Живака надскочи 50С° в Лос Анджелис – наши пекат чушки направо на стеблото

Температурни рекорди из цяла Южна Калифорния 

Червеният флаг остава до неделя

Най-висока температура в Лос Анджелис, Калифорния пиказа термометърът в колата на Биляна Янкулова – 125 F°

Живака надскочи 50С° (120F°) градуса по Целзий в Лос Анджелис, щата Калифорния, като най-високата стойност за която получихме потвърждение от “загряли” българи в Ел Ей бе 51.6667 С° (125 F°). Най-високата температура бе измерена от художничката и склуптор Биляна Янкулов в Студио Сити на десетина мили от Холивуд в подножието на хълма, където е известното Юнивърсал Студиос. Завършилата Художественна академия в София Биляна засече рекорда в 2:15 следобяд днес.

Бившият лекоатлет и настоящ масажист Антоан Петров пък измери с градус по-ниска температура (124 F°) в т.нар. “Долина” (Valley) в 7:30 вечерта с термометъра в неговия автомобил.

Естественно печени чушки на стебло в Лос Анджелис, Калифорния. Фото:Татяна Малев

“Ако не сте виждали печени чушки на корена, ето, в резултат на 46 С° градуса жега днес…. градинката ми е попарена точно като след слана, дано да оцелеят поне тези растения с частична сянка…”. Това сподели Татяна Малев, която заварила “готовите” пипеперки в двора на къщата си в Силмар, където ги отглежда. Оказа се, че и това може да ни се случи – да ни изпекат чушки направо на стеблото.

Температурите днес дори надвишиха прогнозата на Националната служба по Метеорология, която вчера публикува специално ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ ОТ 10:00 СУТРИНТА В ПЕТЪК ДО 21:00 В СЪБОТА, МЕСТНО ВРЕМЕ, КАТО ПОСОЧИХА ЗА НАЙ-ВИСОКИ 45 C или 113 F И НАЙ-НИСКИ 26 С или 78 F ЗА РАЙОНА НА ЮЖНА КАЛИФОРНИЯ. 

Червеният флаг остава до неделя

Прогнозите не само се сбъднаха в цяла Южна Калифорния, но и в петък се поставиха ежедневни, месечни и за всички времена рекорди.
Температурата в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) се повиши до най-горещата си точка, регистрирана някога там – 111 F° градуса, като последното постижение е от преди близо 80 години – 109 градуса на 20 септември 1939 г., по данни на Националната метеорологична служба. 
Даунтаун на Лос Анджелис не можа да се нареди във вечната класация на високите температури с днешните 108 F° градуса, и не успя да достигне до 113 F° от септември 2010 г., но пък това е рекорд за Дневна температура.  
В допълнение други места достигнаха рекордни висоти.
На две от летищата около Ел Ей се отчетоха Месечен и за всички времена рекорди – в Бърбанк с 114 F° градуса и във Ван Найс, където живака достигна 117 F° градуса, 
Рамона удари 117 F° градуса, а
Санта Ана (Ориндж каунти) 114 F°, с което поставиха рекорди за всички времена. 
Ривърсайд изравни рекорда от 1925 г. със 118 F°градуса.

Под “горещия капак” покрил Калифорния, е същият, който обхваща и Денвър Колорадо) и Бърлингтън, и е причина за най-малко 44 смъртни случая от прегряване в южен Квебек, Канада.

Данните на Националната метеорологична служба могат да бъдат различни за стойности на температурите измерени на специфични места, които са в района посочен от институцията. Както това се получава с температурите измерени от нашите сънародници. Получихме данни от 37 българи ма различни места, но двата публикувани случая са най-фрапиращи със жестоките си стойности.

Червен флаг остава и утре за Големия Лос Анджелис (Каунти) и Долината Сан Фернандо, Калифорния.

От офиса на Големия Ел Ей (каунти) препоръчват на гражданите, които нямат климатик, да търсят спасение в обществените охладителни места. Повече информация за помощните центрове на този линк:   http://lacounty.gov/heat или се обадете на 211.