Калифорния с половината от “ТОП 10” “най-сигурни” градове в САЩ

12 или повече от 1/3-та от общо 33-те места с най-малко престъпления в Съединените щати са в “най-сигурния щат” на Америка

“Най-сигурен град” е Нейпървил в Илинойс, предградие на Чикаго, на 28 мили (45 км) 

Ървайн е под №2 в “ТОП 10” на “най-сигурни” градове в САЩ. Той е специално създаден млад изцяло планиран град в Ориндж Каунти в щата Калифорния, САЩ. Носи името на бивш собственик на ранчо в областа – ирландецът Джеймс Ървайн (1827-1886). Когато пропада реколтата на картофи в Ирландия през 1845 г. Джеймс и по-малкият му брат Уилям се местят в Съединените щати. Джеймс 2ри е бил собственик на повече от 1/3-та от цялата земя на днешното Ориндж каунти. Районът започва да се развива през 60-те години на 20-ти век и градът официално е учреден на 28 декември 1971 г. Ървайн има площ от 66 кв.мили (170 km2). През 2018 г. М-вото на финансите на щата изчислява населението на града на 276,176 души. Повечето площ от Ървайн се намира в широка, плоска долина между Лома Ридж на север и Сан Хоакин Хилс на юг, където е по-евтино за живеене. В крайните северни и южни райони обаче има няколко хълмове, плата и каньони, където цените на наемите са значително по-високи. Ървайн има различни микроклимати, но сняг не пада, за последно “бялата радост” са видяли през 1949 г. През 2016 г. Ървайн става най-големият град в континенталната част на САЩ с азиатско- американско население, съставляващо около 45% от цялото на града. Той е “чартърен град” и е оценен е като един от най-големите градове за стартиращи фирми, и силната му бързо развиваща се икономика помогна на Ориндж Каунти да стане един от десетте най-бързо развиващи се пазари на труда. В Ървайн живеят над 2000 българи, има работещо българско училище „Паисий Хилендарски“ и регистрирана Църква “Св. Злата Мъгленска”, чиито редовни седмични учебни занятия и периодични църковни служби се провеждат в помещенията на сръбския Храм “Nativity of the Most Holy Theotokos” 

В Калифорния са половината от “ТОП 10” “най-сигурни” градове в САЩ – 12 или повече от 1/3-та от общо 33-те места с най-малко престъпления в Съединените щати са в “слънчевия щат”. Това показва авторитетната годишна статистика на компанията Ниче (NICHE), която се базира на годишните престъпления срещу човека и имотите (насилие и имуществена престъпност) спрямо 100,000 население и самото цяло население на града. Изследователите анализират публичните данни за престъпността – включително кражби на имущество и автомобили и проценти на убийства – от източници, като официалното преброяване на САЩ и данните на ФБР. Те също така разглеждат над 100 милиона коментара в интернет от директни потребители, които сами оценяват колко безопасно се чувстват в своите градове.

Области (Каунти) в Калифорния

От тези 12 калифорнийски оазиса, 8 са в Южната част на щата и 2 в Северната, като 10 от тях се намират на по-малко от 100 мили от Лос Анджелис, или директно са  част от големият “кръг” на града. В челната 10-ка на общата класация са Ървайн (2), Таузънд Оакс (3), Карлсбад (6), Сънивейл (7) и Глендейл (8). Следват Бурбанк (13), Темекюла (15), Роузвил (18), Санта Клара (19), Корона (23), Торанс (24) и Ориндж (25).
Така Калифорния застава начело пък на списъка на “най-сигурни щати” в Америка, съответно с най-много осигурени градове без престъпления.

Нейпървил е град в районите DuPage и Will в щата Илинойс и предградие на Чикаго. Разположен на 45 км западно от Чикаго, Naperville е основан през 1831 г. и се развива като 4-ят по големина град в щата. Преброяването през 2010 г. сочи, че градът има население от 141 853 души, което достигна близо 150,000 през 2017 г. Градът е класиран като най-богатия град в Средния Запад и 11-ят най-богат в целите Щати. Той бе класиран сред най-безопасните градове на страната и от USA Today и Business Insider. Naperville бе избран за 2-то най-добро място за живеене в Съединените щати от списание Money през 2006 г. и бе класиран 1-ви в списъка на най-добрите градове за ранно пенсиониране през 2013 г. от Kiplinger. През 2015 г. той е обявен за един от най-образованите големи градове в Америка с население над 50 000. Създаден е през 1831 г. от Джоузеф Нейпър, известен също като “Капитан Джоузеф Напър” (1798-1862 г.), един от пионерите на Илинойс, капитан на кораб, корабостроител, бизнесмен, геодезист, държавник, военен, политик и градоначалник.

“Най-сигурният град” в Щатите е Нейпървил в Илинойс (Naperville, Illinois), като щатът има само още един сигурен град в листата на Ниче.
Втори по сигурност щат е Тексас с общо пет (5) града.
Други щати с изразено присъствие на безопасни градове са (по брой сигурни градове):
– по два (2) Флорида, Колорадо, Вирджиния
– по един (1) Аризона, Айдахо, Вашингтон, Джорджия, Канзас, Мичиган, Минесота, Юта.
Или от общо 50 щата в САЩ, едва в 14 може да откриете сигурни градове за живеене, като най-голяма е концентрацията на Западния бряг. Там е и 2та по големина концентрация на българи в Щатите с над 75,000 сънародници, след щата Илиноис с Чикаго и повече от 150,000 нашенци. “Столицата на България в САЩ” е един от градовете с най-висока престъпност, в която наши имена почти не се срещат, и явно въобще не притеснява нашите хора.

ТОП 33 “НАЙ-СИГУРНИ ГРАДОВЕ” В САЩ

33. Boise, Idaho
32. Alexandria, Virginia
31. Elgin, Illinois
30. Virginia Beach, Virginia
29. Scottsdale, Arizona
28. Sandy Springs, Georgia
27. Fort Collins, Colorado
26. College Station, Texas
25. Orange, California
24. Torrance, California
23. Corona, California
22. Boulder, Colorado
21. Richardson, Texas
20. McAllen, Texas
19. Santa Clara, California
18. Roseville, California
17. Cape Coral, Florida
16. Bellevue, Washington
15. Temecula, California
14. Ann Arbor, Michigan
13. Burbank, California
12. Rochester, Minnesota
11. Port St. Lucie, Florida
10. Overland Park, Kansas
9. Plano, Texas
8. Glendale, California
7. Sunnyvale, California
6. Carlsbad, California
5. Round Rock, Texas
4. Provo, Utah
3. Thousand Oaks, California
2. Irvine, California
1. Naperville, Illinois

Нивата на престъпност са спаднали рязко в САЩ през последните две десетилетия. Според статистиката на ФБР степента на насилствена престъпност е спаднала с 50% между 1993 и 2015 г. Въпреки това обществените възприятия за престъпността не винаги съответстват на данните. В 21 проучвания на Галъп от 1989 г. насам мнозинството американци твърдят, че има повече престъпления в сравнение с предходната година, въпреки тенденцията на спад в нивата на насилие и имуществена престъпност в САЩ през този период.

В административно отношение САЩ се разделят на 50 щата, 1 федерален окръг (Вашингтон) и няколко други територии.
Дѐлауеър (Delaware) е 1ят щат в САЩ, създаден през 1776-1787 г., а Хаваи последният, присъединенил се като 50-ия щат на Съединените щати на 21 август 1959 г. Аляска е най-големият по площ, а името най-вероятно произлиза от алеутската дума за „голяма страна“ или „суша“. Местните я наричат „Алиеска“, което означава „голямата земя“.
Роуд Айланд е най-малкият по площ. Най-населеният щат е Калифорния с над 40 милиона души, а най-слабо се представя Уайоминг с 579,315 от преброяването през 2017 г.

КАКВО Е ЩАТ В САЩ?
Щат на Съединените американски щати е една от 50 съставни политически единици, която споделя суверенитета си с федералното правителство. Поради това американците са граждани както на САЩ като цяло, така и на федералната република на щата, в който имат постоянно жителство. Понятията за щатско гражданство и жителство са гъвкави и не се изисква разрешение за придвижване между щатите, с изключение на хора, на които е наложена съдебна възбрана (например осъдени, условно освободени предсрочно или деца на разведени родители със споделени родителски права).

Щатите варират по население от малко под 600 000 (Уайоминг) до над 38 милиона души (Калифорния), а по размер от 3 140 km2 (Род Айлънд) до 1 717 860 km2 (Аляска). Четири щата използват в официалното си название вместо щат понятието общност (commonwealth) като синоним на република. Това са Кентъки, Масачузетс, Пенсилвания, и Вирджиния. Всички те са били част от Тринадесетте колонии и са свързани силно с английското обичайно право.

Всеки щат е разделен на административни единици, наречени най-често окръзи (на английски: county). Само в Луизиана и Аляскате се наричат съответно енории (на английски: parishes) и боро (на английски: boroughs). В много случаи градовете са консолидирани със съответния окръг в една юрисдикция. Управлението на всеки щат се извършва според индивидуална за всеки щат конституция, всяка от които се основава на републиканските принципи и утвърждава принципа на разпределение на властите на изпълнителна (губернатор, който е едновременно държавен и правителствен глава), законодателна (двукамарно щатско законодателно събрание) и съдебна.

Отношенията между щатите и федерацията са уредени от американската конституция и конституциите на всеки щат, като щатите разполагат с редица права. Конституциите на щатите изброяват функциите, отстъпени на федералното правителство и запазват за щатите всички останали, които исторически са правоохранителните, общественото образование и общественото здравеопазване, регулирането на вътрешнощатската търговия и щатският транспорт и инфраструктура, макар че всички тези сектори получават и федерално финансиране и са обект и на регулация на федерално ниво. С времето във федералната конституция са въведени поправки и общата тенденция е към централизация и увеличаване на ролята на федералното правителство.

Щатите и техните жители са представени в Конгреса на САЩ, който е двукамарен и се състои от Сенат и Камара на представителите. Всеки щат е представен от двама сенатори и от поне един народен представител, като допълнителният брой народни представители се определят пропорционално на населението според последните данни от преброяване на населението. Освен това всеки щат има право да избере съответен брой електори за Избирателната колегия, която избира президента на САЩ, равен на общия брой сенатори и народни представители от този щат.

Конституцията дава на Конгреса правото да приема нови щати в Съюза. От основаването на САШ през 1776 г. броят на щатите нараства от първоначалните тринадесет до петдесет. Най-скоро са се присъединили Аляска и Хаваите през 1959 г.

Конституцията мълчи по въпроса затова дали даден щат има право да се отдели от Съюза. Скоро след Гражданската война Върховният съд на САЩ, в делото Texas v. White, постановява, че един щат не може да се отдели едностранно.

ЩО Е ГРАД В САЩ? 

10-те най-голями града в САЩ

Обществена корпорация е законният термин за местно управително тяло, включително (но не задължително ограничени) градове, области, градове, общини, чартърни селища, села и квартали. Терминът може да се използва и за описание на общински корпорации.
A municipal corporation is the legal term for a local governing body, including (but not necessarily limited to) citiescountiestownstownshipscharter townshipsvillages, and boroughs. The term can also be used to describe municipally owned corporations

21 най-населени града в Съединените Щати (кликнете в/у снимката за увеличение)


Общественото учредяване възниква, когато такива общини стават самоуправляващи се субекти съгласно законите на държавата или провинцията, в която се намират. Често това събитие се отличава с награда или декларация за общинска харта. Градска харта или градска харта или общинска харта) е правен документ, учредяващ община като град или Община.
Municipal incorporation occurs when such municipalities become self-governing entities under the laws of the state or province in which they are located. Often, this event is marked by the award or declaration of a municipal charter. A city charter or town charter or municipal charter) is a legal document establishing a municipality such as a city or town.