Виктория Маринова – последно сбогом и положението в Русе, връщат убиеца от Германия

Хиляди почетоха убитата Виктория Маринова. 

12 октомври 2018 г. Хиляди се събраха в храма “Света Троица” в Русе, за да си вземат последно сбогом с убитата журналистка Виктория Маринова. Петима свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва, а на входа на храма беше поставена книга, в която мнозина от тях написаха прощални думи за 30-годишната майка. Двамата с бившия си съпруг Свилен Максимов имат дъщеря на 7 години и са поддържали много добри отношения след развода.

Траурната церемония премина под засилени мерки за сигурност заради възникнало напрежение в ромските махали на града от обиколка на рокери. Освен близки, приятели и колеги на Виктория, да я изпратят за последен път дойдоха онкоболни жени и майки на деца с увреждания, облечени с фланелки “СИСТЕМАТА НИ УБИВА”, към които бяха насочени нейните социални каузи.

Това показаха повечето телевизии в България, които в САЩ гледаме “на живо” в интернет. 

Обвиненият за убийството на Маринова Северин Красимиров частично е признал вината си пред германските съдебни власти и скоро предстои екстрадицията му от Германия.  Красимиров е отрекъл да е “имал намерение за убийство, както и да е изнасилил и ограбил жената”, съобщават прокуратурата на град Целе в прессъобщение, изпратено до БНТ в Берлин. От там добавят, че “след това изявление няма данни за политически мотиви”. 

В същото време роднините на убиеца казват друго. “Имало е още двама души, така разбрах. На майка си каза само, че е изнасилил момичето”. Това разказа пред камерите лелята на Северин. „Видях кръв и се уплаших. Каза, че е ударил едно момче”, разказа жената на Северин. Именно те двете са го посъветвали веднага да замине за Германия при майка си.

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

30-годишната Виктория Маринова бе убита по особенно жесток начин на 6 октомври 2018 г., като сигналът е подаден от граждани в 14.18 ч. в събота. Трупът е намерен в обрасла с растителност зона, близо до река Дунав. Престъплението е извършено, докато младата жена е тичала по алеята, по която спортуват голяма част от гражданите на Русе.

Смъртта на жената била причинена от удари в главата и задушаване. Наблизо до обезобразеното тяло от полицията откриват и вещи на убитата. 

В понеделник следобед в София се организира бдение в памет на Маринова. Стотици хора се събират в Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Ямбол, Враца, Видин и Пловдив. Трагедията стана топ-новина в стотици чуждестранни медии, сред които много американски. Журналистката е водеща на предаването “Подиум” в местната русенска телевизия ТВН. На 30 септември в ефира стартира нов проект на Маринова, на който първи гости са журналисти, по-рано задържани от полицията, при опита си да заснемат как се горят документи, уличаващи фирми в злоупотреби с евросредства. Председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер изразява съболезнования: “Тя е 3ят журналист, убит в Европейския съюз за една година. Това е дълбоко притеснително.” От Европейската комисия (ЕК) искат “да се изясни дали това нападение е било свързано с работата на жертвата.” В специално изявление на Организацията на обединените нации (ООН) “осъжда убийството на журналиста Виктория Маринова”. 

Извършителят на жестокото убийство 21-годишният Северин Красимиров

На 9 октомври извършителят на жестокото убийство Северин Красимиров (род. 1997 г.) е засечен по ДНК и е задържан в Германия. Красимиров беше арестуван в малкото градче Щаде, където от години живее майка му. В къщата на леля му в циганската махала квартал „Селеметя” в Русе са намерени част от дрехите му, с които е извършил престъплението, с кръв от жертвата. Открито е и наличие на ДНК материал от Красимиров върху тялото на Маринова. Именно така полицията и прокуратурата свързват категорично Северин с извършеното престъпление. 

“21-годишният Северин Красимиров има криминална регистрация от 2007 г. за кражба на цветни метали. Други данни за извършено от него престъпление няма. В хода на работата са иззети достатъчно веществени доказателства, които свързват лицето с жертвата.” Това казва  на извънреден брифинг вътрешният министър Младен Маринов.

“Установените до момента доказателства сочат за спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство. Телесните увреждания, които впоследствие са станали причина за смъртта на Виктория Маринова, са изключително брутални и тежки по своя характер. Лицето е тренирало бокс. Има и данни, че в предходните часове той е употребил голямо количество алкохол”, заяви пък на пресконференцията главният прокурор на Р България Сотир Цацаров.

“В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно от тях не е вярно. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да обясняват в Брюксел и САЩ какво се случва у нас. Сякаш това не се случва и в други държави или е някакъв изолиран случай”, коментира премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция.

“Българи направиха така, че за България да се говори като за Малта или като за Словакия. Да си очернят държавата по най-брутален начин. Да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление”, заяви още Борисов.

След това премиерът на Р България покани всички чужди посланици на извънредна среща в МС. Борисов бе обиден от международната реакция на „шок от случая”, като категорично зае позиция, че България не заслужава този имидж.”С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена само за няколко дни, докато всички работиха на 1000%,” заяви Бойко Борисов.

Задочно са повдигнати две обвинения на убиеца Северин Красимиров. Едното за изнасилване, за което наказанието е 10 до 20 г. затвор. Другото за убийство, извършено по особено жесток начин, което носи 15 до 20 г. или доживот “зад решетките”.

Красимиров е направил пълни самопризнания и не е възразил да напусне Германия и така до максимум 10 дни той ще бъде ескортиран до България. Пред съда в Германия 21-годишният убиец е заявил, че не е искал да убие жертвата и не я е изнасилвал.

Екипът на телевизията, в която Виктория Маринова бе административен директор и водеща на предаване, е започнал постъпки за учредяване на фондация на името й.

ПРИПОМНЯМЕ

Скоростно заловиха убиеца на българската журналистка след хиляди на тих протест и световен отзвук в медиите (+видео)