Президента Радев срещна Английската Кралица в Лондон – покани я в България (видео)

18 октомври 2018 г. Президентът Румен Радев се срещна с кралица Елизабет II-ра в Бъкингамския дворец.

18 октомври 2018 г. Президентът Румен Радев се срещна с кралица Елизабет II-ра в Бъкингамския дворец, съобщиха от президентсвото. Българският държавен глава е поканил британският монарх в България.

Около 40 минути, което е повече от установеното в протокола време, е продължила срещата между Радев и Елизабет II-ра, като през втората й част в нея се е включила и съпругата на държавния глава Десислава Радева.

Президентът определи атмосферата на срещата като топла и сърдечна, като кралица Елизабет II е проявила жив интерес към историята и културата на нашата страна.

„Между България и Великобритания има стратегическо партньорство, отличен политически диалог, активно сътрудничество в редица области“, подчерта държавният глава, цитиран на сайта на институцията.

След аудиенцията си при британската кралица Елизабет II президентът Румен Радев съобщи, че я е поканил на посещение в България. Ако тя не може да дойде, то това да стори член на кралското семейство, във връзка и със 140-годишнината от установяването на дипломатическите взаимоотношения с Великобритания, която ще бъде отбелязана догодина.

“На място да се запознае с нашата богата история, с вековните културни традиции на нашия народ, които присъстват и в Британския музей и в Британската библиотека”, каза държавният глава.

Той обаче отговорил уклончиво на въпрос на журналисти дали кралица Елизабет II е приела поканата.

“Ще разберете”, локонично каза Радев.

Иначе според него аудиенцията при кралица Елизабет II не ражда новини, тя е новина сама по себе си.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава коментира пред български журналисти, че отношенията между ЕС и Великобритания са важни и за двете страни и запазването и развитието на близките отношения е обща цел.

„С най-голям приоритет трябва да е запазването на правата на гражданите и от двете страни“, коментира пред български журналисти в Лондон президентът, който е на работно посещение в Обединеното кралство, според сайта на институцията.

Румен Радев е 4ят български президент, който се среща с Елизабет II, след Петър Стоянов, Росен Плевнелиев и Желю Желев. За 8 години мандат Георги Първанов не успя, а се срещна сдамо с представители на кралската фамилия. Днешната аудиенция е 2та за български президент само за последните четири години, след посещението на Росен Плевнелиев през 2014 г.

Кралският протокол е доста строг за всичко, вкл. външният вид и поведението. Кралицата първа заговаря, тя първа подава ръка, а извън официалното ръкостискане  никой няма право да я докосва.  Спазва се дискретност за разговорите и не се обсъждат лични въпроси и остри политически въпроси.