Капитанът на Мексико Рафаел Маркес “задраскан” от Съединените Щати

Рафаел Маркес, един от най-добре познатите футболисти от състава на Мексико и негов капитан, е “задраскан” от министерството на финансите (МФ) на САЩ за хора, помагали на наркокартели в прането на пари. Photo collage: bulgarica.com 

Бившата звезда на “Барцелона” е в “черния” списък за “помощ на наркокартели в прането на пари” от Август 2017 без предявено съдебно обвинение

Забранява се на американски граждани, бизнеси и банки да имат каквото и да било общо с него

Рафа не пие от същата вода и не носи тренировъчна екипировка на отбора, далеч от медиите и рекламитена световното първенство в Русия, но запазва огромна популярност в своята родина

20 Юни 2018 г. Рафаел Маркес, един от най-добре познатите футболисти от състава на Мексико на световното първенство, изпъква в Русия. Само дето причината за това този път се крие далеч от терена. Това пише журналистът Тарик Панджа от „Ню Йорк Таймс” в статия от 18 Юни в авторитетното американско издание. 

Рафа е рекордьор по участие в Световни първенства, като в Русия записа 5-то си участие, което го изравни с други двама – Лотар Матеус от Германия и сънародникът му Антонио Карбаял. 

Капитанът на „ла верде” е в черния списък на Министерството на Финансите (МФ) на САЩ за хора, помагали на наркокартели в прането на пари. Включването на 39-годишния защитник в листата забранява на американски граждани, бизнеси и банки да имат каквото и да било общо с него.

По тази причина Маркес не пие от същата марка вода като своите съотборници, нито пък носи същата тренировъчна екипировка. Вместо да бъде начело в рекламните спотове на спонсорите при всяка възможност, какъвто нормално е случаят с известните футболисти, Рафа, както е познат, бива държан настрана.

Ако вземе да бъде избран за най-добър в даден двубой на националния си тим в Русия това лято, Рафа със сигурност няма да бъде обявен за “Играч на мача”, титла спонсорирана от голяма американска компания за бира. Неговото местоположение е следено най-внимателно, за да му бъде попречено да бъде на места с дори и най-малката връзка със САЩ, ако ще и това да значи да трябва да спи далеч от отбора си. Също така Маркес се е съгласил да не получава финансово възнаграждение, колкото и здраво да работи на терена. Защото банките може да попаднат в сложно положение…

ФИФА, която организира световното първенство, побърза да изплати дела на Мексико от $1,5 Млн. Долара за подготовка за турнира в Евро чрез необвързани с финансовата система на САЩ банки. Корпоративните спонсори на Мондиала, особено американските, бягат възможно най-надалеч от Маркес, и съответно губят, дори и да са малки суми.

Ветеранът е в черния списък на МФ на САЩ от август 2017 и няколко свързани с него бизнеси са обвинени в това, че са поставени лица на Раул Флорес Ернандес – заподозрян за водач на организация за наркотрафик.

Макар че на Рафаел Маркес не му бе предявено съдебно обвинение, финансовите му активи в САЩ и въобще обвързаните му с американската финансова система бяха замразени.

Той твърдо отрича каквато и да било връзка с наркотрафиканти и нае екип от адвокати, който да го извади от черния списък и да успокои ядосаните му спонсори.

Един от защитниците му – Хосе Луис Насар, който действа и като говорител, заяви, че са „във фаза на честно и открито сътрудничество” с правителствени лица от САЩ, за да бъде решен този въпрос. Спонсорите обаче продължават все така да бягат надалеч от звездата.

Мексиканската футболна асоциация (МФА) и ФИФА знаеха за особеното положение на Маркес от месеци, но все пак му позволиха да бъде включен в състава за Мондиала. Всъщност и двете организации работиха в екип с цел да избегнат каквито и да било проблеми с МФ на САЩ, разкриват пожелали анонимност добре осведомени източници.

„ФИФА е наясно със ситуацията около футболиста Рафаел Маркес и сме в редовна връзка с Мексиканската футболна асоциация”, публикува изявление световната централа. МФА, която има големи бизнес интереси в САЩ (най-тече с изключителния си партньор в търговските права „Сокър Юнайтед Маркетинг”, откъдето отказаха коментар по случая), пък в свое комюнике посочи, че се е наложило да прави компромиси в името на своя капитан: „Ние гледаме сериозно на действията на министерството на финансите на САЩ и така структурирахме операциите си около участието на световното първенство, че да не нарушаваме американското законодателство в областта на санкциите.”

17 Юни 2018 г. Присъствието на Рафаел Маркес в Русия може и да носи усложнения за Мексико, но пък вече докара успехи за отбора. Той помогна като късна смяна за задържането на шокиращата победа над световния шампион Германия, която бе едва 2та от общо 12 мача м/у националните гарнитури, и Рафа стана едва 3-ят футболист в историята, играл на 5 Мондиала. Photo credit: FIFA

Присъствието на Маркес в Русия може и да носи усложнения за Мексико, но пък вече докара успехи за отбора. Той помогна като късна смяна за задържането на шокиращата победа над световния шампион Германия и стана едва 3-ят футболист в историята, играл на 5 Мондиала. Това постижение в нормална ситуация можеше и да бъде повод за официален голям празник. 

След двубоя телевизионните канали не се надпреварваха да канят 39-годишният бранител за интервюта на терена. Това можеше да постави образа му около рекламните пана на спонсори на турнира, сред които са и компании-гиганти от САЩ. В началото ФИФА изобщо забрани на телевизиите да интервюират Маркес, но после позволи, като постави условие камерите да не хващат спонсорските лога, от което губят най-вече американските бизнеси. Световната централа също така взе мерки и да предотврати превантивно контакта между ветерана и когото и да било от нейните служители с паспорт от САЩ. Ако например той се появи на прессъбитие на ФИФА, модераторът не може да е гражданин на САЩ, което пък спира възможността на американски гражданин да заработи пари.

Стъпки трябваше да бъдат предприети и още преди Мондиала. Маркес бе спрял да играе за клуба си Атлас Гуадалахара и бе изваден от националния тим за месеци, докато адвокатите му работеха по неговия случай. МФА го включи в групата за световното първенство малко преди изтичането на крайния срок и той изпусна контролата с Уелс, която се игра на стадиона “Роуз Боул” в Пасадина, в района на Лос Анджелис, Калифорния, защото му е забранено влизането в САЩ. На тренировъчните лагери преди финалите и на самите тях пък на екипа на една от най-предпочитаните за медиите бивша звезда на испанския гранд “Барцелона” няма спонсорски лога, от което десетки минути безплатна реклама губят най-вече американските бизнеси. Също така и полетите трябваше да бъдат внимателно подготвяни, тъй като 39-годишният бранител не може да се качва при авиопревозвач от САЩ.

Незамесени в случая правни експерти казват, че някои от мерките на ФИФА и МФА може би са просто плод на прекомерна предпазливост, тъй като нормативните уредби на МФ на САЩ подлежат на широки тълкувания и не си струва рискът те да бъдат нарушавани. „Санкциите са твърде тежки за такъв род неща”, коментира Оливър Крисчик, адвокат в специализираната в областта кантора „GKG Law”. Дори неволното нарушение може да доведе до глоба от близо 1,5 млн. долара, а при умишлено тя се покачва до 10 млн. долара и евентуално до 30 години затвор.

Крисчик опитва регулациите като „неясно поле”. Рестрикциите са по-малки върху чуждестранните бизнеси. Ето пример: Маркес носи същата екипировка „Адидас” като своите съотборници, а базираната в същото германско село компания „Пума” поздрави в социалните медии изравнилия рекорда мексиканец (от двете марки отказаха коментар), докато такъв жест не направиха куп други брандове. „Във всичките ни бизнес начинания се грижим да спазваме законите, включително тези на САЩ в областта на санкциите”, казаха в изявление от една от най-големите компании за безалкохолни напитки американска компания с филиали по целия свят.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието гордо показва фланелката на националния отбор с неговото име, която му бе връчена лично от капитана на отбора Рафаел Маркес. (Photo credit: NYT/Carlos Jasso/Reuters)

Въпреки проблемите си, Маркес си запазва огромна популярност в своята родина, което не убягва от вниманието на ФИФА и на транснационални корпорации. Но, докато Рафа още е в черния списък, всяка спонсорирана награда и реклама почти сигурно биха нарушили законите на САЩ. Затова, твърдят запознати, се мисли за някакви алтернативни варианти.

Бел.ред. Заглавието е променено от редакцията на BulgariCA.com

ИЗТОЧНИЦИ: 

Mexico’s World Cup Captain Is on a U.S. Blacklist – The New York Times (June 18, 2018)

Mexico’s Rafael Márquez Accused of Aiding Drug Kingpin – The New York Times (Aug 9, 2017)