Световно по Футбол 2018 – След 1я Кръг на Груповата Фаза – Исторически Провал за Колосите на Старта (+ видео от всеки мач с голове и интервюта, вижте прогнозите за 1/8-финалите)

Мексико принуди световният шампион Германия да заляга, като “сомбрерата” често вкарваха защитата и вратаря на Бундестима в критични ситуации в мач от Група “F” на 1я Кръг на Груповата Фаза на 21-вото Световно Първенство по Футбол в Русия.

АКО НЕ СТЕ ИМАЛИ ВРЕМЕ – ГЛЕДАЙТЕ СЕГА!

За 1ви път Бразилия, Аржентина и Германия не печелят 1ия си мач на Мондиал – Христо Стоичков “рамаза” немците “паднали на колене” пред Мексико

“Руската мечка” се пробуди, смени играта и обилно “закуси” 

Кристиано Роналдо “замества” Португалия и поставя рекорди

Африка “гази” Европа

Франция “мазно” печели

Португалия и Испания с най-добрият мач на 1я Кръг на Груповата Фаза

ГРУПА “А” (Русия, Уругвай, Саудитска Арабия, Египет)

Станалата най-популярна снимка от 1я Кръг на Груповата Фаза показва как селекционера на Русия Станислав Черчесов козирува на Артьом Дзюба, който в 71 мин. отбеляза 4ят гол на Саудитска Арабия в Група “А”. С краен резултат 5:0 “Сборная” записа най-голямата победа на откриване на световно първенство по футбол в Москва.

20 Юни 2018 г. Началото на Мондиал 2018 беше сложено само с един мач в деня на откриването 19 Юни и смразяваща победа на домакина Русия с 5:0 над Саудитска Арабия в среща от Група “А”, играна в “Ден №1” на стадион “Лужники” в столицата Москва.

Така “Сборная” записа най-голямата победа на откриване на световно първенство. Реално Италия е била “най-оборотна”, когато като домакин през 1934 г. размазва САЩ със 7:1, но тогава по няколко мача се играят по едно и също време, заедно с този още шест (6) битки са по терените на “ботуша”. Друг рекорд бе, че две резерви отбелязаха голове, след като Юри Газински откри още в 12та минута. Това бяха Денис Черишев (43’, 90’, “играч на мача”) и Артьом Дзюба (71’). Край на мача пък сложи този млад талант, който по-рано ви препоръчахме да наблюдавате на това Световно – 22-годишният Александър Головин, който заби в последната минута на добавеното време (90+5′). Така руският тим запази традицията домакин да не губи в първия си мач от форума. “Тъжната новина” от този мач е, че основният халф на руските национали Ала Дзагоев може и да не се появи повече в игра до края на първенството, след като получи сериозна контузия (скъсан бедрен мускул) още преди почивката в мача и напусна със сълзи на очи от болка. Добрата е, че президентът на Русия Владимир Путин “иска още подобни мачове и голове”. Това заявил властелинът лично по телефона на роденият през 63-та година в Северна Осетия главен селекционер на “Сборная” Станислав Черчесов. В “обратната посока” вървят нещата при арабските играчи, които веднага получиха съобщение за наказания лично от президента на саудитската федерация Адел Изаат.   

Другите два отбора в група А Египет и Уругвай завършиха 0:1, като “Ла Селесте” в “Ден №2” измъчено победи Египет с гол в последната минута, за да запище първите си 3 точки. Супер звездата на Барцелона Луис Суарес си позволи да пропусне три 100-процентови гола. Другият “великан” от Пари Сен Жермен Единсон Кавани пък удари греда чак към края на двубоя. Единственото попадение реализира Хосе Хименес в 89-ата минута, който сложи край на мъката. От Египет единствен пък играеше вратарят Мохамед Eл Шенави, който направи страхотно представяне и стана “играч на мача”.  
Така Русия и Уругвай имат по 3 точки в Група А, докато Саудитска Арабия и Египет остават на нулата.

ПРОГНОЗА: Русия и Уругвай продължават на 1/8-финалите.

ГРУПА “В” (Испания, Португалия, Мароко, Иран) 

“Мачът на Кристиано Роналдо” се нарича 2ят мач от група “В” м/у Португалия и Испания, който е и по-по-най-най от първите двубои във всички групи и с най-много лични рекорди.

Пет минути след края на мача автогол си вкара Мароко и подари 3-те точки на Иран в първата среща в Група “В” и в един от най-нежеланите за гледане мачове на Мондиала в Русия (0:1). Не само, че бе голът бе изненадващо “отбелязан” точно в петата минута на добавеното време (95′) в мач от “Ден №2” от Световното в Русия, но той бе неспасяемо забит от резерва, а не от редовен играч, който засече топката в собствената си мрежа. За 1ви път в историята от 1966 г. насам отбор отбелязва гол в мач на Световно без да е отправил и един единствен удар към вратата на противника за едно полувреме. 

Междувременно стана известно, че Световното е предизвикало искания на иранските жени да бъдат допускани до стадионите. По принцип в страната на аятоласите това е забранено и затова местните фенове, които искат да бъдат със съпругите си на стадиона, го правят в чужбита. На стадионите в Русия има доста банери, които призовават да падне забраната, а от “зад океана” дойде подкрепата и на американската сексбомба от ливански произход Миа Халифа. 

Вторият мач от група “В” Португалия и Испания е по-по-най-най от първите двубои във всички групи и с най-много лични рекорди – Мачът на Кристиано Роналдо! Не само броят на головете, но и качеството им и това на играта, а и страхотната изява на звездата Кристиано Роналдо, който записа доста лични рекорди, направиха зрелищна иберийска корида на терена в Сочи в мач №1 в Ден №2, и страхотно изживяване пред телевизорите. Равен резултат в “Черноморската перла” на Русия, който ще остане “диамантени” следи в историята на Световното. 
Кристиано не само записа “хет трик” и накара медиите по света най-често да използват заглавие “Кристиано – Испания 3:3”, но и влезе в историята с гол на свое 4-то Световно първенство, изравнявайки вечната “черна перла” от Бразилия – Пеле, считаният е за един от най-добрите ценрални нападатели в света за времето си германецът Уве Зелер и Мирослав Клозе, който е в треньорския състав на Германия. До т.г. Роналдо имаше само три попадения на Световни първенства, но сега успя само за един мач да ги наниже, и да спаси отбора си от загуба. за 1ия гол Роналдо сам хитро си изработи дузпа, и сам безмилостно си я вкара, като отбеляза и 1ият гол в мача, за да поведе Португалия (1:0). Голът на Кристиано бе и 1ви за него срещу тим от Европа на световни финали, а също така и срещу отбор световен първенец.
 В 24-ата минута испанците изравниха след страхотен удар от 17 метра на звездата на английския титан Челси – Диего Коща, като бразилецът с испанско гражданство направо “прегази” португалските си колеги в наказателното поле, навърза двама и заби кълбото долу в дясно на стожера на Спортинг Руи Патрисио, който записа 1ви мач на Световно (1:1). 
Когато всички на “зеления килим” се бяха приготвили за почивка, минути преди края на полувремето, се оказа, че “лудото пиле” Кристиано не желае отдих, намери си празно място с топката около дъгата на наказателното поле и безсрамно шутира чак от там, при което топката се удари в ръката на топ-вратаря на Манчестър Юнайтед Давид Де Хеа, и от премерения фалц се приплъзна в мрежата (2:1).
Само 10 минути след началото на 2та част на “златния мач”, отново звездата на Челси Диего Коща надхитри отбраната и доби топка след удар на глава на опитния полу-защитник на Барцелона Серхио Бускетс и изравни за 2ри път за Испания (2:2).
Голът на Коща здраво “наля кръв във вените” на испанците, които усетиха слабост в противника, и само след три (3) минути Иско навлезе в наказателното поле със “свещенното кълбо”, но то беше отклонено от защитата, при което наблюдателният и добре пласирал се 28-годишният защитник на испанския гранд Реал (М) и национала Начо засече топката с мощно воле, тя се удари първо в едната греда, след това в другия страничен стълб и се “успокои” в мрежата (2:3).
Силният натиск на испанците продължи почти до края на мача, но все не им достигаше точен завършващ удар във вратата на Португалия. 
За да дойде 88-ата минута, когато ненаситният 5-кратен и текущ носител на “Златната топка” Кристиано Роналдо си “намери място за фал” и след като принуди опитният Жерард Пике да го фаулира (или не) точно пред дъгата на палантерията, застана пред топката за изпълнение на пряк свободен удар към вратата на Де Хеа. Най-резутатният футболист на Португалия и капитан на отбора от 12 години потвърди своето решаващо място за отбора, със страхотно техничен удар, при който никой не мръдна, дори вратаря на Испания, и топката се завъртя в горния ляв ъгъл, за 84-ия си гол за националния отбор (3:3). Така считаният за един от най-добрите играчи в света стана 3ят португалец с 3 гола в един мач на световни финали (с 4 е само Еузебио), и със своя 51-ви хеттрик в кариерата си, за пореден път “изнесе на гръб” Португалия на пореден голям шампионат. Така Роналдо записа и рекордните шест (6) гола за страната си, като влезе в списъка от само 24 играчи с 6 гола на един или повече Мондиала, където е и нашият Христо Стоичков. 4-кратният носител на “Златната обувка” Роналдо, именно с испански тим Реал Мадрид, потвърди, че е водещият реализатор в историята не само на “Белия балет” с 450 гола и 121 в Шампионската лига, но и с националния екип. Преди това започна и първо спечели всичко с друг световен грант – Манчестър Юнайтед. И тук е редно да направим сравнение с “великия” Лайонел Меси, който не е направил нищо извън клубното си представяне в Барселона. Сами разбирате, кой стана “играч на мача” в Сочи, нали? Звездата на Реал (М) записа и един “черен” рекорд, след като “игра на Мондиал от затвора”. Както по-рано ви информирахме Кристиано Роналдо се е признал за виновен за укриване на данъци към испанската хазна и е осъден на 2 години затвор, но няма да влиза “зад решетките”, но ще плати 18,8 Млн. Евро. “Отмъщението” на португалеца към Испания вече започна, но на “зеления килим”. 
Разбираемо равен мач между “гиганти”, и следващи две победи в оставащите два срещу “джуджета” в група В на Световното в Русия.  
ПРОГНОЗА: Португалия и Испания продължават на 1/8-финалите.

ГРУПА “С” (Дания, Франция, Перу, Австралия)

Съдията Андрес Куня от Уругвай обявява дузпа за Франция срещу Австралия след консултация с новата ситема за ВАР за нблюдение на головата линия. “Петлите” срамно и с късмет спечелиха двубоят със сочените за аутсайдер “кенгура”. Фото: ФИФА/АП

Дания очаквано стартира с победа на Мондиал 2018, след като надлъга Перу в мач от Група “С” на новия стадион “Мордовия Арена” с 45,000 места в Саранск, столица на непознатата руска република Мордовия. Роденото в Копенхаген 24-годишно “острие” на немския “РБ Лайпциг” Юсуф Поулсен се превърна в герой за “Червения динамит” с гола си в 59-ата минута. В края на 1то полувреме перуанската звезда на бразилския “Сан Пауло” Кристиан Куева пропусна дузпа, като изкопира “подвига” на колегата си Лайонел Меси в предишния мач на “Ден №3” на Световното първенство в Русия. До края на мача “инките” не успяха да вкарат във вратата на Каспър Шмайхел (1:0).

31-годишният Каспър е играч на английския 1во дивизионен клуб Лейчестър и е син на един от най-великите вратари за всички времена Петер Шмайхел, “най-добър вратар” за 1992 и 1993 и европейски шампион през 1992, с екипа на английския грант Манчестър Юнайтед, спечелил турнира на Шампионската лига 1999. “Тъжната новина” за Дания е, че полузащитникът Вилем Квист отпада от състава до края на Световното първенство по футбол, заради счупени ребра и по-сериозни поражения.

В другия мач от група “С” Франция смешно и жалко надделя над Австралия със спорна дузпа и автогол преди края. На стадион „Казан Арена“ най-скъпият отбор на Световното в Русия (1,08 Млрд. Евро) бе много неубедителен и под очакванията за лесна и бърза победа над аутсайдера Австралия, като откри резултатът едва в 58-ата минута, и то след дузпа. Точно изпълнена дузпа от Антоан Гризман бе определена с намесата на електронната камерна система на голлинията. 
Състоянието на “петлите” се разбра и след това, когато “кенгурата” атакуваха по-смело и дори се задържаха в половината на противника. Бяха достатъчни само четири (4) минути за нова дузпа, но за другия тим и неоспорима. Роденият през 1984 г. в хърватско семейство в Сидни капитан на Австралия и основен играч на “Астън Вила” Миле Йединак възстанови равенството. 10 минути преди края на мача нападателят на Манчестър Юнайтед Пол Погба добре разигра със свой съотборник и при опита му да поеме топката в наказателното поле 27-годишното дете на турски емигранти Азиз Бехич се опита да изчисти, но коженото кълбо влезе във вратата на Австралия за измъчената победа.(2:1)
ПРОГНОЗА: Дания и Франция продължават на 1/8-финалите.

ГРУПА “D” (Аржентина, Хърватия, Исландия, Нигерия)

Аржентина започна с издънка участието си на Мондиал 2018, след като в 1ия си мач от Група “D” на Световното първенство в Русия не успя да се справи с Исландия Най-големият виновник за излагацията се оказа “най-големият” за стотици хиляди фенове по света (вкл. и на мен) Лайонел Меси. Играчът на Барселона се мъчеше през целия мач да бъде №1, но така и не успя, а даже “сложи капак” на излагацията, след като изпусна дузпа.

Аржентина започна с издънка участието си на Мондиал 2018, след като в 1ия си мач от Група “D”. Eдин от основните претенденти за купата на Световното първенство в Русия не успя да се справи с дебютанта и сочен за аутсайдер отбор на Исландия в “Ден №3” на Мондиала. 
Най-големият виновник за излагацията се оказа “най-големият” за стотици хиляди фенове по света (вкл. и на мен) Лайонел Меси. Играчът на Барселона се мъчеше през целия мач да бъде №1, но така и не успя, а даже “сложи капак” на излагацията, след като изпусна дузпа в средата на 2то полувреме. Резултатът бе открит от Аржентина в 19-ата минута с гол на 30-годишният бивш зет на Диего Марадона и  “острие” на Манчестър Сити Серхио Агуеро. Серхио от 2008 г. живее с “набора си” Джанина и роденият на 19 февруари 2009 г. в Мадрид син Бенджамин – 1ви внук на дядо Марадона. През 2012 г. Джанина се разделя със Серхио и през 2013 г. се прибира с детето в Аржентина, защото Агуеро подкрепя своя тъст Диего Марадона (52 г.) за връзката му с по-младата със 17 години Вероника Охеда. 

Стига семейни драми, да се върнем на терена в Русия, където жалката радост на аржентинците бе смразена само четири (4) минути по-късно от 29-годишният исландски играч Алфред Финбогасон, който е сменил цели 8 слаби отбора из Европа и сега “под наем” на непретенциозния немски отбор “Аугсбург”. 
В началото на 2то полувреме Аржентина продължи да опитва, а Исландия “железно” да отговаря. Съдбата се опита да помогне на гаучосите, като в 63-ата минута Аржентина получи най-голямата възможност за отбелязване на гол – дузпа, след като 26-годишният таран на Атлетико Индепиенде Максимилиано Меса бе спънат от 25-годишния исландски защитник на английския Бристол Сити Хердур Магнусон. Зад топката разбираемо застана 5-кратният носител на Златната топка и Златната обувка Лайонел Меси. Ударът на най-резултатният футболист на Аржентина в десния долен ъгъл на вратата бе спасен от 34-годишния режисьор на видеоклипове и футболен вратар “под наем” на безисвестните норвежки клуб Будьо/Глимт и датският Рейнърс – Ханес Доур Хатълдоурсон
До края на мача, разбираемо играта бе в половината на “викингите”, които достойно заслужиха името. Всеки един от множеството опасни удари на аржентинците бяха отразени от Ханес Доур Хатълдоурсон, а звездата Лайонел Меси постави нов рекорд от 1966 г. насам в броя на ударите в един мач, като стреля 11 пъти и не вкара нито веднъж на Хатълдоурсон, който пък заслужено стана “играч на мача”.
И така мача изненадващо, но заслужено завърши наравно (1:1), а Лайонел Меси остава почти на “дъното” на големия футбол на национална сцена, и в “дълбоката сянка” на голямата му лична конкуренция на “локомотива” на Португалия Кристиано Роналдо. 
И въпреки всичко Аржентина има само един шанс на това първенство, и той е “Ла Пулга”, както наричат Лио в Испания.

В другия мач в група D на световното първенство Хърватия спечели срещу Нигерия в Калининград, в 1ви мач един срещу друг. Така звездният отбор оглави групата, като резултатът бе открит след автогол на Етебо в 32-ата минута, след удар на Марио Манджукич. 32-годишната звезда на Ювентус бе в основата и на 2ия гол. Тогава при нарушение на 24-годишният играч на турския Бурса Уийлям Еконг, точно срещу него, съдията посочи бялата точка и централният защитник на Реал (М) и капитан на хърватите Лука Модрич не пропусна да отбележи в 71-ата минута, като този гол е №2400 на световни първенства. Така завърши срещата на опитният тим на Хърватия и най-младият отбор на първенството в Русия – Нигерия. (2:0). Напомняме, че най-високият играч на Световното първенство е вратарят Ловре Калинич от Хърватия – 201 см. 
ПРОГНОЗА: Аржентина и Хърватия продължават на 1/8-финалите.

 “Ден №3” на Световното в Русия (16.06) ще се запомни и с рекорд, спрямо миналото първенство в Бразилия за пропуснати дузпи. Първо супер звездата на световния футбол аржентинецът Лионел Меси не успя да преодолее стража на Исландия, а след него това стори и перуанецът Кристиан Куева. Така едва самото начало на Мондиал 2018 вече са пропуснати повече успешни удари от бялата точка, отколкото на целия предишен Мондиал в Бразилия преди 4 години, когато бе изпусната само един, този на френцузина Карим Бензема, пропуснал срещу Швейцария. В статистиката влизат само дузпите, бити в редовното време и продълженията на мачовете. 
 
ГРУПА “Е” (Бразилия, Сърбия, Коста Рика, Швейцария)   

Само 5 минути след началото на 2та част на Бразилия – Швейцария Стивен Цубер заби прекрасен гол с глава в мач от Група “Е” на Световното по футбол в Русия 2018. 

Отборът на Сърбия започна със скромна, но достатъчна победа участието си на Мондиал 2018, като в мач от Група “Е” надиграха 1/4-финалиста от предното Световно първенство – Коста Рика. Единственният гол в мача от Група “Е” падна в началото на 2то полувреме, след като 32-годишният защитник на “Рома” Александър Коларов от пряк-свободен удар майсторски порази вратата. “Орлите” можеха да направят поне още три чисти гола, но сърбите направиха няколко много сериозни пропуска. Костариканците също имаха няколко положения през 1та част, но и те пропуснаха, което се оказа фатално за тях. (1:0)

Припомняме, че единственният представител на Балканите на СП 2018 Сърбия е “най-високият” отбор на Мондиал 2018, със ср. ръст от 186.69 см.

В другия мач от Група “Е” дойде още една изненада на Световното по футбол в Русия.
Още един от големите фаворити на Мондиала отбеляза неуспешен старт, като отборът на Бразилия успя да вземе само една точка за равенството си срещу непретенциозния тим на Швейцария. Въпреки виртуозният гол на Филипе Коутиньо в 20-ата минута с парабола от въздуха, европейците не се стреснаха, макар че завършиха 1то полувреме “на минус”. Само 5 минути след началото на 2та част на двубоя Стивен Цубер заби прекрасен гол с глава за отбора, воден от изключителен треньор Владимир Петкович, натурализиран швейцарец, роден през 1963 г. в Сараево, който реално изкара Швейцария на световната футболна сцена. Въпреки, че страхотната игра на нападателят на “Пари Сен Жермен” Неймар, превърна в кошмар мача за швейцарците с неспирните си атаки, не успя да помогне на сънародниците си и 5-кратни световни шампиони. Така и победител не бе излъчен.(1:1) Но, и този мач не мина без рекорд – Бразилия остава единственният отбор в света, който винаги се е класирал, когато е участвал в кавиликации за Световно.  
ПРОГНОЗА: Бразилия и Сърбия продължават на 1/8-финалите.

ГРУПА “F” (Мексико, Германия, Швеция, Южна Корея)

Световният шампион Германия срамно и заслужено загуби от Мексико, като “сомбрерата” често вкарваха защита и вратар в критични ситуации по време на мача от Група “F” на Мондиал 2018.

Очаквана, но скромна и късметлийска победа за Швеция над Южна Корея, след три спорни дузпи в мач от група от F на Световното първенство, мач игран в Нижни Новгород. В 42-ата корейците претендираха за дузпа, но реферът прецени, че играта е била чиста. Минута по-късно шведите пък поискаха 11-метров удар и арбитърът отново не издаде и тон със свирката. Така без отбелязани голове завърши 1то полувреме на 1ия мач м/у двата състава на Световно първенство. Единственният гол в мача бе отбелязан от трета спорна дузпа чак в 65-ата минута, която съдията първоначално не видя на терена, но след като използва помощта на системата със специални камери на гол линията, посочи бялата точка. 33-годишният шведски футболист на руския “Краснодар” Андреас Гранквист отбеляза дузпата с премерен удар в левия ъгъл. Така “Трите корони” взеха така желаните 3 точки за победа срещу корейците.(1:0). 

Световният шампион Германия срамно и заслужено загуби от Мексико в среща от група “F” на Световното първенство, играна на московския стадион “Лужники”. Мексиканците играеха на завидна скорост и намираха огромни празни пространства в полето на съперника. Това ставаше с активното съдействие на германците, които почти през целия мач оставяха свободни места между центъра и защитната си линия. 
Срещата започна с дръзка 3-минутна атака на гаучосите срещу немците. Още в 1та минута Лосано се измъкна на ръба на засадата и секунда преди да отправи удар беше блокиран от Жером Боатенг. Последвалия корнер във 2та минута създаде суматоха, но вратарят на германците някак си овладя положението. В 3-та минута Вернер беше изведен в наказателното поле и шутира покрай гредата от малък ъгъл.
22-годишното крило на датския ПСВ Ървинг Лосано (Чъки) отбеляза единствения гол в 35-ата минута след груба грешка в защитата на Маншафта. Чъки получи пас “по конец” от иначе неубедителната звезда на “сомбрерата” в този мач Чичарито (Хавиер Хернандес Балсазар). 30-годишното “острие” на английския “Уест Хям Юнайтед” успя да я сложи на крака на Лосано в самото наказателно поле, който пък майсторски и хладнокръвно финтира звездата на “Арсенал” и пълен “мъртвец” в този двубой Месут Йозил и с удар в близкия ъгъл порази обявеният за “Вратар №1” за 2013 и 2016 Мануел Нойер, верен клубен страж на “Байерн” Мюнхен. Бундестимът направи поредица от грешки през 1то полувреме и можеше да получи и още попадения. Интересната статистика от тази част на двубоя е, че Световните шампиони владееха цели 64%, но с повече от 30 грешни подавания дадоха шанс на мексиканците да правят, каквото си искат. След почивката германците се опитаха да свалят темпото, уплашени от скороста на “гаучосите”. Определено бундестимът заигра много по-силно, особенно в атака, но пък оголи още повече защитния си вал. В 87-ата минута 23-годишният защитник на “Байерн” Мюнхен Джошуа Кимих качи топката на главата на 32-годишният голмайстор на “Щутгарт” Марио Гомес. Централният нападател пропусна от брилянтна позиция за гол. В 89-ата минута 22-годишната звезда на Байер Леверкузен Юлиан Брант пък удари греда, а през цялата 2ра част на мача ще се запомнят и пропуските на “острото” 24-годишно крило на френския “Пари Сен Жермен” Юлиан Дракслер.В крайна сметка Германия стартира с поражение на Мондиал за първи път от 1982 година насам. За да се класира за 1/8-финалите Германия трябва да се “събуди” за два интересни мача с Швеция и Южна Корея, които най-вероятно ще спечели. А Мексико вече е сериозен кандидат, дори за 1та позиция в групата.
ПРОГНОЗА: Мексико и Германия продължават на 1/8-финалите.

Христо Стоичков се разписа във вратата на Германия по време на звездния турнир в Москва през февруари 2018 г., специално организиран заради престоящото Световно. Христо бе част от “Отбор на Легендите”, който финишира 3ти, но с трофей.
В решаващия двубой тимът на Камата удари Германия с 10:7 и той също се разписа. Така Ицо продължи традицията да не се плаши от германците – той има 5 попадения – 1 в демонстративен мач в Мюнхен 1991 г., 1 в незабравимия 1/4-финал в САЩ’94 и 3 в квалификациите за Евро’96. 
Българският кавалер на “Златната топка” бе капитан на “Световните” в Москва.

Христо Стоичков размаза с критика германците за загубата от ацтеките, и не спести похвалите си за мексиканците. Българската легенда е в Русия за Мондиал 2018 и коментира за БНТ. 
“Германия е изтощен отбор. Вече няма идеи. Йоахим Льов направи всичко възможно да направи Германия световен шампион и носител на Купата на конфедерациите. Футболистите му играят под голямо напрежение, жаждата им за футбол се изпари. Преди 4 години Жером Боатенг и Матс Хюмелс бяха сред най-добрите защитници в света. Сами Кедира вече не е свеж. Месут Йозил през последната година и половина не е на същото ниво. Тони Крос цяла година мисли как да спечели Шампионската лига с Реал Мадрид. Томас Мюлер не го видях нито веднъж срещу Мексико”, заяви голмайсторът от САЩ’94 пред БНТ. Възмущението на Камата от германците съвпадна и с футболната общественост в Германия, които бяха допълнително раздразнени от държавният тв канал ZDF, който изчисли, че при попадението в мрежата на Нойер, защитникът Йошуа Кимих дори е позволил на 40-годишният главен съдия Алиреза Фагхани да развие по-висока скорост от него. 

Камата бе възхитен от Мексико. “Те ги превъзхождаха по всичко – и по тактика, и по физика. Мексико направи най-хубавото във футбола – да браниш хубаво и да знаеш кога да атакуваш.”, допълни той.
Футболистите на Германия не са никак доволни от суровата база, където са настанени във Ватутинки (на 40 км югозападно от Москва), съобщи БНТ. Вместо луксозния хотел, на който се наслаждаваха в Черноморския курорт Сочи по време на Купата на конфедерациите през миналата година и където селкционерът Льов искаше да се върне отново, маншафтът е поместен в бивш военен град на Червената армия. Германските национали се оплакват от износените килими и съветския декор, а за капак някои от футболистите трябвало да се поливат с канчета или да се къпят в стаи на съотборници, защото не разполагали с течаща вода в стаите. Льов също така е недоволен от главния готвач на хотела, който не можел да спази обещаното меню, поръчано от Бундестима. По този повод звездата на “Реал” Мадрид и Германия Тони Крос коментира: “Няма смисъл да се оплакваме. Не може да използваме атмосферата като извинение. Във всеки случай имам вода и успявам да си взема душ, така че съм щастлив.”
 
ГРУПА “G” (Англия, Белгия, Тунис, Панама) 

Хари Кейн се превърна в герой на мача за англичаните с двата си гола за победата над Тунис (2:1) 

Опитният отбор на Белгия категорично надигра Панама в първия мач от Група “G” на Мондиал 2018 в Русия. След доста слабо и безрезултатно 1во полувреме, само две минути след почивката 31-годишната звезда на италианския “Наполи” Дрис Мартенс направи истински шедьовър и донесе превес на белгийците. Само 12 минути по-късно започна времето на 25-годишното “черно острие” на “Манчестър Юнайтед” и Белгия Ромелу Лукаку, който майсторски заби с глава за 2:0. В 75-ата отново роденият в Белгия в семейство от Конго Лукаку завърши класическият краен резултат. (3:0)

Англия започна участието си на Световното първенство в Русия с драматична победа над Тунис в Група “G”. “Трите лъва” изиграха на “Волгодрад Арена” едно от най-силните си полувремена на Световни и създадоха десетки положения през 1то полувреме, но отбелязаха само един гол, но и получиха един. 24-годишният нападател на Тотнъм Хотспър и младежки национал на Англия, минал през всички юношески национални селекции Хари Кейн откри в 11-ата минута. 25 минути по-късно, смешна дузпа, предизвикана от Кайл Уокър, който вдигна ръка и удари с лакът в лицето Бен Юсеф, даде “златен” шанс на Фержани Саси, и той го използва за да изравни. До края на 1та част иамше съвсем основателни съмнения за дузпа, този път за Англия, след като таранът Кейн бе свален в палантерията, но съдийска свирка така и не се чу, а елекронната система с камери също неясно защо не бе проверена от рефера. След почивката мъката на “островитяните” продължи, и чак в добавеното време голмайсторът на Висшата лига за сезон 2015/16 и 2016/2017 Кейн пак се намеси и отбеляза, като се превърна в герой на мача за англичаните.(2:1) 

Преди мача с Тунис група от английски футболни фенове отдаде почит на загиналите съветски воини по време на легендарната битка при Сталинград, която обръща хода на 2СВ, предаде БНТ.

Снимката на Пол Макартни в Инстаграм за благодарност към англичаните.

Заедно с привържениците в мемориалния център Мамаев Курган във Волгоград бяха и посланникът на Великобритания в Русия Линдзи Скол и председателят на една от най-големите футболни асоциации по света, тази на Англия Грег Кларк.

Легендата на Бийтълс и голям футболен почитател Пол Маккартни благодари на националния отбор по футбол на Англия за победата точно на 76-ия рожден ден на музиканта. “Благодаря, Англия, за подаръка за моя рожден ден. Много ми хареса”, написа Маккартни в “Инстаграм”.
Драматичната победа Англия над Тунис на Световното първенство по футбол 2018 стана и най-гледаното по телевизията събитие на Острова, засенчвайки дори кралската сватба. Над 21.3 милиона са наблюдавали мача по телевизията и онлайн.
ПРОГНОЗА: Англия и Белгия продължават на 1/8-финалите.

ГРУПА “H” (Колумбия, Полша, Япония, Сенегал)

Футболистите на Сенегал ликуват след 1я си гол на Световното в Русия, а играчите на Полша са в шок. Резил за поляците и 1ва победа за африкански отбор във 2ия двубой от Група “H” на Мондиал 2018 в Русия.

Отборът на Япония се наложи с късмет – “човек повече” цял мач над Колумбия в 1ия двубой от Група “H” на Мондиал 2018 в Русия. Още в 3-ата минута играчите на “страната на изгряващото слънце” извадиха късмет, след като 32-годишният играч на испанския “Еспаньол” Карлос Санчес от колумбийския тим получи червен картон за игра с ръка в наказателното поле и отборът му остана с 10 души на “Мордовия Арена” в Саранск. Двама футболисти на германски отбори донесоха победата на азиатците – 29-годишният полузащитник на германския Борусия Дортмунд Шинджи Кагава и 28-годишният нападател на ФК “Кьолн” Юя Осако (73).

Кагава вкара дузпата, след като малко след 2-та минута на мача Осако се измъкна от защитата на Колумбия и остана очи в очи с вратаря, който отби удара, но последвалата ситуация в наказателното поле определи изгонването на Санчес. Това е 2ят най-бързо показан червен картон в историята на световните първенства – само 2 минути и 56 секунди след началото на мач. Рекорда е на Хосе Алберто Батиста, който на Мондиал’86 видя червеният цвят в 56-ата секунда за Уругвай срещу Шотландия. Макар и с човек по-малко, колумбийците успяха да изравнят резултата в 39-ата минута, когато 25-годишният играч “под наем” на аржентинския “Ривър Плейт” Хуан Кинтеро, който сравняват с Лайонел Меси, бе точен за колумбийците в Русия, за да върне един единият гол, който не се оказа достатъчен за точка. (2:1)

Резил за Полша и 1ва победа за африкански отбор Сенегал във 2ия двубой от Група “H” на Мондиал 2018 в Русия.

“Дружина Полска” тръгна с “голямата кошница”, “лежаща на стари лаври”, което бе оправдано, но само заради хрониките, но не и заради играта им днес. Разбираемо, “червено-белите” бяха сочени от всички за абсолютен фаворит, с 8-та си позиция през 2018 г. в световната ранглиста за всички времена и близо 100-годишната си история (Националната федерация е създадена 1919 г.), с двете си 3-ти места от Световните първенства през 1974та (СП Германия, с победа с/у Бразилия) и 1982 (СП Испания), Олимпийската титла (1972) и двойни сребърни медали от Олимпиадите в Монреал (1976) и Барцелона (1992), и не на последно място с името на легендата Лато, голмайстор на СП 1974 и единственният плояк печелил “Златната Обувка” на Световно първенство. Но, до там в книгите и мечтите. 

Обратно на европейците, африканците оправдаха мнението, че могат да играят като равен с равен с всеки.

Топ-играчът на “Байерн” Мюнхен и капитан на полските национали Робърт Левандовски и звездната му евро-компания тръгнаха с “голяма кошница” в този Мондиал, но си тръгнаха с празна след срещата си с аутсайдера. Сенегалците защитиха честта на Африка, и оправдаха скромните прогнози, че са способни да изненадат всеки. Така поредната “звездна” изненада на Мондиал 2018, сега и в група “Н”, и след победата на Япония срещу Колумбия, направи така, че и четирите отбора ще трябва да продължат сериозно да се борят за място на осминафиналите.

ПРОГНОЗА: Полша и Колумбия продължават на 1/8-финалите.

ПЪРВИ ГЛОБИ СЛЕД 1ия Кръг на Груповата Фаза

Подвижните мексикански кухни хранеха феновете на Мексико в Ел Ей. Стотици хиляди мексикански фенове на футбола в Лос Анджелис и цяла Южна Калифорния също не изостанаха от еуфорията, и развяваха победоносно мексиканското знаме по улиците, от своите автомобили и на специално организраните места за гледане на мача с Германия. В Ел Ей се наложи намесата на полицията, която затвори десетки улици в града, най-вече в източната му част.

Първите санкции за националните федерации заради поведението на феновете по стадионите в Русия вече са факт. ФИФА глоби с по 10 000 долара централите на Мексико и Сърбия след мачовете от първия кръг на груповата фаза.

Мексиканците са глобени заради хомофобски скандирания в мача с Германия по адрес на вратаря Мануел Нойер. Сърбите пък са глобени заради банер с политическо съдържание по време на мача с Коста Рика.
Истината за Мануел Нойер е, че на 21 май 2017 г. той се ожени за дългогодишната си приятелка Нина Вайс в Танхайм, Австрия, на гражданска церемония, последвана на 10 Юни от църковна сватба в катедралата “Сантисима дела Мадия” в Монополи, Италия. По-рано след грешен превод на негово изявление и публикации в латино-пресата, цяла Южна Америка стига до заключението, че Мануел е гей, като в испаноговорящия континент все още дълбоко вярват на твърденията на собственната си преса. 
Търсенето на евтини сензации от латиносите не е изненада за тези, които живеят в близост до тях и се радват и на тяхното присъствие наоколо. Темата за “черните” “Германия и Европа” също не са им чужди, за разлика от името на Испания, държавата която ги е завладяла и всичките ги е накарала да говорят нейният език, да ползват нейната писменост и най-вече да си сменят религиите и да се кланят по католически.
Последната латино-“новина” дойде след мача с Германия. Тогава мексиканските медии, включително и американската ФОКС, която излъчва Световното в САЩ, обявиха, че “земята в Мексико буквално се е разтресла, когато мексиканският нападател Ирвинг Лосано отбелязал единствения гол за победата срещу Германия”. От медиите поясняват, че “точно тогава мексикански сеизмолози са регистрирали “изкуствен” трус, породен от радостните скокове на ликуващите поддръжници на отбора, събрали се на централния столичен площад Сокало”, и са се задействали сензорите за земетресение. “Супер новината” предадоха и Франс прес и Ройтерс. Кой каза “фейк нюз”? Стотици хиляди мексикански фенове на футбола в Лос Анджелис и цяла Южна Калифорния също не изостанаха от еуфорията, и развяваха победоносно мексиканското знаме по улиците от своите автомобили, пиеха бира и текила на специално организраните места за гледане на мача с Германия. В Ел Ей се наложи намесата на полицията, която затвори десетки улици в града, най-вече в източната му част.