България със световна титла и сребро при жените в борбата

Тайбе Юсеин стана световна шампионка, а  Биляна Дудова спечели сребърния медал на шампионата на Планетата в Будапеща

КОЙ КОЙ Е

25 октомври 2018 г. Тайбе Юсеин стана световна шампионка по борба в категория до 62 кг на шампионата в Будапеща.

25 октомври 2018 г. Тайбе Юсеин стана световна шампионка по борба в категория до 62 кг на шампионата в Будапеща. Това е най-големият успех в кариерата на Тайбе, след като на финала в унгарската столица се наложи с 6:2 срещу японката Якако Кавай. Макар че в кариерата си има 8 медала от големи първенства, златото все се изплъзваше на Тайбе, и идва 7 години след световния триумф при девойките.

Да победиш представителка на считаната за най-силна школа при жените – японската, за да докажеш, че най-силната школа винаги е била българската! 

Тайбе Юсеин записа името си в историята на българската борба и най-силната си година в кариерата. Това е 1ва световна титла за българската борба за последните пет години. След като спечели европейска титла и пояса на турнира “Дан Колов – Никола Петров” през 2018-та, Тайбе стъпи и на световния връх.

 Биляна Дудова спечели сребърния медал в категория до 57 кг, като отстъпи в спора за титлата срещу китайката Нингнинг Ронг. Малшанс остави Биляна със сребро, след като в решителната битка европейската шампионка взе последните две точки и срещата с китайката Нингнин Ронг завърши 3:3. Но реферите дадоха победата за азиатката, заради предупреждение към българката, което се оказа решаващо за златото. 

Мъжете отново се завръщат в Родината без спечелени отличия.

+++

Тайбе Юсеин е българска състезателка по борба. Световна шампионка за девойки през 2010 г. и при жените през 2018 г.

Тайбе Юсеин е родена на 4 май 1991 г. в разградското село Мъдрево. Възпитаничка на Спортното училище в Русе. Още като първокласничка в Разград Тайбе настоява да спортува. Родителите ѝ я записват на тренировки по бадминтон. Година по-късно бащата заминава на гурбет, останалата част от семейството се прибира в родното си село. Първите й изяви са на народни борби. Когато е 14-годишна, баща й Мустафа я води в местния клуб в родното им село Мъдрево, Разградско. На село няма други възможности освен борбата и Тайбе излиза на тепиха. Когато завършва пети клас, първият ѝ треньор Мустафа Кесман препоръчва на родителите ѝ да продължи в спортно училище. Така девойката поема към Русе и заживява на квартира от 12-годишна, където учи в Русенското спортно училище и се състезава за „Юнак Локомотив”-Русе с личен треньор ѝ беше Сава Семков. Първоначално майка й е резервирана към увлеченията на дъщеря си по мъжкия спорт. Но след като идват успехите не спира да я подкрепа. А баща й често я придружава на голями форуми.

През 2006 г. Тайбе печели първия си бронзов медал на Европейското първенство по свободна борба за кадетки в Истанбул.
На първите европейски игри в Баку през 2015 печели бронзов медал.
В спортната си кариера от 2006 г. досега Тайбе Юсеин има 1 златен, 4 сребърни и 11 бронзови медала от световни и европейски първенства за кадетки, девойки и жени.
Навръх 27-ия си рожден ден Тайбе Юсеин ликува с 1та с титла при жените в борбата. 
Сега Тайбе се състезава за отбора на „Левски“ София, с личен треньор Серафим Бързаков.
Идол на шампионката е легендата Валентин Йорданов, също възпитаник на русенската школа. 
Към изявите на Тайбе е имало интерес и от щабовете на други държави – Турция и Азерлайджан. Тя обаче отказва апетитни оферти. Чувства се добре в България. И именно с трикольора иска да постигне и най-голямата си мечта – да покори олимпийския връх.
“Тайбе е много затворен човек, трудно вярва. Но веднъж повярва ли, то е за дълго. Намери в мен спокойствие и се концентрира върху това, които иска. Промени си целия режим, храненето, диетата стана нейният начин на живот. Едно от хубавите й качества, че е много упорита. Дори напоследък тръгвам да спирам момичетата от тренировки. А от нея все срещам упрек: защо съм им намалил натоварванията.” – Петър Касабов, ст. треньор на националния отбор.
Много е упорита. Колкото да й е трудно, никога не натоварва хората с проблемите си. Дори и след разочароващото представяне на олимпиадата Рио 2016, не мрънка и нито веднъж не не оплака. Човек с голямо сърце. Винаги усмихната, лъчезарна и е насреща да ти помогне. Много е постоянна и съм сигурна, че успехите й няма да спрат до тук.” – Мими Христова, съотборничка и европейска вицешампионка по борба
+++

Биляна Дудова спечели сребърния медал в категория до 57 кг, като отстъпи в спора за титлата срещу китайката Нингнинг Ронг. Малшанс остави Биляна със сребро, след като съдиите сметнаха за решаващо едно предупреждение.

Биляна Дудова е българска състезателка по свободна борба, родена на 1 август 1997 г. във Враца, България. Учи в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград.
На 4 май 2017 г. става европейска шампионка в категория до 55 кг. През 2018 г. повтаря успеха си на първенството в Каспийск, Русия.
Биляна е от Нови Искър и се състезава за Рилски спортист. През 2016 г. печели бронз на европейското първенство за девойки.
През 2018 г. Биляна печели сребро на първенството на планетата в Будапеща (Унгария).