Сменят времето в България – за една седмица разликата с Родината става с час по-малка

На 28 октомври 2018 г. (неделя, през нощта в събота) в 04.00 сутринта м.вр. в Родината преместват стрелките на часовника с един час назад (03:00) и ще спят с един час повече. На 4 ноември (неделя, през нощта в събота) същата операция ще извършат живущите в САЩ.

East Coast (NY) – 6 часа, Chicago – 7 часа , West Coast (L.A.) – 9 часа

Тази нощ в България преминават към зимното часово време, а в Съединените Щати това ще се случи седмица по-късно. ТАКА ЗА 7 ДНИ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И САЩ СТАВА С 1 ЧАС ПО-МАЛКА /East Coast (NY) – 6 часа, Chicago – 7 часа , West Coast (L.A.) – 9 часа/

На 28 октомври 2018 г. (неделя, през нощта в събота) в 04.00 сутринта м.вр. в Родината преместват стрелките на часовника с един час назад (03:00) и ще спят с един час повече. На 4 ноември (неделя, през нощта в събота) същата операция ще извършат живущите в САЩ.

ИСТОРИЯ

Смяната на времето се въвежда за пръв път през 1918 г. Измислят го в САЩ и го аргументират с енергийни, икономически, обществени и здравни доводи. И до днес в Северна Америка и Европа продължаваме да си местим стрелките на часовника два пъти годишно.

За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г., но той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на 1-та св. война през 1916г. Скоро след това Великобритания последва примера. На 10 март 1918 г. американският конгрес установява няколко часови зони и прави официално въвеждането на лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен. Тази промяна е валидна за 43 страни от Европа.

Любопитното е, че по света има страни, които никога не са приемали тази практика – почти цяла Африка, Югоизточна Азия, Венецуела, Ирак. Някои пък са го правели, но вече не виждат смисъл, и го премахнали – като Индия, Бразилия, Китай, половин Австралия и щата Аризона.

Връщането към астрономическото часово време в САЩ през 2019 г. ще се извърши на 11 Март 2019 г., а в България ще се извърши на 25 Март 2019 г.

Смяната на времето се извършва два пъти годишно – към лятното се преминава през пролетта, а към зимното – през есента.

Часовата зона (или часови пояс) е област от повърхността на Земята, която има еднакво официално стандартно време. Първата часова зона е създадена през 1847 г. от железниците на остров Великобритания, които започват да използват средно гринуичко време (GMT) при работата си на целия остров. През 1879 г. шотландско-канадският инженер Сендфорд Флеминг за пръв път предлага въвеждането на часови пояси в целия свят. Към 1900 година почти целият свят е разделен на часови зони, повечето от които използват за основа времето на някоя местна астрономическа обсерватория, без връзка с GMT. Минават десетилетия преди тези зони да се приведат до време с относително кръгло отместване спрямо GMT. Последната държава, която прави това, е Непал, където през 1986 г. се преминава към отместване с +5:45. В началото на 20 век в много страни е въведено лятно часово време, което днес продължава да се използва главно в умерения пояс.

СЪВЕТИ 

При някои хора дори промяна на дневния режим може да доведе до безсъние и преумора, особено при децата и при възрастните. От своя страна недоспиването пък може да доведе до депресия. Затова е необходимо докато организмът ви постепенно свикне с промяната, което обикновено трае около 14 дни, да се постарайте да намалите физическото и психическото си натоварване на работното място и у дома. Учени съветват да се приемат повече витамини и да се пият повече течности, докато организмът свикне с преумората.

СМЯХ

Добре, че Пепеляшка не си сверява часовника с промените наложени от правителствата, че инак само с тиква щеше да се придвижва.

Има дни, в които се поглеждаме в огледалото и започваме да вярваме в приказката за Пепеляшка. Как така до вчера изглеждахме красиви, секси и уверени, а днес, днес сякаш сме сменили самоличността си? – Не, не са били лошите феи, които, докато сме спали са ни правили магии за погрозняване. Всичко това е в главите ни.