Тръмп “обърна” думите си от срещата с Путин и прие доказателствата за руска намеса на американските избори

“Казах думата “ще” вместо “няма”” (“I said the word ‘would’ instead of ‘wouldn’t’”) – Президентът на Съединените Американски Щати
Намигна ли Тръмп на Путин – вижте видео

Американският президент Доналд Тръмп получи оригинална топка от СП по футбол от руския президент Владимир Путин на съвместна пресконференция след срещата си в Хелзинки, Финландия. Путин каза, че “сега топката е в полето на Тръмп”, а той пък я подхвърли на сина си и Мелания на 1ви ред.
PHOTO CREDIT Снимка: Григорий Дукор / Ройтерс

17 Юли 2018 г. Президентът на Съединените Американски Щати (САЩ) Доналд Тръмп каза, че приема доказателствата за руска намеса на американските избори през 2016 г. 

Доналд Тръмп заяви, че погрешно е изказал думи по време на съвместната си публична пресконференция с руския лидер Владимир Путин в понеделник, добавяйки, че е приел заключението на американските разузнавателни служби, че Москва се е намесила в американските избори, цитиран от всички информационни агенции и медии в САЩ и по света. 
 
“Казах думата “ще” вместо “няма”” (“I said the word ‘would’ instead of ‘wouldn’t’”) , каза американският президент пред репортери в Белия дом. Тръмп добави, че той е пожелал да изясни думите си след като е прегледал записа на съвместното му изявление с Путин.
 
Изказването на Доналд Тръмп за промяна на думите си от срещата с Владимир Путин в Хелзинки дойдоха след унищожителни критики на всички нива в САЩ и по света за поведението и позицията на американския президент по време и след разговорите му с руския му колега. В т.ч. и изказванията на двамата ръководители за успешно проведени разговори и задоволство от срещата между тях.
“Прекарахме наистина чудесно. Зададоха ни въпроси за “лова на вещици. Връзките с Русия никога не са били по-лоши от сега. Това обаче се промени преди четири часа,сподели Тръмп. “Постигнахме значителен напредък в борбата с някои от най-големите конфликти на Земята. Работим в една посока с него и с Би Би Нетаняху (бел.ред. Израел) за Сирия, Това каза Тръмп в изявление, което бе предавано и публикувано от Белия дом, и по време на което за момент светлините изгаснаха в залата за конференции. След като бяха възстановени, американският президент каза, че е бил в тъмното, защото се е развихрила буря около президентството му в деня след срещата в Хелзинки с Владимир Путин. Това стана, защото аз допуснах грешка в изказването си, допълни Тръмп. 
“Той е много надарен човек. Слуша, приема аргументи, но за някои неща отстоява позициите си,” каза пък Путин след срещата с колегата си от “зад океана”.  

Американският президент Доналд Тръмп получи оригинална топка от СП по футбол от руския президент Владимир Путин на съвместната пресконференция след срещата си в Хелзинки, Финландия. Путин каза, че “сега топката е в полето на Тръмп”, а той пък я подхвърли на сина си и Мелания на 1ви ред.

Признанието на Тръмп за грешка в изказването дойдоха на фона на протести по улиците и масовите смразяващи публикации в медиите в Америка и Великобритания, и мигновенната много остра реакция на Демократите, стигаща до подигравка, най-силните обвинения дойдоха от самите негови съпартийци от Републиканската партия. Техните изявления се фокусираха най-вече върху неприличното “заиграване” на Тръмп с Путин срещу институциите и демокрацията в САЩ, и призоваха президента да приеме заключенията на американските разузнавателни служби за намесата на Русия в американските избори. 
Авторитетният израелски всекидневник излезе със заглавия, като В Хелзинки Тръмп показа Америка, сякаш е кукла на Путин” и “В Хелзинки Тръмп и Путин просто разкъсаха Европа. Последствията ще бъдат катастрофални”.
Но, основна сцена за изявление отново беше интернет платформата Туитър, която е добре известна, като основна за комуникации за Доналд Тръмп.
“Голяма Световна Купа (бел.ред. Световно по футбол). Въпрос към президента Тръмп. Знаеш ли за кой отбор игра?” Това написа в Туитър бившата 1ва Дама и кандидат за президент на САЩ Хилъри Клинтън. 
“Това беше едно от най-срамните представяния на американски президент,” написа също в Туитър републиканският сенатор и бивш кандидат за президент на Съединените щати Джон МакКейн. 
 
Който и каквото да говори, ясно е, че облагодетелстван от срещата е Путин. Видяхте го да прави почти всеки детайл за доминиращо поведение, което може да се посочи в едно социално-научно изследване,” казва Кийтинг, професор по психология, който изучава харизма и лидерство в университета Колгейт, цитиран от авторитетната американска медия Уошингтън Пост.
Кейтинг набързо изброява доста невербални твърдения за превъзходството на Владимир Путин по време на съвместната пресконференция с Доналд Тръмп, включително младежката походка на Путин на подиума, срещу разходката на Тръмп, жестикулиранията на руския ръководител и начина, по който той често пренебрегва публиката, когато говори. Но, за ключовата победа на Путин, професорът по психология посочва фактът, че руският “глава” 1ви говори и то доста дълго. 
“Така Путин абсолютно доминираше. Говореше толкова много отначало, просто продължаваше и продължаваше, докато всички останали, включително Тръмп, трябваше да го чакат” – каза Кийтинг пред Уошингтън Пост.
От медията публикуваха и видео в което Тръмп намига на Путин
ТЕКСТ ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА НА ТРЪМП И ПУТИН В ХЕЛЗИНКИ, ПУБЛИКУВАН ОТ БЕЛИЯ ДОМ (click):
чсцсацас