив), който има изнесени хиляди концерти във всички краища на България и 53 страни по света със стотици награди. Хорът на  “Тракия”, който записа с Марсел Селие своите прекрасни песни на 2ия и 3ия компакт диск от поредицата “Мистерията на българските гласове” имаше огромен успех при 1то представяне на България в зала “Олимпия” в Париж през 1990 г.  и бе номиниран за наградата “Грами” и се нареди на 3то място в класацията на “Билборд”. 

“Хороводна среща” пред Сръбската Православна Църква “Св. Георги” в Сан Диего, в чиито помещения се правят служби и фестивали за българите от регистрираната там БПЦ “Св. Николай Чудотворец”.

 
На VI-ия поредент годишен концерт на “Хоротропци” от северната част на Сан Диего в Ел Ей пристига съставът “Дилмана”, който е основан в началото на 2016-та в градчето Виста. 

Танцова група “Дилмана” от градчето Виста в Сан Диего на “Фестивала на мешаната скара и българската носия” в най-южния град на Калифорния.

 
На “собствен терен” ще разпънат акордеон и микрофон семейство музиканти Гергана и Димитър Тончеви. Дуетът е добре познат от български празници в Лос Анджелис, а музиката е техен живот, още от времето в България, където работят в ансамбъл ” Загоре”. Цели 18 години Димитър е корепетитор на танцов състав, към профсъюзен дом на строителя в Стара Загора, а двамата имат участия в Европа и Съединените щати.

Гергана и Димитър Тончеви на Българския фестивал в Ориндж през октомври 2017 г. На тимпани помага солистът на “Фактор” Оги Цолов.

 
Единственната на концерта 100% Американска група е “Веселба”, съставена от осем (8) музиканти и певци. Веселба е създадена в началото на 2000 г. и изпълняват традиционна българска и македонска фолклорна танцова музика. Петте (5) музиканти свирят на гайда, кавал, тамбура, тъпан и акордеон, а трима (3) певци изпълняват народен фолклор. Солистката на групата е пяла с добре известните музиканти и преподаватели по българска народна музика в UCLA Цветанка и Иван Варимезови.

100% Американска група “Веселба” е съставена от 8 музиканти и певци

 

Оля Карагьозова

Единственното солово изпълнение е на певицата Оля Карагьозова, която ще застане пред микрофона с новата си песен “Помниш ли Янке”. Оля пее от дете, няколко пъти участва на “Пирин Фест” (1994), издава албум “Златни Рози”, в който са включени две песни на известния български композитор, аранжор и пианист Митко Щерев, създал група “Диана Експрес”.

Оля Карагьозова е родена в Дупница, 8 години живее в Нешвил, а от скоро е в Лос Анджелис. 

 
Единственният в САЩ еко-клуб по “българска фолк-аеробика” Д.Е.Б.А. ще покаже формули за удължаване на средната продължителност на живот. Д.Е.Б.А. е създаден преди 7 години в един от “ТОП 10” “най-сигурни” градове в САЩ – Ървайн с цел разпространение и съхранение на българските традиционни песни и танци по тия географски ширини, както и разширяване на усмивките и удължаване на средната продължителност на живот на пеещите и танцуващи членове на групата, а също и на нейните фенове и симпатизанти. Името Д.Е.Б.А. е съкращение и е буквален превод на оргиналното английско име на групата – Dance Ethnos Bulgarian Aerobics (D.E.B.A.), което представя уникалният формат. “Еко-групата” по фолк-аеробика до момента има над 20 членове, от които един американец  и над 30 участия “на сцена” и в уоркшопове в Съединените щати. 
Ето един от тях с едно от най-известните имена на Ансамбъл Тракия Елена Димитрова, специално дошла от България: 

Деветата група е хитът на програмата на VI-ия годишен концерт на Хоротропци – ученици от БУ ,,Св. св. Кирил и Методий”. Това е и детското полълнение на Хоротропци, водено също от Веселка Василева, като репетициите са всяка седмица в Кълвър сити. 

На VI-ия пореден годишен концерт, всичките девет участници са обединени от ансамбъл Хоротропци с ръководител Веселка Василева, който повече от шест години пише история на българския фолклор в Калифорния и САЩ. Всичко започва през 2012 г.. когато Алина Маринова избира Веселка за преподавател по народни танци в Санта Моника. 

Хоротропци – Шопска Сюита – Юбилеен концерт 5 години (2017)

ХОРОТРОПЦИ – Историята

 

ЕДИН ОТ ВЪРХОВИТЕ МОМЕНТИ ПО ВРЕМЕ НА СЪЗДАВАНЕТО НА “ХОРОТРОПЦИ” БЕ СВАДБАТА НА РЪКОВОДИТЕЛКАТА НА АНСАМБЪЛА ВЕСЕЛКА ВАСИЛЕВА. СЪБИТИЕТО ЗАПИСА ЕДИН ОТ РЕКОРДИТЕ ПО ГЛЕДАЕМОСТ – НАД 140000 ГО ВИДЯХА. ВИЖТЕ ВИДЕАТА И ЩЕ РАЗПОЗНАЕТЕ МОМЕНТИ ОТ ТОВА СЪБИТИЕ И НА КОНЦЕРТА 2018. 

Истинска сватба на български фестивал в Сан Диего Калифорния (снимки, видео)