Арета Франклин ни напусна – “Кралицата на Соула” почина на една дата с “Краля на Рока” Елвис Пресли

Цветя отрупаха звездата на Арета на “Алеята на Славата” в Холивуд – вечният глас звучи от всички местни радиостанции в Лос Анджелис … вижте видео 

Арета Франклин (1942-2018)

16 Август 2018 г. Днес ни напусна “Кралицата на Соула” Арета Франклин, на една и съща дата с “Кралят на Рока” Елвис Пресли. 

Арета Франклин, чийто страстен глас я превърна в един от титаните на американска музика, почина в 9:50 ч. ЕТ м.вр. (6:50 ам РТ Ел Ей) на 76-годишна възраст от рак на панкреаса, заобиколена от семейство си в дома й в Детройт. Тъжната вест потвърди племенничката й Сабрина Оуенс.
“Официалната причина за смъртта на Франклин е развитието на рак на панкреаса от невроендокринен тип, потвърден от онкологът на Франклин, д-р Филип Филипс от Кармановския институт по рак”. Това се кзава в официалното изявление на семейството на Арета, публикувано от нейния публицист Гуендолин Куин. “В един от най-мрачните моменти в живота ни не можем да намерим подходящите думи, за да изразим болката в сърцето си. Ние загубихме майката и скалата на нашето семейство,” още добавят в съобщението. 
Цялото интернет пространство е залято от съболезнователни съобщения от най-висши и известни хора до обикновенни почитатели на една от най-извисените културни фигури на 20-ти век. От ранна сутрин цветя отрупаха звездата на Арета на “Алеята на Славата” в Холивуд, която тя получи през 1979 г.
 
“Тя великолепно пее и свири и ние всички плакахме. Бяхме свидетели на най-великия художник на душата на всички времена. Аз я обожавах и се покланям пред таланта й. Бог да я благослови. Моите съболезнования към цялото си семейство и приятели. Имахме един и същи рожден ден – и това също означаваше много за мен.” – Елтън Джон 

Гласът на може би най-изявената черна певица звучи от всички местни радиостанции в Лос Анжелис днес, същият глас, който прекъсна всякакви граници през годините, роди почти 100 хита на класацията на Билборд R & B, като 20 от тях достигнаха номер 1 и останаха вечни, като самата нея. 

“Нека да отделим малко време, за да благодарим за красивия живот на Арета Франклин, кралицата на нашите души, която вдъхновяваше всички нас в продължение на много години. Тя ще липсва, но споменът за нейното величие като музикант и прекрасно човешко същество ще живее с нас завинаги. Любов, Пол” (Макартни в Туитър)

Арета ни остави оставя наследство от класически песни, като “Respect,” “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman,” “Chain of Fools,” “Baby I Love You,” “Angel,” “Think,” “Rock Steady,” “Bridge Over Troubled Water” и “Freeway of Love,” всички те заедно с най-продавания евангелски каталог.
Видео от изпълнението на Арета Фкранклин в Кенеди Център 2015 г., когато вече се знае, че е болна от рак, и когато разплака всички, включително и президентът Барак Обама.

Смъртта на Арета Франклин дойде след няколко години на здравословни проблеми, които доведоха до редовно анулиране на нейни концерти и шоута, и продължителни отсъствия от публични прояви. През март т.г. Франклин отмени два концерта в Ню Джърси. Според изявление на нейния мениджърски екип тя е била “изключително разочарована, че не може да задоволи очакванията”. Последното голямо представление на Франклин бе на 2 ноември 2017 г. за фондация “Елтън Джон СПИН” в Ню Йорк. Преди това през юни, с видимо слаб, но все още носещ магията глас, Франклин пя на ежегодния фестивал в родния си град Детройт. Тогава Арета завърши спектакъла със загадъчен призив: “Моля ви, споменавайте ме в молитвите си”.
Гласът на Франклин й носи 18 награди “Грами”, “Президентски медал на свободата” и почетни докторати от множество институции. През 1987 г. тя става 1та жена-артист, включена в Залата на славата на Рока, а седем години по-късно, 52-годишна става най-младият носител на “наградата за чест” на Кенеди Център.
Франклин е в списъка “Топ 100 най-велики певци” на списание “Ролинг Стоун” и хитът й “Уважение” (Respect) се нареди на 4-о място в “Песни на века” – проект от 1999 г. на Националната фондация за изкуства. Арета участва в представянето на президентите на САЩ Бил Клинтън и Барак Обама, при официалните им встъпвания в длъжност, за да привлече вниманието на целия свят.

“Арета помогна да дефинираме американския живот. В гласа й можехме да почувстваме нашата история, всичко това и във всяка сянка – нашата сила и нашата болка, нашата тъмнина и нашата светлина, нашето търсене на изкупление и нашето твърдо наследено уважение. Нека царицата на душата почива във вечен мир.” – Барак Обама в Туитър днес
Арета имаше умение да се озовава в центъра на великите мигове, независимо дали открадва шоуто на Обама при встъпването му в длъжност, или е изпълнено за страдащия Лучано Павароти с импровизираната “Nessun Dorma” на церемонията за наградите Грами.
Влиянието на Франклин остава огромно и незаличимо. Следват я безброй гласове – от Мери Джей Блайдж до Адел, та дори от мъже, като Лутер Вандрос.
Песните на Франклин и виртуозните й умения, се движеха безпрепятствено между всякакви стилове: евангелие, соул, поп, блус, R & B, джаз, дори опера. Дори когато прогреса на болеста “нападна” и гласа й, тя остана толкова изразителна, както винаги, и завинаги.
Откровена и чиста по природа, Франклин обичаше да бъде у дома и да се наслаждава на “малките неща”, както каза през 2011 г. – полира си сребърните прибори за чай, мие посудата и глади без угризения и комплекси. Обожава четенето на всичко, от ежедневната преса до тежки романи.
“Много ми харесва уюта на дома. Аз съм страхотен домошар. Мога да си стоя в къщата и въобще да не излизам,” казва тя. 
“Кралицата на душата, Арета Франклин, е мъртва. Тя беше чудесна жена с чудесен дар от Бога, гласа й. Тя ще ни липсва!” – Президентът на САЩ Доналд Тръмп в Туитър днес.

“Кралят на Рока” Елвис Пресли умира също на 16 август, но през 1977 г. в дома си в Грейсланд. Събитието разтърсва Америка, въпреки настъпилото тогава сериозно безразличие към него. Нито един от продадените билети за концертите от есента на 1977 г. не е върнат, макар че те не се състоят. Изведнъж продажбата на албумите му рязко скача, като след смъртта на Елвис досега са издадени три пъти повече албуми, отколкото приживе. Още през 1973 г. е започнал новият залез на Елвис, което продуцентите смятат за своенравничене на една звезда, всъщност е безкрайна умора от постоянни записи и концерти. Личният му живот също продължава да е объркан и несигурен, докато не загубва всичко.  
 

Арета Франклин (Aretha Franklin) 1942-2018

Арета Франклин (Aretha Franklin) е американска певица, пианистка и композитор, призната за една от основните фигури в соул музиката. Работи също и в стилове джаз и ритъм енд блус, както и в традиционния негърски госпъл. Наричат я The Queen Of Soul или Lady Soul. В репертоара ѝ има многобройни дуети съвместно с изпълнители като Луис Армстронг, Лучано Павароти, Джордж Майкъл, Ани Ленъкс и др.

Арета Франклин е родена на 25 март 1942 г. в Мемфис в семейството на пастор Си Ел Франклин. 4-годишна се мести в Детройт, където баща й започва да служи в Баптистка Църква. Майка й заминава за Бъфало и я напуска, когато Арета е едва 6-годишна, а 4 години по-късно остава и сирак. 
Започва кариерата си още като дете, когато е певица на госпъл при баща си. Тя се превръща в изненада за миряните, а сестрите й Каролин и Ерма са плътно с нея, като на 14 години вече придружава баща си при мисионерските му пътувания. 

През 1960 г., когато е на 18, започва светска кариера, записвайки със скромен успех за Кълъмбия Рекърдс. Подписва с Атлантик Рекърдс през 1967 г. и постига комерсиално уважение и успех с песни като Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, и Think. Тези хитове и други помагат да получи титлата Кралицата на соула до края на 60-те.
Франклин накрая записва общо 88 сингъли, които намират място в класациите на Билборд, включително 77 постъпления в Хот 100 и 22 номер-едно ритъм енд блус сингъла, превръщайки се в най-успешната жена творец в историята на класацията. Франклин също така записва успешни албуми като I Never Loved a Man the Way I Love You, Lady Soul, Young, Gifted & Black и Amazing Grace, преди да се натъкне на проблеми със звукозаписната си компания в средата на 70-те. Баща ѝ е застрелян през 1979 и Франклин напуска Атлантик, подписвайки с Ариста Рекърдс. Намира поле за изява също в киното, като се снима в музикалния филм „Блус Брадърс“ („The Blues Brothers“, 1980). През 1998 г. пее оперната ария Nessun Dorma на наградите Грами, като заменя Лучано Павароти. По-късно с. г. тя записва последния си Топ 40 хит с A Rose Is Still a Rose.

Арета Франклин беше непознат майстор на клавиатурата. През цялата си кариера това нейно умение бе засенчено от гласа й, макар че непрекъснато свири на пианото през по-голямата част от работата си.
“Загубата на Арета Франклин е удар за всеки, който обича истинска музика: Музика от сърцето, душата и Църквата. Гласът й беше уникален, пианото й беше подценено – тя беше един от любимите ми пианисти.” – това написа Елтън Джон в Туитър на 16 август 2018. 

Франклин никога не позволи да се превърне в “кукла на конци” в студиото. Дори в най-ранните си години тя беше твърда по време на записи, дори с най-опитните музиканти.
Малко хора знаят, че Франклин има фобия от пътуване със самолети, и за последните 35 години от живота й, това й струваше милиони приходи от турнета.
Франклин много строго пазеше нейният личен живот, здраво защитен от тесен кръг членове на семейството и приятели. Когато писателят Марк Бего издаде на първата й автобиография през 1989 г. – “Кралицата на душата”, той е поразен от множеството непознати моменти и хора, които все още я заобикалят – особено подробностите за двата й брака и разводи, възпитанието й, и дори нейните музикални вдъхновения.
“Чувствах се, сякаш току-що срещнах една от големите неразкрити тайни на света на шоу-бизнеса”, пише Марк Бего.