България с повече медали на Младежка Олимпиада отколкото на всички игри до сега

Пет златни от десет отличия само за седмица в Буенос Айрес

През 2024 Игрите идват в България? – “Българският спорт има бъдеще” – министър Красен Кралев

ВСИЧКО ЗА ИГРИТЕ В АРЖЕНТИНА

България на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес

16 октомври 2018 г. Днес десети медал окачи България на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. От тях половината са златни, след като Александра Начева донесе пето злато и така се оказа, че само за седмица сме се окичили толкова пъти, колкото за всичките игри до сега взети заедно. Успехът специално бе отбелязан от спортния министър Красен Кралев. Вижте по-долу какво каза Кралев.

17-годишната Александра Начева донесе пети златен медал на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

17-годишната Александра триумфира в тройния скок на турнира по лека атлетика в аржентинската столица, след като се справи с конкуренцията на испанката Мария Висенте. Двете имаха равен резултат след първата фаза от състезанието, записвайки по 13,76 метра в най-добрите си опити, но нашето момиче имаше преднина заради по-слабия попътен вятър (0,9 срещу 1,6 м.с.). Днес обаче Начева не остави съмнения в превъзходството си, след като постигна страхотния резултат от 13,86 метра във втория си опит с попътен вятър 1,4 метра в секунда, докато основната й конкурентка записа 13,67 и така зае второто място с общ резултат 27,43. Начева събра общо 27,62 и така се окичи със златното отличие.

Смесената ни двойка в акробатиката Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечели 2ри златен медал на Младежките игри в Буенос Айрес.

Българските младежи вече имат 5 златни, 3 сребърни и два бронзови медала в Аржентина, след като преди това титли в отборните състезания спечелиха стрелеца Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева, две титли донесе и двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров.

Кирил Киров в тандем с германката Ванеса Зеегер спечели златен медал на 10 метра пистолет при смесените отбори на турнира по спортна стрелба на Младежката Олимпиада в Аржентина.

Адриан Андреев спечели сребро на двойки в тениса, вицешампион е и щангистът Христо Христов, а третото ни сребро дойде от Валентин Андреев.

17-годишният ни талант в хвърлянето на чук Валентин Андреев грабна сребърно отличие на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, след като беше изпреварен единствено от световния рекордьор под 18 години, Михайло Кохан.

Бронзовите ни отличия са на Галя Шатова (вдигане на тежести) и Едмонд Назарян (борба).

Съдията по хокей на трева Християн Василев се представи на високо ниво и бе избран да съдийства на финалния мач в Буенос Айрес.

Успехите на България не свършват само с младите ни съзтезатели по пистите и зали в Буенос Айрес, но продължават и при съдиите. Съдията по хокей на трева Християн Василев се представи на високо ниво и бе избран да съдийства на финалния мач за определяне на златните медалисти между отборите на Индия и Малайзия. Християн е само на 25 г. и свири в родната БФХТ от 2014 г., с от 2016 г. е включен в 6- те най-добри млади съдии в Европа. През месец март е номиниран от МХФ (Международната Хокей Федерация) и от МОК за съдия на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където ръководи 10 срещи , включително полуфинала и финала. 

Министърът на спорта Красен Кралев (д) и президентът на БОК Стефка Костадинова (л) бяха приети от президента на МОК Томас Бах (ц) на специална среща в Буенос Айрес.

“Изключително съм щастлив с успехите на тези младежи. Това означава, че българският спорт има бъдеще,” каза по телефона спортният министър Красен Кралев. “Не само броят на медалите, но и бройката на спортовете, в които печелим, е сериозна заявка и за престижните съзтезания при големите, включително и следващите Олимпиади,” допълни Кралев.

“След срещите ми в Буенос Айрес с шефа на Международния Олимпийски Комитет (МОК) Томас Бах и с всички ръководители на МОК смело мога да кажа, че имаме голям шанс да вземем домакинството на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г.,” завърши министър Кралев. 

Българската делегация в Буенос Айрес е имала среща с техническия екип на МОК, който ще ни консултира при подготвянето на кандидатурата на България за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024. На срещата са присъствали министърът на спорта Красен Кралев, президентът на БОК Стефка Костадинова, вицепрезидентът на БОК Любомир Ганев, ген. секретар на БОК Белчо Горанов и директорът на дирекция “Европейски програми, проекти и международно сътрудничество” към ММС Виктория Славкова. След срещата Кралев и Костадинова са приети от президента на МОК Томас Бах.

Младежки Олимпийски Игри Буенос Айрес 2018

Летните младежки олимпийски игри 2018 се провеждат от 6 до 18 октомври в Буенос Айрес, Аржентина. За трети път Международният олимпийски комитет (МОК) организира подобно събитие след Сингапур 2010 и Нанджинг 2014.
Участват 3998 спортисти (от 14 до 18 години) от 206 държави в 241 съзтезания в 32 спорта.

Българските участници са 24 в 14 спорта
Мариела Костадинова и Панайот Димитров (смесена двойка, спортна акробатика)


Мария Делчева (бадминтон)
Горяна Стоева (бокс, категория до 51 кг)

Едмонд Назарян в схватка за медал Буенос Айрес. Едмонд е големият син на 2-кратния олимпийски, 3-кратен световен и многократен европейски шампион Армен Назарян. 16-годишният борец вече може да се похвали със сериозни успехи за неговата възраст – има над 60 медала от различни състезания, в т.ч. Европейска титла, бронз на Световното и злато на Балканиадата за кадети, а в България е без конкуренция.

Едмонд Назарян (борба класически стил, категория 45 кг)
Алекса Георгиева (джудо, категория до 44 кг)
Петър Иванов (спортно катерене)
Татяна Воложанина (художествена гимнастика)
Кирил Антонов (спортна стрелба, пистолет)
Пламен Емилов (спортна стрелба, пушка)

Щангистите Галя Шатова (д) и Христо Христов (л) с министъра на спорта Красен Кралев (ц)

Галя Шатова (вдигане на тежести, категория 63 кг)
Христо Христов (вдигане на тежести, категория над 85 кг)
Христо Панайотов и Зорница Стоилова (модерен петобой)
Йордан Янчев (200, 400 и 800 метра плуване свободен стил)
Тихомир Тодоров (50, 100 и 200 метра плуване бътерфлай), Диана Петкова (50 и 100 метра свободен стил, 50 метра бруст)
Василики Кадоглу (800 метра свободен стил)
Александра Начева (троен скок)
Валентин Андреев (хвърляне на чук)
Яна Копчева (тласкане на гюлле)
Веселин Живков (200 метра спринт)
Йоана Илиева (фехтовка, сабя)
Адриан Андреев (тенис)