ФИФА натисна Хърватия преди мача с Русия – и покойниците пречат

След победата на Хърватия над Дания в един изключително драматичен осминафинален сблъсък от програмата на Мондиал 2018 “спасителят” Даниел Субашич свали фланелката си и остана на терена по блуза, на която има снимка на покойния му приятел и бивш колега на “зеления килим” Хървойе Чустич.

Вратарят Даниел Субашич виновен, че уважил починалият си приятел Хървойе Чустич

*Диана Гласнова, специално за BulgariCA от Загреб

07.07.2018 г.  ФИФА строго предупреди Хърватския футболен съюз заради уважителния жест на хърватския вратар **Даниел Субашич към покойния му приятел ***Хървойе Чустич, след успеха на “шахматистите” срещу Дания и точно преди мача срещу домакините на 1/4-финала на Световното първенство по футбол в Русия 2018. 

След победата хърватите срещу “червените дяволи” в един изключително драматичен осминафинален сблъсък от програмата на Мондиал 2018 “спасителят” Даниел свали фланелката си и остана на терена по блуза, на която има снимка на покойния му приятел и бивш колега на “зеления килим” Хървойе. Субашич бе “герой на мача”, след като спаси цели три дузпи

По време на Световното първенство футболистите не могат да обявяват лични послания, претендират  от ФИФА само ден преди “двубоят на живота” и за двата тима. 

А татуировките със сатанински символи, които имат много играчи не са ли лични послания? Излиза, че на ФИФА й пречи, ако в сърцето на някого остане завинаги един млад живот, угасен при нещастен случай!?

“Любовта” на световните футболни бюрократи към “балканските тигри” не е от днес. Преди години на някой пречеше и жестът на Марио Манджукич, който откозирува на хърватските генерали, освободени от Международния съд в Хага, пречеше и скандирането на Йосип Шимунич „За Дом“! И ако държиш ръка на сърцето си, докато се изпълнява хърватския химн – пак на някого пречиш. … Пречат и черните екипи на хърватите, и Лука Модрич, и …, и …. вижте ги

" order_by="sortorder" order_direction="ASC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

Ама, хайде, моля ви се хървати, мачкайте всички поред! И бъдете все така горди, твърдоглави и смели!

*Диана Гласнова е гл. редактор на двуезичното списание „Родна реч“ в Загреб и гл. секретар на Хърватско-българското дружество и почетен член на три хърватски неправителствени организации: „Загребски защитници на град Вуковар“, „Хърватско виктимоложко дружество“ и „Мацель 1945“. Завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1980 г. От няколко години ръководи „Родна реч“, издание на Националната общност на българите в Хърватия. Автор е на книгите „Войници на милосърдието“ (издадена през 2009 г. в Загреб и 2010 г. в София) и „Монография на българските градинари в Хърватия“ (2014 г., Загреб). Омъжена е, има син и двама внуци, които също живеят в Загреб.

**Даниел Субашич(Danijel Subašić) е хърватски футболист, вратар, който играе за френския Монако. Субашич започва професионалната си кариера през сезон 2003/04 в НК Задар. След изпадането на Задар през 2004/05, Субашич е първи избор за вратарския пост във втора дивизия. 

През лятото на 2008 г. е даден под наем на Хайдук Сплит. През първата половина на сезон 2008/09 записва 18 мача и през зимната пауза е привлечен за постоянно. През пролетта записва още 13 мача. По-рано през същия сезон играе и 3 мача в квалификациите за Лига Европа.
През януари 2012 г. преминава в Монако, който тогава играе в Лига 2. Взима участие в 17 мача, като дори вкарва гол от пряк свободен удар при победата с 2:1 над Булон. През новия сезон печели промоция за Лига 1. Пропуска само 3 мача на Монако. На 10 август 2013 г. е дебютният му мач в Лига 1 срещу Бордо. През сезон 2013/14 има четири чисти мрежи и 35 мача за клуба. На 8 февруари 2015 г. не допуска гол в 842 минути.
През 2006 г. играе в 6 мача за национала от квалификациите за Европейското първенство до 21 г. На 14 ноември 2009 г. дебютира за първия отбор в контрола срещу Лихтенщайн, играна във Винковци и спечелена с 5:0 от хърватите. След като Стипе Плетикоса се отказва от националния през 2014 г., Субашич става първи избор за вратар
През 2009/10 участва в 28 мача и печели купата на Хърватия. През сезон 2010/11 Хайдук се класира за Лига Европа, а Субашич играе в 20 мача през сезона.

***Хървойе Чустич (Hrvoje Ćustić, род. 21 окт 1983, Задар, СР Хърватия, Югославия — 3 апреля 2008, Задар, Хърватия) е бивш хърватски футболист, нападател «Задар», трагично загинал в резултат на травма, получена по време на мач. Чустич е изиграл 10 мача за младежкия отбор на Хърватия. 

На 4-та минута на мача от шампионата на Хърватия срещу Цибалия на 29 март 2008 г. Чустич получава сериозна черепно-мозъчна травма след удар бетонената стена, отделяща полето от трибуните, само на метри от линията на терена. Веднага е откаран в болница за незабавна операция, след която изпада в кома. Възстановява се до 2 април, но получава инфекция и на 3 април обявяват смъртта на главния мозък на Чустич.