Нов закон за българския език – създават институт за изучаване и сертифициране на езика зад граница

Електронните съобщения само на роден език и електронни шрифтове

Сериозни глоби за държавни служители, говорещи чужд език

Не е ясно как е писан закона за българите в чужбина … без тях

Февруари 2010 г. Дечица от първото българско училище “Иван Вазов” в Лос Анджелис, Отец Николай и учителката Живка Костова. Всички бяха заедно във “фабриката за мечти”, където уплетоха мартенички, както за близки и приятели, така и за Президента и Премиера на Р България, за 1та подобна международна инициатива, наречена “МАРТЕНИЦА”. Но, те не забравиха и Прездента на САЩ Барак Обама, Губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер, Кмета на Ел Ей Антонио Виерагоса и Сенаторът отговарящ от 17 години за района на Храма и училището Хавиер Бесера. През 2017 г. Бесера бе избран за Главен Прокурор на Щата Калифорния. ФОТО: Стефан Гъров, Булгарикa (click – кликнете върху снимката 2 пъти за по-големи размери)

14 юни 2018 г. Изцяло нов Закон за българския език внасят депутатите от Обединени патриоти за обсъждане в Народното събрание (НС), който да следва чл. 3 и чл. 36 от Конституцията на Р България. Това съобщи днес на специална пресконференцияна председателят на парламентарната група (ПГ) Волен Сидеров.

На първо място в този закон е създаването на Културен институт „Св. Св. Кирил и Методий“, който да осъществява организацията по изучаването и сертифицирането за владеене на български език зад граница.

“Този институт ще има задачата и да разпространява българската култура зад граница. Това ще е, така да се каже, българският Гьоте институт,” поясни Искрен Веселинов, зам-председател на ВМРО и ПГ. 

14 юни 2018 г. От парламентарната група Обединени патриоти съобщиха, че внасят нов Закон за българския език.

Веселинов акцентира, че “Законът е пионер в регулацията на българския език в електронните медии.  Регламентира се, че електронните съобщения трябва да бъдат на български език. Операторите, които ни тероризират с т.нар. „шльокавица“, ще трябва да преосмислят политиката си”. Всяко електронно устройство, което се продава в България трябва да подлежи на кирилизация, допълни Веселинов.

Законът е по идея на Евро-депутата Ангел Джамбазки и регламентира също така подкрепата за създаване на български електронни шрифтове, отговарящи на българското графично изобразяване на шрифтовете. В момента 99% от ползваните са руски.

Според изцяло новия Закон за българския език, навсякъде в българската администрация ще се говори и пише само на български език. За нарушение на служители, решили да използват в администрацията турски, цигански, английски или какъвто и да било чужд език, ще има санкции между 1000 и 5000 лв.

НЕ Е ЯСНО!

300 000 българи официално пребивават в САЩ, а близо 3 млн. души са вече българските емигранти, които са напуснали страната в последните 28 години и все още имат наши паспорти. Турция остава с най-многобройната общност имигранти от България, като 500 000 души са с наши Евро-тескерета.
2,1 млн. български граждани е имало по света през 2011 г. според официално преброяване на държавната статистика. Оттогава обаче нито Държавната агенция за българите в чужбина, нито МВнР са актуализирали статистиката си. В тези данни, освен това, фигурират само българските граждани, но не и хора, които са българи, но нямат наш паспорт.

Депутатите от ПГ Обединени патриоти, вносители на новия закон не съобщиха какво финасиране и бюджет предвиждат за организацията по изучаването и сертифицирането за владеене на български език зад граница. Както и дали ще се отпускат средства за български организации в чужбина, в т.ч. училища и медии, които от години работят за разпространение на български език и култура. Някои от тях, повече от 15 години. Също не е ясно, дали въобще са проведени разговори от Обединени патриоти с представители на задгранични български “огнища” за написването на закона, или дали той ще остане само за Институт в България. Програмата и текстта на новия закон, който се предлага, до момента не е разпратен в чужбина. 

САМО С ПРЕСКОНФЕРЕНЦИ И ПР НЕ СЕ ПОЛУЧАВА! 

Припомняме, че на 13 септември 2009 г. в Лос Анджелис, Калифорния бе официално обявено откриването на Първото българско училище на Западния бряг в Съединените Щати, наименовано на писателя и поет Иван Вазов, а седмица по-късно на 19 септември отвори врати. Школото бе организирано от намиращата се в Ел Ей фондация BulgariCA за “разпространение на българска култура и писменост в Калифорния и САЩ”. Създаденото пет (5) години по-рано (2004) Първо печатно издание на български език на Западния бряг в САЩ и продължението му – он-лайн версията www.bulgarica.com (2009), също са продукт на фондацията. Инициативата е на журналиста Евгени Веселинов, гл.редактор на медията и основател на фондацията, като началото е дадено със собственни средства.

Българско училище в Лос Анджелес

През 2011 г. е създадено 2то Българско училище в Ел Ей – “Св. св. Кирил и Методий” в южната част на града в Кълвър сити. Школото наброява повече от 40 деца и се фининасира от правителството на България и месечни вноски от родителите на децата. 

През декември 2013 г. е бе обявено и 3-тото българско училище в Лос Анджелис, което отвори врати за желаещите деца и родители да научат своят майчин език през втората половина на месец януари 2014 г. в Center For Spiritual Living в Ла Кресцента, Северната част на големия Ел Ей. Инициаторите го нарекоха Детска Школа по Родолюбие “Златната Ябълка” и се самофинансират. През 2014 г. постъпват 7 деца за обучение.

Към 2014 година в Северна Америка (Съединените щати и Канада) има 31 официално одобрени и регистрирани български училища от Българското правителство, което заделя субсидии от 1 Милион и 144,320 лева. В родните школа “зад Океана” се обучават повече от 1700 деца – от най-малките групи, до 9-и клас в някои учебни заведения. Финансовата помощ, отпускана от М-во на Образованието и Науката (МОН), се базира на броя учениците.

С най-много субсидии, разбираемо е най-голямото българско у-ще на континента – “Малко българско училище” (МБУ) в предградието на Чикаго – Елк гроув вилидж, с 350 възпитаници през 2014, и получена субсидия от 72,480 лв. ($43,400), по данни на г-жа Живка Петрова – директор на МБУ. 

Първите по финансиране три училища в Америка, разбираемо са в “Столицата на България в САЩ” – Чикаго. Следват школАта в Ню Йорк, Бостън и Вашингтон. 

В ТОП 10, 7-мото място е заделено отново за училище от Чикаго, а след него следват Атланта, Лас Вегас. На 10-та позиция е 1ят представител на Канада – „Св. Климент Охридски” от Монреал с 56 ученици и 37,920 лв. финансиране от България. 

Западният бряг, макар и най-населен с българи след Чикаго, е извън 10-та, като 11-тата позиция е за Сиатъл, а 12-тата за “Хан Аспарух” в Северна Калифорния. „Св. св. Кирил и Методий” в Лос Анджелис е на 18-та позиция през 2014 година с 33 ученици и държавно финансиране от 30,560 лв. ($18,300).

 Най-малко финансиране е получил „Мечо Пух” в Елк гроув вилидж, Чикаго, където за 18 ученика са преведени 15,760 лв. ($9,437).