“Бразилският Тръмп” стана президент с категорична победа от 55%

8 октомври 2017 г. Жаир Болсонаро срещна президента на Съединените щати Доналд Тръмп във Флорида и говори от бар там на своите привърженици в Бразилия. Болсаноро ще встъпи в длъжност като 38-и президент на Бразилия на 1 януари 2019 г. Photo: esquerdadiario.com.br 

Най-десният кандидат Жаир Болсoнaро спечели категорична победа на президентските избори в Бразилия

28 октомври 2018 г. Най-десният кандидат Жаир Болсoнaро спечели категорична победа на президентските избори в Бразилия. 55% от гласовете за т.нар. “Бразилски Тръмп” срещу 45% за Фернандо Хаддад от лявата работническа партия.
Резултатът е същият от времето, когато страната е била под военно управление от 1964 до 1985 г.
Подръжници (защо):
– непонасящите престъпността
През 2017 г. на всеки 10 минути най-малко един човек е бил убит, общо 63,880.
– отчаяни от лявата партия
Последните двама леви президенти са съдени за корупция, вкл. Дилма Русев от български произход.
– бизнесмените
Недоволни най-вече от това, че Бразилия е може би най-богатата страна на ресурси, и управлението я е съсипало. Няма инициативи и уважение към бизнеса.
– евангелистите (около 30% от населението)
Против джендаризацията на човека, против легализация на почти всички аборти и наркотиците. Против училищната гей-програма. Списанието, свързано с ЛГБТ “ADVOCATE” нарече Болсoнaро “най-големият хомофоб на Бразилия”. В интервю за Playboy през юни 2011 г. Болсoнaро заяви, че “не би могъл да обича гей-син” и добави, че би предпочел всеки гей-син да “умре при злополука”.

Във видео интервю за Елън Пейдж, Болсаноро бе попитан, трябвало ли е да бъде бит като дете, в отговор на публичните си изявления, че децата-гейове трябва да бъдат бити. Болсаноро отвърна: “Ти си много хубава, ако бях кадет във военната академия и те видях на улицата, щях да ти подсвирна, добре, ти си много хубава. Но не мога, защото истината за сегашното време е, че то е на либералните навици, наркотиците, жените работят, и броят на хомосексуалистите наистина много се увеличи”.

Девиз: “Бразилия над всяко нещо – Господ над всичко” (“Brazil above everything, God above all”)

+++

Жаир Месиас Болсoнaро е бивш военен офицер и политик. Той е член на Камарата на депутатите, представляващ района на Рио де Жанейро, от 1991 г., член на Социално-либералната партия (PSL). Болсаноро ще встъпи в длъжност като 38-и президент на Бразилия на 1 януари 2019 г.

Жаир Месиас Болсoнaро е бивш военен офицер и политик. Той е член на Камарата на депутатите, представляващ района на Рио де Жанейро, от 1991 г., член на Социално-либералната партия (PSL). Болсаноро ще встъпи в длъжност като 38-и президент на Бразилия на 1 януари 2019 г.

Жаир Месиас Болсoнaро е роден на 21 март 1955 г. в Глисиеро, Сао Пауло. Болсoнaро завършва Военната академия “Агълхас Негра” през 1977 г. и служи в армията. Той стана известен на обществеността през 1986 г., когато написа статия за списание Veja, критикуваща ниските заплати на военните, след което е арестуван за 15 дни, въпреки че получил писма за подкрепа от колеги в армията; оправдан е 2 години по-късно. 
Излиза от армията през 1988 г. с ранг на капитан и се кандидатира за градския съвет в Рио де Жанейро, като е избран за член на Християндемократическата партия. През 1990 г. Болсoнaро е избран в долната камара на Конгреса и впоследствие е преизбран шест (6) пъти. По време на 27-годишното си мандат като конгресмен, Болсoнaро стана известен със силната си подкрепа за националния консерватизъм. Той е вокален опонент на левичарските политики, включително еднополовите бракове, абортите, либерализацията на наркотиците и секуларизмa.
Във външната политика той се застъпва за по-близки отношения със Съединените щати и Израел. В началото на 2018 г. той потвърди, че “пътуването до петте демократични държави Израел, Съединените щати, Япония, Южна Корея и Тайван показаха кои ще бъдем и как бихме искали да се присъединим към добри хора”. Болсаноро показа недоверие към Китай през президентската кампания, заявявайки, че “искат да купят Бразилия”.
По време на президентската кампания през 2018 г. той започва да защитава икономическите либерални и про-пазарни политики. Поляризиран и противоречив политик, неговите възгледи и коментари, които са описани като крайно десни и консервативни по природа, са както похвални, така и критични към Бразилия. 

Болсoнaро обяви предварителната си кандидатура за президент през март 2016 г. като член на Социалната християнска партия. Той обаче напуска партията през 2018 г. и се присъединява към Социално-либералната партия, която стартира президентската му кампания през август 2018 г. като пенсионираният генерал Хамилтън Мурао е негов титуляр. Той се представя като поддръжник на семейните ценности. Болсoнaро застана на 1-во място в първия кръг на общите избори на 7 октомври 2018 г., когато кандидатът за ПТ Фернандо Хаддад бе на 2-ро място. Двамата кандидати отново се изправиха на 28 октомври 2018 г., а Болсонаро спечели с 55% от гласовете срещу 45% за Хаддад. 

— ЗА ВОЕННАТА ДИКТАТУРА —
По време на своята политическа кариера Болсонаро направи редица възхитителни коментари за бразилската военна диктатура, която управляваше страната от 1964 до 1985 г. Той каза през 1993 г., осем години след завръщането на демокрацията, че военният режим “е довел до повече устойчива и просперираща Бразилия “. Болсаноро публично се позова на военната диктатура като “славен” период в историята на Бразилия и че под военната диктатура Бразилия се радва на “20 години ред и напредък”. През декември 2008 г. Болсаноро заяви, че “грешката на диктатурата беше, че тя измъчваше хората, но не ги убиваше”.
Болсаноро също многократно се възхищаваше от коментари за редица други латиноамерикански диктатури. Той похвали перуанския президент Алберто Фуджимори като пример за използването му за военна намеса срещу съдебната власт и законодателството. В интервю през 1998 г. в списание Veja Болсаноро похвали чилийската диктатура на Аугусто Пиночет и каза, че режимът “Пиночет”, който е убил над 3000 чилийски граждани, “трябваше да убие повече хора”.
В изказване преди гласуването в полза на импийчмънта на президента Дилма Русеф, Болсанаро отдаде почит на полковник Брилханте Устра, агент на военната диктатура на Бразилия, и обяви в Камарата на депутатите, че посвещава своето гласуване срещу убийството на Устра. Устра беше оглавявал секцията за изтезания “DOI-CODI”, където Русеф е била измъчвана по време на военната диктатура.
В телевизионно интервю с Камера Аберта през 90-те години на миналия век Болсонаро каза, че ако някога стане президент, той ще използва това като възможност да затвори националния конгрес и да започне сам военен преврат:
“Нямам никакви съмнения – щях да започна преврата още на първия ден и съм сигурен, че най-малко 90% от хората ще ме почетат или ще ми дадат овации. Конгресът днес не е добър за нищо, … тогава да се започва веднага преврат и нека превърнем това в диктатура”